Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

„Oraşul M” - Staţii de metrou bucureştene au fost transformate de tineri artişti în galerie de artă subterană

1
29 Jan 2022 09:13:35
Autor: News.ro
Foto VAR Cultural
Foto VAR Cultural

Paisprezece artişti din noua generaţie au pictat, voluntar, mai multe staţii de metrou din Bucureşti. Galeria este alcătuită deopotrivă din lucrări permanente şi lucrări temporare.

Gândit şi creat special pentru metroul bucureştean, „Oraşul M” este un proiect dedicat artelor vizuale, născut din dorinţa de a valorifica spaţiile urbane subterane, prin facilitarea dialogului între artişti şi publicul călător aflat în tranzit.
 
 
La staţia de metrou Piaţa Romană, muralele realizate sunt creaţii ale Atoma, Alexa Lincu, Ionela Drăghici, Andrei Felea, Raluca Macovei, Maria-Livia Onete, Dumitriţa Răzlog, Mimi Pleşoianu, Alex Antonescu, Cosmina-Ionela Sandu.
 
Noaptea, când trenurile s-au retras la depou, artiştii au transformat staţiile în galerie de artă urbană. Temele sunt inspirate din prezentul din care facem cu toţii parte, anunţă cei de la Asociaţia VAR Cultural. 
 
Lucrările, fie că sunt murale sau realizate în tehnica paste up, instalaţie de obiect, lucrări grafice sau AR (realitate augmentată), oferă numeroase motive de a zăbovi în spaţiul intim al artiştilor expozanţi şi a reflecta la mesajele pe care ni le dăruiesc.
 
 
„Oraşul M” oferă o nouă perspectivă a itinerariului obişnuit, făcând loc unui microunivers cultural. 
 
Piaţa Romană este, după Izvor, a doua staţie de metrou ce se alătură proiectului „Oraşul M”, după lansarea din staţia Timpuri Noi, ce a marcat aniversarea de 42 de ani a Metrorex printr-o serie de fotografii de arhivă din perioada în care au început construcţiile galeriilor subterane.
 
Proiectul este realizat în parteneriat cu Metrorex.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

plavanu al v-lea
29.01.2022, 10:49:18

„Oraşul M” este un proiect dedicat artelor vizuale NU AVETI UN PROIECT PRIN CARE PUR SI SIMPLU SA LASATI ZIDURILE ASA ALBE, CURATE FARA ARTA DIN ASTA VIZUALA FACUTA PE BANI PUBLICI. BANUL PUBLIC NU TREBUIE ARUNCAT ASA AIUREA CUM DE EXEMPLU ARUNCA BOCU DIN CLUJ 100 MILIOANE EURO PENTRU ,,AMENAJARE DE NOI PARCURI'' CAND DE 100 MILIOANE EURO SE POT FACE 1000 -1200 APARTAMENTE PENTRU NEVOIASI SAU VREO 2-3000 DE GARSONIERE. OARE CE E MAI IMPORTANT IN VIATA SA PRIVESTI CA UN BOSCHETAR UN ZID PICTAT SAU UN PARC AMENAJAT PE BANI GREI AIUREA SAU SA AI O LOCUINTA. NU MAI ZIC NIMIC DE CATI OAMENI DIN ROMANIA FAC FOAMEA PE SALARIUL MINIM IN TIMP CE AUTORITATILE TOACA BANI AIUREA PE TE MIRI CE. PIATA DIN CLUJ MATEI CORVIN REFACUTA PE BANUTI GREI ACUM NISTE ANI ARATA MAI RAU DECAT INAINTE SI S-AU SPART O GRAMADA DE BANI PE NISTE PAVARI AIUREA DE PARCA NU AVEM DESTULE BETOANE IN CLUJ.

+1 (1 vot)
Modifică Setările