Oprescu a refuzat până şi eutanasierea câinilor bolnavi. Povestea unui risc ignorat de administraţia centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2009, aproape o treime din câinii din adăposturile Primăriei erau bolnavi de leptospiroză FOTO Adevărul
În 2009, aproape o treime din câinii din adăposturile Primăriei erau bolnavi de leptospiroză FOTO Adevărul

O analiză din 2009 arăta că 30% din câinii aflaţi în adăposturile Primăriei Capitalei sufereau de leptospiroză. Deşi legea 9/2008 permitea ca animalele bolnave să fie eutanasiate, măsura nu a fost aplicată, decât în număr foarte mic

Prezenţa maidanezilor pe străzi nu se traduce doar prin spaima de a fi muşcat, ci aceasta presupune un pericol mult mai mare: îmbolnăvirea. De-a lungul ultimilor ani, autorităţile sanitare nu au putut verifica decât centrele avizate, deci cele din subordinea primăriilor, chiar dacă grosul câinilor erau liberi, pe stradă sau în adăposturile ONG-urilor. Chiar şi aşa, rezultatele au arătat că o bună parte din câinii fără stăpân au o boală care se poate transmite şi la oameni: leptospiroză.

În cifre, potrivit analizelor făcute de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie – Cantacuzino, situaţia arată cam aşa: 30% din câini erau bolnavi de leptospiroză în 2009, iar circa 15% au fost găsiţi cu aceeaşi boală într-un alt raport întocmit de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti (ANSVSA), în perioada august 2011-ianuarie 2012.

Situaţia ar fi putut fi rezolvată uşor, dacă s-ar fi aplicat Legea 9/2008 care permitea eutanasierea animalelor bolnave. Deci administraţia locală ar fi putut recurge oricând la această măsură, în situaţia în care se impunea.

Pe masa Prefecturii

Mihai Atănăsoaei, fostul prefect al Bucureştiului, a declarat că i-a atras atenţia primarului Sorin Oprescu asupra acestui risc, însă edilul nu a întreprins nicio acţiune eficientă. „Dintr-un număr de 103 animale testate (n.r. – în adăposturi), 38% prezentau infecţie cu leptospiroză, o boală transmisibilă şi la om“, se arată într-un comunicat al Prefecturii Bucureşti, din 13 octombrie 2009.

Prefectul Capitalei de la acea vreme, Mihai Atănăsoaei, contrazicea soluţia sterilizării, considerând că nu este cu adevărat eficientă în rezolvarea problemei maidanezilor. „Solicit în mod expres Primăriei Generale, instituţie către care am trimis de altfel şi alte adrese în acest sens, fără niciun răspuns, să găsească soluţii pentru a elimina pericolul reprezentat de câinii de pe străzi. Nu doresc maltratarea animalelor şi nu mi se pare o soluţie, dar primarul, în calitate de gospodar al oraşului şi ales al cetăţenilor, trebuie să depună toate eforturile pentru a proteja sănatatea şi integritatea oamenilor, mai ales că are pârghiile şi bugetul necesar pentru a o face“, declara prefectul Capitalei la finalul şedinţei din octombrie 2009.

Presunile prefectului au continuat. „În 2010, am discutat de atâtea ori la Primăria Capitalei. I-am spus lui Oprescu de cazurile cu leptospiroză şi despre problema generală a maidanezilor. I-am spus că nu-l opreşte nimeni să facă câte un adăpost la fiecare sector şi să aplice legea cu câinii bolnavi“, a declarat fostul prefect al Capitalei, Mihai Atănăsoaei, pentru „Adevărul“.

Ploaia a adus boala

Surse din cadrul fostei administraţii a Autorităţi pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au declarat pentru „Adevărul“, sub protecţia anonimatului, că s-a urmărit izolarea câinilor fără stăpân cu această boală, dar s-a încercat, pe cât posibil, evitarea eutanasierii. „Numărul câinilor infestaţi din 2009 era într-adevăr mare, dar asta pentru că boala asta se dezvoltă foarte mult în mediul umed, iar în acel an a plouat foarte mult. În 2011, când s-au făcut din nou controale, cifra scăzuse foarte mult. Oricum toţi câinii care au fost diagnosticaţi nu au mai ajuns în stradă. Am vorbit atunci cu specialiştii, cele mai infectate zone erau cele ca Lacul Morii sau zona Facultăţii Politehnică. Cei mai mulţi au fost izolaţi sau au murit din cauza bolii, se eutanasiau foarte puţini, circa 1-3 câini pe lună“, au declarat sursele citate.

Fapt confirmat şi de reprezentanţii ANSVA Bucureşti. În perioada august 2011-ianuarie 2012, s-au efectuat mai multe controale în adăposturile administraţiei locale. Au fost verificate trei centre: Pallady, Serviciul Poliţia Animalelor - Direcţia Generală de Poliţie Comunitară Sector 1 şi un centru al Asociaţiei Prietenii Animalelor din Sectorul 6. Rezultatul: 23 de animale infestate, dintre care niciuna n-a supravieţuit.

Ce este leptospiroza

Leptospiroza este o boală care afectează atât animalele, cât şi oamenii, iar în ceea ce priveşte câinii. Printre simptomele caracteristice ale bolii se numără febra, frisoanele sau durerile de burtă. Boala se poate transmite de la un animal infestat la om, iar cea mai comună cale de răspândire a leptospirozei este urina.

Pe aceeaşi temă:

Câinele ucigaş a ajuns în stradă prin dispoziţia lui Oprescu. Alte promisiuni neonorate ale primarului Autostrăzii Suspendate

ASPA dă afară ONG-ul Vier Pfoten din adăpostul de la Pallady

Vier Pfoten: „Parlamentarii români au votat o lege demnă de Epoca de Piatră“

Iubitorii de animale au început un alt protest în Piaţa Universităţii. Manifestaţia nu are autorizaţie

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii: „Autorităţile să-şi asume responsabilitatea privind câinii“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite