Parcul Cişmigiu scapă de mutilare. Tribunalul Bucureşti a respins reamenajarea celei mai vechi grădini publice din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Cismigiu foto Parcul Cismigiu.ro
Parcul Cismigiu foto Parcul Cismigiu.ro

Tribunalul Bucureşti a respins marţi iniţiativa Primăriei Capitalei conduse de Gabriela Firea de reamenajare a Parcului Cişmigiu, cel mai vechi parc din Bucureşti. Proiectul propunea tăierea unor copaci, păstrarea unui singur loc de joacă, creşterea numărului de chioşcuri şi terase şi pavarea peluzei de pe axul parcului.

„VICTORIE: Tribunalul Bucureşti respinge mutilarea Parcului Cişmigiu. Prin munca excelentă a avocatului Dumitru Dobrev, alături de avocat Oana Anghel, cu sprijinul lui Alexandru Gâdiuţă, alături de mine şi de colegii consilieri generali, USR Bucureşti a contestat la Tribunalul Bucureşti mutilarea Parcului Cişmigiu, pe care a propus-o Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în mandatul Gabrielei Firea, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 395/31.07.2019. Proiectul presupune amplasarea de noi spaţii comerciale în parc, lăţirea aleilor existente şi  amenajarea de noi alei în zone unde la acest moment există arbori plantaţi”, anunţă Ana Ciceală, consilier municipal USR.

Decizia Tribunalului Bucureşti este nedefinitivă, dar suspendă executarea proiectului până la soluţia definitivă.

Ciceală afirmă că USR a contestat în instanţă diminuarea nelegală a spaţiului verde şi atingerea adusă unui monument istoric, precum şi lipsa avizului din partea Ministerului Culturii pentru intervenţii asupra unui obiectiv de patrimoniu protejat.

„Parcul istoric Grădina Cişmigiu este cea mai veche grădină publică din Bucureşti. Inaugurat la jumătatea secolului al XIX-lea, Cişmigiul stă mărturie pentru un Bucureşti în plin avânt romantic, în curs de emancipare, care-şi lua drept modele marile capitale europene. Nivelul de protecţie a parcului este maxim, iar intervenţiile sunt permise numai pentru conservarea spaţiilor, construcţiilor şi plantaţiei valoroase existente, cu interzicerea oricărui alt tip de intervenţie. Alături de echipa USR PLUS, vom continua să ne batem pentru protejarea parcurilor şi patrimoniului Bucureştiului”, afirmă Ciceală.

La începutul anului, Tribunalul Bucureşti a mai dat o decizie în privinţa acestui proiect. Atunci, instanţa a obligat-o pe Gabriela Firea să facă public proiectul de amenajare al Parcului Cişmigiu, în urma unei acţiuni inţiate de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, anunţa Nicuşor Dan, primarul ales al Capitalei.

Reamenajarea însemna mutilare

Proiectul de reamenajare a Parcului Cişmigiu ​obţinut de HotNews.ro arăta ca se vor face lucrări de circa 10 milioane de euro: se restaurează principalele elemente, creşte numărul de chioşcuri şi terase, zeci de arbori se taie, rămâne un loc de joacă.

Acesta prevede în linii mari păstrarea caracterului original al parcului şi restaurarea elementelor definitorii - zona La cetate, la buturugă, terasa de trandafiri, grota, izvoarele, lacul şi debarcaderul, însă propune creşterea numărului de terase şi chioşcuri de la 11 la 17, tăierea mai multor arbori, în principal bolnavi, uscaţi, nevaloroşi, desfiinţarea celor 3 locuri de joacă şi amenajarea unuia mare în zona Pieţei Walter Mărăcineanu, desfiinţarea spaţiului pentru câini, dar şi creşterea suprafeţei aleilor.

O altă propunere controversată era pavarea peluzei de pe axul parcului.

Proiectul a fost obţinut pe surse. Primăria Capitalei nu l-a pus în dezbatere publică aşa cum ar fi fost firesc, fiind vorba de unul dintre cele mai importante parcuri din Bucureşti. Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că numărul de spaţii comerciale nu creşte, deşi planşele îi contrazic, şi confirmă că vor tăia circa 60 de arbori, despre care spun că sunt bolnavi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite