VIDEO Pasajul Piaţa Sudului, inaugurat după trei ani de la începerea lucrărilor. „În două luni va fi lărgită Şoseaua Berceni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasajul rutier de la Piaţa Sudului a fost redat integral circulaţiei, duminică, fiind deschis şi pasajul pietonal, în timp ce trecerile de pietoni de la suprafaţă au fost desfiinţate. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că până la începutul lunii septembrie se va relua şi circulaţia tramvaielor.

Pasajul rutier are patru benzi, două pe fiecare sens, precum şi opt lifturi şi patru scări rulante. 

„Contractul a fost semnat în 2014 cu termen de finalizare 2015. Din cauza unor erori de proiectare şi a slabului management, acest proiect a fost blocat. Valoarea totală a proiectului a fost calculată iniţial la 19,5 milioane de euro. Din această sumă ar fi fost eligibilă o sumă echivalentă a 90%, care ar fi trebuit atrasă de la Uniunea Europeană. Din păcate, din cauza erorilor de proiectare, Primăria a pierdut în 2015 finanţarea şi doar 15% din fonduri europene au fost folosite pentru proiect, restul fiind banii municipalităţii. În final, proiectul costă 18,3 milioane euro, nu cât s-a calculat iniţial“, a declarat primarul Gabriela Firea despre pasajul care ar trebui să scadă cu 70% timpul de aşteptare în trafic. 

Primarul general a spus că are garanţia constructorului că până în septembrie va fi redată şi circulaţia tramvaielor.

"Până la începerea şcolilor, în jurul datei de 10 septembrie, avem angajamentul constructorului ca şi zona de tramvai să fie inaugurată şi lansată", a subliniat Firea.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, promite că în aproximativ două luni vor fi lărgite Şoseaua Berceni şi Şoseaua Turnu Măgurele şi va fi construită o parcare park&ride la metroul Piaţa Sudului.

"Veţi vedea că această zonă, într-o lună-două, acest proiect extrem de important va fi continuat cu lărgirea Şoselei Berceni până la linia de Centură, cu lărgirea Şoselei Turnu Măgurele, cu parcarea park&ride de la staţia de metrou Piaţa Sudului. Aceste lucruri vor fi demarate în 30-40 de zile", a spus Băluţă.

Întrebat dacă crede că pasajul de la Piaţa Sudului se va inunda la orice ploaie, la fel ca cel de la Unirii, primarul Sectorului 4 a spus că proiectul ăşi doreşte să fie "impecabil", însă testul ploii va demonstra asta.

"Dorinţa noastră este ca acest pasaj, din punct de vedere tehnic, să fie impecabil. Rămâne ca testul ploii să ne demonstreze dacă lucrurile sunt în parametrii sau nu. Da, într-adevăr, proiectul are 10 ani garanţie, dar gândiţi-vă că noi, pentru parcările supraetajate pe care le facem, cerem garanţie 20 de ani. Este ceva normal, pentru că vorbim de investiţii foarte mari", a adăugat primarul.

Pasajul a fost închis în ultimele zile, pe timpul nopţii, pentru finalizarea tapetării pereţilor pasajului cu tablă şi realizarea iluminatului public.

Pasajul de la Piaţa Sudului a fost deschis parţial circulaţiei pe 28 aprilie, traficul desfăşurându-se pe o singură bandă pe sens.

Acesta este unul dintre cele opt proiecte pentru care municipalitatea a obţinut finanţare europeană şi care trebuia finalizat până în decembrie 2015. Având în vedere că lucrările nu au fost încheiate la termenul stabilit, cu o săptămână înainte de sfârşitul lui 2015, CGMB a aprobat prelungirea acestui proiect, alături de alte şase, precum şi alocarea unor sume de la bugetul local în acest sens.

Deşi primarul interimar Răzvan Sava s-a declarat în mai multe rânduri optimist în ce priveşte finalizarea lucrărilor până pe 30 iunie 2016, acestea nu au fost încheiate în perioada în care el s-a aflat la conducerea PMB.

Pe 21 octombrie, Gabriela Firea anunţa că, dacă noile planuri vor fi respectate, pasajul ar urma să fie finalizat în primăvara anului 2017.

La sfârşitul lunii martie, primarul Capitalei sublinia că este decisă să rezilieze contractul cu constructorul pasajului, Asocierea Astaldi SPA — Euroconstruct Trading 98 SRL — RCV Global Group SRL, dacă acesta nu-i transmite în termen de zece zile un grafic accelerat al lucrărilor şi un termen "fix" de finalizare a acestora. Ulterior, primarul general aprecia ca „inacceptabil” termenul de 30 octombrie avansat de constructor, adăugând că 15 iulie ar fi o dată „rezonabilă”.

Pe 6 aprilie, Gabriela Firea a comentat decizia constructorului de la Pasajul Piaţa Sudului de a merge în instanţă, apreciind că primăria nu poate fi obligată să plătească o factură nejustificată şi care nu a fost prevăzută în contract.

Pe 28 aprilie, constructorii anunţau redeschiderea circulaţiei pe un fir la pasajul de la Piaţa Sudului, după primirea avizelor de la Brigada de Poliţie Rutieră şi Comisia Tehnică de Circulaţie.

Pe 5 mai, PMB preciza că pasajul rutier de la Piaţa Sudului va fi terminat şi redat integral circulaţiei până la data de 28 iulie, conform asigurărilor oferite de către reprezentanţii asocierii Astaldi-Euroconstruct, într-o întrevedere cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Pasajul Rutier Piaţa Sudului este o lucrare care asigură fluidizarea traficului pe direcţia inelului principal şi pe arterele adiacente inelului median al municipiului Bucureşti şi presupune realizarea unui pasaj subteran pe direcţia Calea Văcăreşti — str. Niţu Vasile, cu câte două benzi de circulaţie pe sens, a patru pasaje pietonale, refacerea liniei de tramvai, lucrări de modernizare a carosabilului, a utilităţilor etc. Valoarea totală a contractului este 127 de milioane de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite