ONG-urile cer anularea actului prin care Hala Matache va fi strămutată prin demolare. Cât s-ar cheltui pentru mutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan, unul dintre apărătorii consecvenţi ai Halei Matache. FOTO Adevărul
Nicuşor Dan, unul dintre apărătorii consecvenţi ai Halei Matache. FOTO Adevărul

Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan, a declarat, miercuri, că a cerut în instanţă suspendarea actului administrativ emis de municipalitate, respectiv a autorizaţiei prin care Hala Matache urmează să fie „strămutată prin demolare“, relatează Mediafax.

Nicuşor Dan a precizat că acţiunea a fost introdusă în instanţă miercuri dimineaţă, deşi nu exista înştiinţarea oficială că ministrul Culturii, Daniel Barbu, a semnat avizul consultativ dat de Comisia naţională a monumentelor istorice pentru strămutarea Halei Matache prin demolare.

Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă de presă cu tema păstrării Halei Matache, susţinută de reprezentanţi ai mai multor ONG-uri printre care Fundaţia Pro Patrimoniu, Agenţia de Monitorizare a Presei Active Watch şi Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“.

La sfârşitul conferinţei, după ce au fost prezentate argumentele în favoara păstrării Halei Matache pe actualul amplasament, reprezentanţii ONG-urilor au anunţat că au aflat "din surse sigure" că ministrul Culturii ar fi semnat avizul de strămutare prin demolare a Halei Matache.

În acest context, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“ a declarat că avizul Ministerului Culturii este ilegal, deoarece legea permite strămutarea doar în cazuri de extremă urgenţă sau pentru protejarea unui monument istoric, însă, în opinia lui, „şoseaua care trebuie construită în zonă nu se încadrează la niciuna dintre aceste condiţii“.

Nicuşor Dan a precizat că atât autorizaţia, cât şi avizul, sunt ilegale deoarece se bazează pe un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care nu mai este valabil, urmare a acţiunilor introduse în instanţă care au anulat acest document.

Cu acelaşi prilej, reprezentanţii ONG-urilor au arătat, printre argumentele aduse păstrării Halei Matache pe actualul amplasament, că în urma unui calcul al soluţiilor existente, a rezultat faptul că pentru mutarea halei din amplasament se vor cheltui cu aproximativ 600.000 de euro mai mult decât pentru păstrarea obiectivului pe locul actual.

În acest sens, Irina Zamfirescu, reprezentant al Agenţiei de Monitorizare a Presei, a arătat că a depus la Curtea de Conturi o cerere pentru efectuarea unui audit care să aibă în vedere o analiză de cost versus eficienţă pentru cele două soluţii contradictorii în cazul Halei Matache, dar şi un audit referitor la lucrările deja efectuate.

Şi preşedintele Asociaţiei Pro Patrimoniu, Şerban Sturza, a cerut autorităţilor implicate în scandalul Halei Matache „să ţină cont de părerea cetăţenilor“, el precizând că, în prezent, aproximativ 1.200 de oameni au semnat petiţia pentru păstrarea halei în actualul amplasament.

La 13 februarie, peste 50 de persoane au protestat în faţa Ministerului Culturii, solicitând ministrului de resort să retrimită avizul de mutare a Halei Matache la Comisia Monumentelor Istorice, deoarece atunci când acesta a fost acordat, nu s-ar fi luat în calcul varianta păstrării amplasamentului monumentului.

La 20 septembrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că trebuie lămurită situaţia Halei Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti - Berzei sunt cheltuieli fantastice. Edilul a precizat atunci că hala va fi mutată „exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo“, pentru construcţia drumului.

Pentru aceasta, Primăria Capitalei are însă nevoie de avizul Ministerului Dezvoltării Regionale, precum şi de cel al Ministerului Culturii, Hala Matache fiind monument istoric.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite