FOTO O clădire din Centrul Vechi al Capitalei s-a prăbuşit şi altele riscă să aibă aceeaşi soartă. Incidentul ar putea duce la modificarea legislaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clădire din Centrul Istoric al Capitalei s-a prăbuşit, miercuri, aceasta fiind situată pe strada Blănari numărul 6. În urma evenimentului nu au fost înregistrate victime, clădirea nefiind locuită. Ceilalţi locuitori ai Centrului Vechi se tem pentru siguranţa lor, spunând că în orice moment se aşteaptă ca locuinţa lor să aibă aceeaşi soartă.

În jurul orei 15.00, pereţii clădirii de la numărul 6 au început să se clatine, moment surprins de muncitorii care lucrau la o casă vecină. Aceştia au anunţat Poliţia Locală, care ajunsă la faţa locului, au încercat să izoleze zona, însă între timp pereţii clădirii au cedat şi s-au prăbuşit în totalitate la pământ.

„Nu se afla nimeni în clădire, fiind o casă părăsită. Incidentul s-a petrecut în ultimele 15 minute, prăbuşindu-se doar faţada imobilului“, a declarat, pentru adevarul.ro, Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti. La faţa locului au ajuns imediat echipaje ale Poliţiei Locale şi ale ISU Bucureşti.

„Constructorul care lucra la un alt corp al imobilului, la numărul 4, a sesizat în cursul zilei de astăzi (n.r. miercuri) o trepidaţie a clădirii şi a sunat la Poliţia Locală, de unde s-a deplasat un echipaj. Când să pună banda de izolare, imobilul s-a prăbuşit. Şi corpul de la numărul 4, şi corpul de la numărul 6“, a declarat Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.

ITM va face verificări

Imobilul era declarat monument istoric, acesta datând din anul 1884. Inpectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a declarat, pentru Mediafax, că va demara o serie de verificări în acest caz pentru a stabili dacă incidentul poate fi încadrat în categoria celor periculoase.

Potrivit Legii nr.319 din 2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, incidentul periculos este „evenimentul identificabil, cum ar fi explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfuncţionalitatea unei activităţi sau a unui echipament de muncă sau/şi din comportamentul neadecvat al factorului uman care nu a afectat lucrătorii, dar ar fi fost posibil să aibă asemenea urmări şi/sau a cauzat ori ar fi fost posibil să producă pagube materiale“.

Casa de la numărul 6 servea drept adăpost oamenilor străzii. Potrivit vecinilor, până nu demult, în casa prăbuşită se instalase, în mod inegal, o familie nevoiaşă, care din fericire, a părăsit imobilul în urmă cu câteva luni.

Primăria cere despăgubiri de la proprietarul imobilului la care se executau lucrări

Primăria Capitalei a precizat că imobilul din strada Blănari nr. 4 este proprietate privată şi că la acesta se  executau lucrări de construire în baza unei autorizaţii emise de către PMB, la data de 29 octombrie 2012.

„Conform autorizaţiei, s-a aprobat executarea lucrărilor de construire pentru «reabilitare prin reconstruire a construcţiei în stadiul de ruină, până la RH=S+P+2E+M, locuinţă cu spaţiu comercial la parter» . Conform Raportului de Expertiză Tehnică (care stă la baza emiterii autorizaţiei de construire) întocmit de un expert tehnic atestat – se concluzionează faptul că «prin lucrările propuse corect executate nu se afectează rezistenţa şi stabilitatea construcţiilor vecine amplasamentului» – respectiv numerele 2 şi 6. «Măsurile solicitate a fi luate prin proiect, precum şi soluţiile tehnologice, recomandate proiectantului, constituie premisele evitării oricărui risc în timpul execuţiei şi condiţiile necesare conservării până la sfârşitul şantierului clădirii preexistente în starea bună actuală». Subliniem că în ceea ce priveşte calitatea executării lucrărilor de construire, aceasta este reglementată prin Legea nr.10/1995 – privind calitatea în construcţii, cu modificările şi completările ulterioare“, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

De asemenea, municipalitatea a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru a dispune măsurile care se impun.

„Având în vedere că incidentul produs la imobilul din str. Blănari nr. 4, proprietate privată a afectat şi imobilul vecin, de la nr. 6, proprietate a Municipalităţii, Primăria Capitalei se va îndrepta împotriva proprietarului, pentru recuperarea prejudiciului, cât şi a răspunderii acestuia conform legislaţiei în vigoare“, se mai arată în comunicatul emis de municipalitate.

Oprescu cere modificarea legislaţiei

Mai mult decât atât, ca urmare a acestui incident nefericit, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că va solicita premierului Victor Ponta o modificare a legislaţiei care să permită expropierea imobilelor care sunt lăsate de izbelişte de către proprietari şi pot constitui un pericol pentru cetăţeni.

De asemenea, Primarul General îi va cere sprijinul primului ministru în elaborarea unor programe de finaţare în vederea reabilitării acestor clădiri cu probleme.

În Centrul Vechi al Capitalei, în situaţia imobilului prăbuşit se află alte zeci de clădiri, care riscă să se prăbuşească în orice moment. Doleanţa este cu atât mai mare încât acele case sunt locuite de oameni, care spun că se tem pentru siguranţa lor, dar că nu au unde să se ducă în altă parte.

image
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite