Bilanţul promisiunilor făcute de parlamentarii bucureşteni. Ce a realizat Gheorghe Udrişte, „Omul-metrou“, şi de ce a fost Diana Tuşa exclusă din PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un an, românii din toată ţara îi alegeau pe cei care urmau să ocupe un loc în Parlament. Tot atunci, cele două camere aveau să devină şi mai pline decât în legislaturile precedente, îngrămădind 588 de aleşi.

Gheorghe Udrişte a candidat sub titulatura „Omul-metrou”, promiţând că se va lupta în Parlament pentru proiectele susţinute în timpul în care a fost director la Metrorex.

Primele intervenţii le-a facut încă de la începutul lui 2013 când a depus mai multe amendamente pentru creşterea bugetului de investiţii la metrou.

Acestea nu i-au fost aprobate, motiv pentru care s-a întârziat demararea lucrărilor la magistrala 5 - Drumul Taberei, cele 104 milioane de lei prevăzute de bugetul iniţial, acoperind doar arieratele din anul precedent. El este autorul moţiunii de cenzură adresată lucrărilor de la metrou prin care a explicat ce înseamnă blocările şi întârzierile atât pentru miile de angajaţi, cât şi pentru bucureştenii din zonă şi din tot oraşul.

„Ca urmare a moţiunii au alocat banii necesari pentru lucrările din anul 2013, adică aproximativ 300 de milioane lei. Am mai avut întrebări şi intervenţii, dar şi câteva întâlniri cu ambasadorul Japoniei la Bucureşti pe tema Magistralei 6 – Gara de Nord-Otopeni. Această magistrală este extrem de importantă atât pentru rezolvarea unor probleme de trafic, de mediu şi va deservi întreaga zonă din nordul oraşului.

În plus, ar fi un proiect rar pentru oraşele din toată lumea, un proiect prin care gările de Nord, Progresul, Basarab vor fi legate de Aeroporturile Băneasa şi Otopeni”, a declarat Udrişte.

Gheorghe Udrişte mai spune că a aplicat la un grant dat de statul elveţian prin care atrăgea peste opt milioane de franci elveţieni pentru studiul de fezabilitate în vederea prelungirii magistralei M4 Lac Străuleşti - Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresul, al cărui beneficiar este SC Metrorex SA. „Banii, deşi au fost aprobaţi demult, ei au fost accesaţi abia acum”, a explicat fostul director.

„Omul-metrou“ a mai participat la completarea legii ce ţine de sancţionarea celor care cumpără fier vechi, o lege prin care parlamentarii români încearcă să reglementeze situaţia furturilor de metale ce afectează în mod alarmant traficul feroviar.
 
„Un alt proiect pe care l-am iniţiat şi care nu ţine de Bucureşti, ci de originea mea de gorjean, este de a înfiinţa Muzeul Naţional de Artă Constantin Brâncuşi. Din fericire, majoritatea colegilor mei, indiferent de apartenenţa politică, au susţinut proiectul”, a completat Udrişte.

Fostul director al Metrorex spune că va susţine în continuare dezvoltarea infrastructurii trenului subteran bucureştean, fiind implicat în acest domeniu de peste 20 de ani.  

Diana Tuşa, fost deputat PNL, actual independent

Deputatul Diana Tuşa a fost exclusă în luna mai din PNL, declarând atunci că niciodată nu a crezut că se va putea ajunge într-o astfel de situaţie, că delictul de opinie este sancţionat în PNL, un partid care se caracterizează tocmai prin libertatea de exprimare.

În prezent, Tuşa este deputat independent şi a vorbit, pentru Adevărul, despre proiectele pe care le are.

Unul dintre acestea, continuat din mandatul trecut, este cel cu oina. Deputatul independent spune că este nevoie de două mandate pentru a trece un proiect prin Parlament.

„ Dacă nu era vorba de proiectul bugetului, trecea deja de comisie şi intra cu siguranţă în plen. Sper că Guvernul îl va susţine în continuare. Este vorba de un proiect de lege care să transforme oina în sport naţional. În felul acesta se vor putea atrage fonduri şi se vor face tot felul de activităţi cum se întâmplă şi în sporturile naţionale actuale“, a declarat Tuşa.

Proiectul, spune femeia, este un pic mai mare, este un program similiar „Sportul pentru toţi“. Totodată, acţiunile din colegiu sunt foarte multe, iar colaborarea cu cetăţenii în ceea ce priveşte adopţia maidanezilor este unul dintre proiectele la care a ţinut mult.

„Cele mai importante proiecte sunt susţinerea în continuare a celor de dreapta, lucru pentru care am fost şi dată afară din partid. Am preferat să susţin în continuare valorile în care am crezut din totdeauna şi pentru care oamenii m-au votat, în detrimentul unui loc în Partidul Naţional Liberal. Adică, n-am putut să susţin introducerea unei noi taxe, a unor noi impozite pentru mediul privat, în condiţiile în care noi în campanie nu am promis lucrul acesta“, a precizat Tuşă.

Aceasta a mai spus că au existat tot felul de amendamente pe care le-a depus, cum sunt cele la Legea Salubrizării.

A mai depus o iniţiativă legislativă care nu vizează doar Bucureştiul, deşi a pornit de la o situaţie de aici. Este vorba de ce permite Consiliului General, respectiv Consiliului Judeţean ca, urmând modelul de la reabilitare termică, să scoată din bugetul primăriei fonduri şi să-şi aloce bani pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Adică, să ia fonduri în plus din buget pentru lucrările în sine, nu doar pentru expertizarea clădirilor. 

„În prezent, legea nu le dă voie să facă acest lucru, eu am propus ca acest lucru să se schimbe. În acest fel, primarii nu se vor mai plângă că nu au pârghiile legale pentru a rezolva probleme blocurilor cu risc seismic. De obicei, primarii aşteaptă bani de la Minister, dar astfel ar putea să ia bani din buget“, mai povesteşte Diana Tuşa.

Pe aceeaşi temă:

Ce a făcut deputatul Simona Bucura Oprescu pe tema limitării abuzurilor din partea furnizorilor de utilităţi

Diana Tuşa, despre excluderea sa din PNL: „Nu am crezut niciodată că delictul de opinie este sancţionat în PNL“

Ce au zis şi n-au făcut aleşii noştri: Mircea Titus Dobre, deputatul care plimbă hârtiile pentru partid, şi Şerban Nicolae, senatorul care recunoaşte că nu şi-a respectat promisiunile

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite