Nu mă îngrijorează asociaţiile finanţate de Soros

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
protest soros

Nu stiu daca este vreun partid politic vechi care sa nu fi fost vizat de presupuse sau dovedite fapte de coruptie. Ponta, Tariceanu, Blaga… fiecare considera ca este nevinovat si ca la mijloc este o „lucratura politica”.

Insa, cand toate partidele (vechi) sunt in aceeasi situatie, nu prea poti sa dai vina pe „ceilalti”. Asa cred eu ca a fost reactivata sperietoarea Soros. Era necesar un dusman invizibil pe care politicienii sa poata da vina. In felul acesta, asociatiile care mobilizeaza cetatenii pentru a urmari modul in care se cheltuiesc banii publici pot fi puse la zid si, eventual, “desfiintate”.

Intr-un demers asa-zis de “investigatie-jurnalistica”, Evenimentul zilei a “dezvaluit” Reteaua Soros. Pentru cine nu intelege cum functioneaza o asociatie si ce este aceea o finantare, articolul poate parea o “dezvaluire”. In opinia mea, este doar o sinteza a unor informatii publice. De aceea nu ma ingrijoreaza asociatiile finantate de Soros. Sau, ca sa folosesc termeni explozivi, asociatiile din Reteaua Soros.

Atat timp cat toate cheltuielile sunt publice iar autoarea articolului n-a trebuit sa se ridice din fata calculatorului pentru a scrie acel articol, inseamna ca totul s-a facut la vedere, fara a se incerca ascunderea unor sume sau activitati.

Daca autoritatile statului ar publica pe internet toate sumele de bani cheltuite iar cetatenii ar putea verifica activitatea primarilor stand in fata calculatorului, toata Reteaua lui Soros s-ar duce dracului, ca n-ar mai avea obiect de activitate, nu?

Ceea ce nu explica autoarea, poate din rea vointa sau poate din neintelegerea modului in care functioneaza o asociatie, este faptul ca acele sume de bani au fost oferite pentru desfasurarea unor activitati. Adica toti banii au fost cheltuiti pentru atingerea obiectivelor propuse. Daca vreunul dintre obiectivele respective ar fi incalcat legea, politia sau procuratura ar fi putut interveni si ar fi oprit acele activitati. Mai ales ca ele sunt publice si poti afla despre ele stand cu fundul pe scaun, la fel cum a facut si autoarea articolului.

Dar nu s-a intamplat asta, deoarece niciuna dintre activitati nu a fost dovedita ca fiind ilegala. Totusi, asa cum am spus mai sus, vechile partide aveau nevoie de un BauBau. Trebuia sa fie cineva gasit vinovat de faptul ca politicienii fac tot mai des carare la DNA, Tribunal, Penitenciare.

Daca asociatiile finantate de Soros nu ma ingrijoreaza, in schimb ma ingrijoreaza asociatiile finantate de statul roman.

Am aflat ca in jur de 1300 de asociatii din Romania sunt finantate de la Bugetul de stat. Dintre acestea, doar 134 au urmat pasii legali pentru obtinerea acestui drept. In cazul celorlalte, nu putem decat sa banuim ca deciziile au fost dictate de factorul politic.

Asadar, peste 1100 de asociatii primesc ilegal finantare din bugetul statului. Nu stim ce activitati desfasoara. Cum ar fi sa presupunem ca o parte dintre acestea au misiunea de a inventa un BauBau, cum e Soros, de exemplu? Ar putea cineva sa ma contrazica? Nu, pentru ca, in comparatie de asociatiile din “Reteaua Soros”, statul nu are o evidenta a activitatilor pe care acestea le desfasoara.

Ei bine, asta ma ingijoreaza.

 - - - - - - 

Sunt presedintele asociatiei OPTAR. Suma totala a fondurilor asociatiei, in aproape 6 ani de activitate, nu depaseste valoarea de 5000 Euro. Finantarile asociatiei au fost facute de persoane fizice si o asociatie straina. Cele mai multe sponsorizari au fost facute prin completarea de catre persoane fizice a formularului 2%. Cea mai mare finantare a venit din partea asociatiei Mobiel 21: 900 Euro.

Am depus pana acum 5 cereri de finantare. 4 au fost respinse, una am retras-o pe perioada evaluarii.
In aceasta luna am renuntat la o propunere de sponsorizare din partea unei firme, considerand ca ar putea afecta credibilitatea asociatiei.
Toate activitatile pe care le desfasor in cadrul asociatiei sunt voluntare, in timpul liber. In cei aproape 6 ani de activitate, toate rezultatele asociatiei au fost obtinute cu sprijinul a sute de voluntari.

 Marian Ivan - membru cofondator al OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite