Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Nu-i mai umiliţi!

15
6 Aug 2018 11:23:26
Doina Papp
Inquam Photos/Octav Ganea
Inquam Photos/Octav Ganea

Grijulie cu soarta pensionarilor, primarul Firea s-a gândit să le facă un cadou estival. Un sejur gratuit de 8 zile în Grecia pentru 1000 de persoane de peste 50 de ani, bucureşteni. Cadoul acesta s-a dovedit a fi, însă, otrăvit.

Fiindcă pentru a parveni pe listele cu pricina, bieţii oameni s-au înghesuit la cozile interminabile de la Primărie, cu noaptea în cap, ca să apuce... Pentru mulţi dintre ei, chestia cu apucatul e o amintire tristă şi un obicei de pe vremea comunismului, când cozile făceau parte din meniul zilei şi ţineau de supravieţuire. Ca să apuci lapte trebuia să stai la coadă, ca să iei ouă aşişderea, ca să nu mai vorbim de carne sau mult râvnita ciocolată chinezească cu gust de săpun, pentru copii. Şi pentru bilete la mare trebuia să stai la coadă... Diferenţa e că toate aceste produse sau servicii se dădeau atunci pe banii oamenilor, şi am spus bine se dădeau, deoarece reflexivul ăsta intrase în vocabularul cotidian lăsând impresia că avem de-a face cu daruri sau favoruri.

În cazul de faţă, chiar sunt daruri cele 1000 de locuri pentru plimbarea pensionarilor în Grecia, dar, cum spunem, până a deveni efectiv motiv de bucurie, au generat multă umilinţă. Cu toţii am putut privi la televizor tabloul sutelor de oameni care se înghesuiau în căldura verii să prindă un loc pe listele primăriei, plângându-se reporterului de proasta organizare, de birocraţie, conform căreia hârtiile cerute le dădeau mari bătăi de cap. Mulţi dintre ei afişau deja un fel de lehamite, iar noi, cei care i-am privit, ne-am gândit cât de mare va fi fost dorinţa de a se plimba pe gratis în Grecia ca să merite o asemenea umilinţă. Ne-am amintit, vrând-nevrând, însă, de buluceala de la mall-uri când sunt oferte, de feţele disperate ale celor care se bat pe ajutoarele de la UE şi alte spectacole dizgraţioase la pomeni de tot felul. Nu cumva e vorba aici şi de o mentalitate? De educaţie? Parcă nu e acelaşi lucru ca atunci când vezi la televizor feţele disperate ale unor famelici din ţările răvăşite de război şi calamităţi în faţa cărora pe bună dreptate îţi vine să exclami: vai, săracii! Dar pe aici, prin marginea asta de Uniune Europeană, să nu se fi întâmplat nimic în concepţie nici o schimbare în modul de gândire? Explicaţiile cu privire la sărăcie nu mai sunt întru totul valabile, fiindcă de multe ori nu asta îi îndeamnă pe unii să se bată pe tot ce e gratis...

Revenind la cadoul primăriei, ne gândim că poate, dacă ar fi conştientizat acest pericol de a transforma gestul în contrarul lui, dacă ar fi fost mai puţin heirupism şi propagandă la temelia lui, s-ar fi găsit soluţii mai omeneşti, mai elegante, ca de pildă un tip de loterie care să selecteze pe un anumit criteriu ales cu chibzuială (nu ştiu, din zece în zece, din cinci în cinci, cei care au vârsta care se termină cu o anumită cifră, şi câte şi mai câte...), ar fi putut evita harababura şi nu ne-ar mai fi  îndemnat să punem acestui articol titlul de mai sus.

Şi ce frumos ar fi fost ca poştaşul să aducă în plic acasă pensionarului vestea: Aţi câştigat o excursie în Grecia!

Evident, prin alte părţi mai procopsite de soartă, pe unde înfloresc croazierele oraşelor plutitoare ocupate în principal de vârstnici, afacerea e afacere. Şi respectivii îşi cumpără singuri biletul. Mulţi au economisit poate toată viaţa pentru aceste plăceri la senectute, fiindcă n-or fi toţi milionari. N-am auzit să se gândească cineva să-i plimbe pe gratis. Mai degrabă, să le facă traiul mai bun. Dar dacă tot avem în viziunea noastră impresia că le schimbăm vârstnicilor soarta aşa... fie. Dar nu umilindu-i! Şi lăsând impresia că vrem să le cumpărăm bunăvoinţa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Stancu Dan
6.08.2018, 11:45:38

Din cunostiintele mele despre lume, viata si pensionari pot spune ca felicit cu deosebita caldura initiativa primariei. Fiindca cei care se inghesuie la mokaciuni sunt in general deosebit de vindicativi. Adicatelea daca nu beneficiaza de "dreptu' lor" incep sa-i urasca p-aia care "le-au promis si nu le-au dat". Pe de alta parte, cei care beneficiaza simt nevoia sa se laude, ceea ce produce disconfort in randurile pensionarilor care se simt discriminati fiindca "nu li s-a dat si lor". Recomand cu insistenta primariei sa mai repete circoteca fiindca un pensionar nemultumit inseamna alti 10 pensionari care nu vor mai vota cu madam Firea data viitoare.

+2 (4 voturi)
Radu Mircea
6.08.2018, 17:54:03

# Stancu Dan Desi bucurestenii au pus botu' si au pricopsit neamu' lu' Pandelica , duamna Firea inca n-a aflat care-i sunt indatoririle . Este un fel de Maica Tereza a capitalei care-mi sparge banii mei , cistigati cu greu , pe pomeni de partid ( vezi cele 22 de '' Companii Municipale '' aglomerate de nepoti , nepoate , amante , frati , cumnati ,) , cupoane de vacanta in Grecia , biciclete gratis , voucere pentru masini electrice , inseminari artificiale , etc, etc. Despre abilitatile ei de primar se poate trage o concluzie numai daca ai curaj sa circuli pe Centura bucurestiului , sau sa intrii in traficul de pe marile bulevarde . Nu vreau sa amintesc de bombardamentul cu gropi din asfalt , fiindca zice lumea ca sunt dusmanos cu cadrele PSD .

+5 (5 voturi)
Harry Porter
6.08.2018, 12:03:58

Firea tocmai s-a ales cu una mie viitori activiști de partid. Excursia este de fapt o tabără de vară pt bătrânii PSD, că tineri nu prea au, in timpul celor șapte zile aceștia vor fi fi cursați in arta manipulării, vor învăța minciuni și lozinci, notiuni despre punctajul de partid, vor fi instruiți în lupta de clasă, vor canta cântece patriotice mobilizatoare. La sfarsit vor fi introduși într-un grup comun pe WhatApp unde vor aștepta instrucțiunile de lupta. Vor alcătui o armata veritabila, bătrânii semănând la minte cu copiii, ușor de manipulat. Primarii de la alte partide pot lua egz de la Firea despre cum se duce și câștigă o bătălie politica, sa lase autosuficienta și rușinea deoparte!

+5 (5 voturi)
dubrovski elvis
6.08.2018, 16:49:03

Primărița Firea face cadou pensionarilor din Bucuresti o excursie in Grecia (unora)cu ocazia zilei de 23 August. Pe 24 August pleacă primul grup. Sa mai zică cineva ca tovarășa primar general a uitat ziua eliberării României de sub jugul fascist. Tovarașa Firea, sa nu o uitați pe Floricica dansatoarea în a o trece pe lista celor binecuvântați de dvs. Ca de nu, cine va mai urla la mitingurile împotriva președintelui,la Cotroceni ? Pensionari bucureșteni , nu va lăsați manipulați, pacăliți, prostiți si batjocoriți de aceasta pesedistă înfocată, căci ea atentează la voturile voastre.

+4 (4 voturi)
of of
6.08.2018, 18:36:55

Doamna Papp, știați că excursiile oferite de primărița pe care-o apreciați sau, cel puțin, de care aveți nevoie, costă cu 57% mai mult decât ar trebui? Există google. Nu e chiar atât de altruistă doamna primar pe cât vreți să credeți.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările