Oprescu merge la Viena pentru a discuta strategia UE pentru oraşele dunărene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu va participa la forumul statelor dunărene de la Viena. FOTO Mediafax
Sorin Oprescu va participa la forumul statelor dunărene de la Viena. FOTO Mediafax

Primarul General, Sorin Oprescu, se află în luni şi marţi într-o vizită oficială la Viena, la invitaţia omologului său, Michael Haupl, pentru a participa la Conferinţa Europeană a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene.

Forumul de Dialog de la Viena, aflat la cea de-a zecea ediţie, este dedicat strategiilor de comunicare şi măsurilor de implementare a obiectivelor de cooperare macro-regională stabilita prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Evenimentul este organizat de municipalitatea vieneză şi are ca invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale din statele dunărene, dar şi ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European.

Sorin Oprescu se va întâlni cu reprezentanţi ai Uniunii Spitalelor din Viena pentru a dezbate aspecte legate de managementul spitalelor precum şi de sistemul asigurarilor de sanatate.

De asemenea, primarul Capitalei se va întâlni cu reprezentanţii mediului bancar din Austria cu care va discuta despre încheierea unor parteneriate privind finanţarea unor proiecte importante pentru Bucureşti.

Ce înseamnă strategia pentru statele şi oraşele dunărene

Strategia UE pentru Regiunea Dunării s-a născut la iniţiativa României şi Austriei în 2008, este implementată de fiecare stat membru riveran şi se adresează în special autorităţilor publice locale şi regionale.

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt:

- conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie)
- protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi
managementul riscurilor)
- creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate)
- îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

În iunie 2009, Consiliul European a aprobat initiaţiva privind Strategia Dunării ca pe un proiect european şi a solicitat Comisiei Europene elaborarea unei Strategii până la sfârşitul anului 2010.

Comisia Europeanã a publicat, la 8 decembrie 2010, proiectul Strategiei UE pentru Regiunea Dunãrii, care include Comunicarea Comisiei Europene asupra Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi Planul de Acţiune, elaborat pe baza contribuţiilor primite de la toate statele din bazinul Dunării.

Pe 24 iunie 2011, conform calendarului preşedinţiei Ungariei la Uniunea Europeană, Strategia a fost adoptată în cadrul Consiliului European.

Beneficii majore pentru România aduse de Strategia Dunării:

- Dezvoltarea calităţii vieţii, prin creşterea competitivităţii şi a atractivităţii oraşelor şi satelor de la Dunăre;
- Obţinerea de avantaje economice prin încheierea de parteneriate de business şi prin cooperări „încrucişate” între sectorul public şi cel privat;
- Organizarea de forumuri economice anuale;
- Atragerea de investiţii în domenii strategice precum infrastructurile de transport, mediu şi energie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite