Parcul Natural Văcăreşti – Episodul IV. Şi acum?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
parcul natural vacaresti foto helmut ignat

Pe 28 mai, Consilierii Municipiului Bucureşti au votat în unanimitate pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti. Avizul CGMB se alătură astfel Avizului Academiei Române, primit înca din mai 2103, pe baza Studiului de fundamentare ştiinţifică şi a documentelor cadastrale care întregesc dosarul ariei protejate.

Adică avem din nou cele două documente de bază cerute de lege (OUG 57/2007) pentru constituirea unei arii protejate de tip Parc Natural. 

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti va redepune acest dosar (l-am mai depus o data, fix acum un an!) la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Avem toate motivele sa credem ca Ministerul Mediului, prin sprijinul constant manifestat de secretarul de stat Anne Marie Juganaru precum şi prin susţinerea asumată fără echivoc de cei trei miniştri care s-au succedat în ultimii trei ani la conducerea acestui minister, va iniţia in cel mai scurt timp o Hotărâre de Guvern, conform legii. Dupa dezbaterea publică şi faza de avizare interministerială, Hotărârea de Guvern va putea fi semnata de primul ministru. După cum se ştie, acum un an, de Ziua Mediului - la 5 iunie 2014, Victor Ponta şi-a afirmat întregul sprijin pentru constituirea Parcului Natural Văcăreşti. Va avea ocazia acum să îl pună în practică. 

Aceasta este desigur perspectiva optimistă. De ce spun asta?

Acum un an eram fix in acelaşi punct. Pe 3 iunie 2014 depusesem dosarul complet al ariei naturale Parcul Natural Văcăreşti. Nu lipsea nimic, conform legii. Proiectul de HG a intrat în dezbatere publică. Aceasta a durat două luni de zile (cu mult peste prevederile legii!). Ministerul Mediului a dorit să respecte şi să depăşească prevederile Legii 52/2003 - a transparenţei decizionale, astfel că, pe lângă dezbaterea online care a durat o lună, şi la care oricine a avut acces, a mai organizat încă o dezbatere publică propriu-zisă cu invitaţi, deşi nimeni nu o solicitase. Foarte bine! Toată această mobilizare de forţe ca să dezbatem temeinic, în detaliu, utilitatea unui parc pentru Bucureşti!

După dezbatere, în care majoritatea largă a părerilor au fost, evident, pro parc, HGul a pornit pe traseul avizării în Guvern. Adica, a ajuns pe masa câtorva ministere (Justiţie, Finanţe, Interne, Sănătate) pentru semnătura titularilor acestor instituţii. Era vară. Se pregătea vacanţa. Au aparut obstacole birocratice. De exemplu, de la Ministerul de Justiţie se obiectează că avizul Academiei Române nu ar fi valabil, deoarece este semnat doar de Acad. Dan Munteanu, Preşedintele Comisiei Monumentelor Naturii şi nu de către preşedintele Academiei. Deci avizul e nul. Stupoare! Dar avem un argument: toate cele 30 de parcuri naturale şi naţionale din România au fost declarate pe baza aceleiaşi semnături şi proceduri. Aşadar, ele există fară bază valabilă? S-au investit până acum zeci de milioane de euro în entităţi juridic ilegale? Desigur, n-a fost o problemă să obţinem şi semnatura preşedintelui Academiei şi astfel obstacolul a fost depăsit, doar că se făcuse 15 august, în Guvern nu mai mişca nimc. 

Ne-am revăzut cu Ministerul Mediului după 10 septembrie când ni s-a adus la cunoştinţă că Avizul Consiliului General (adoptat si atunci aproape în unanimitate) fusese atacat în instanţă de către Prefectul Capitalei la pachet cu alte câteva zeci de hotărâri. Se rupsese USLul, iar în Consiliul General aproape că era război. Ne-a trebuit, iată, încă un an de zile să reluam procedura de eliberare a avizelor şi să reajungem în acest punct. 

Urmează deci o perioadă încărcată, mai ales din punct de vedere procedural, în care cei ce nu vor parc natural la Văcăreşti (nu mulţi, dar foarte nocivi) vor încerca să amâne iar cu orice preţ momentul pe care-l aşteptăm de atât timp. Celor care se opun parcului le cerem argumente logice. Suntem deschişi dialogului şi acceptăm să discutăm oricând, ba chiar îî invităm cu această ocazie la Observatorul Parcului Natural Văcăreşti. Iar funcţionarilor din ministere care nu vor să-şi asume acest proiect sau le este frică să semneze (există cazuri, da!) le cerem să aibă curaj şi să se lase miscaţi de importanţa momentului –naşterea primei arii naturale urbane din Romania!

Miile de e-mailuri de sprijin primite, miile de semnături de suport, sutele de mii de mesaje primite pe facebook ne arată că există o largă susţinere publică pentru acest proiect. Dar acum e nevoie de implicare mai concretă. Tineri voluntari, iubitori ai naturii,  cercetatori biologi, şcoli, fotografi de wild-life, bird-watcheri sunt invitaţi să ni se alăture. Sunt multe de vorbit, dar mai ales de făcut!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite