Patinatorii şi hocheiştii din Capitală se antrenează în malluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, în urmă cu mai bine de un an, singurul patinoar din Bucureşti a fost închis, sute de hocheişti şi de patinatori din Capitală se antrenează în mallurile bucureştene şi pe patinoarele amenajate în parcuri pe timpul iernii.

Juniori sau seniori, hocheişti sau patinatori de la cluburi private sau de stat, toţi se declară disperaţi pentru că nu mai au unde să se antreneze. În urmă cu mai bine de un an, Patinoarul Mihai Flamaropol, singurul din Capitală, a fost închis, iar sportivii care obişnuiau să se antreneze aici au rămas cu patinele şi cu pucul în mână, la poarta Complexului „Lia Manoliu“.

AFI, plin de patinatori

În lipsa unui patinoar, sportivii din Capitală s-au refugiat pe micile patinoare amenajate în centrele comerciale. Acestea au însă o suprafaţă mică, zgomotul îi deranjează pe sportivi, iar suprafaţa gheţii se transformă vara într-un mic lac, după cum povestesc antrenorii.

„Vara e bine dimineaţa, dar patinoarul se face piscină pe la prânz. Cei de la mall-ul Afi Palace au încercat să ne ajute, pentru că suntem sub o cupolă în care bate soarele. Ne-au pus un fel de apărătoare deasupra“, povesteşte Cristina Ionescu, antrenoarea clubului privat de patinaj EduSport, afiliat la Federaţia Română de Patinaj. Antrenoarea, fostă patinatoare, povesteşte că lipsa unui patinoar dotat precum cele din străinătate  nu face altceva decât să descurajeze practicarea acestui sport, ducând în cele din urmă la „risipirea unor adevărate talente“.

Anelin, medaliatul de la mall

Anelin are şase ani, dar pe ultimii patru i-a petrecut pe gheaţă. În fiecare zi se antrenează ore întregi pentru a reprezenta România la concursurile naţionale şi internaţionale de patinaj artistic. Este în clasa întâi, dar munceşte cot la cot cu colegii săi mai mari.

Plecă de-acasă dimineaţa devreme, iar de la ora 12.00 se antrenează pe patinoarul din mall pentru a face faţă provocărilor ridicate de competiţii. Anelin are timp şi pentru teme, dar seara, după ce pleacă de pe gheaţă. „El ştie cel mai bine că şcoala nu merge fără patinaj, cum nici patinajul nu merge fără şcoală. E conştient de asta şi se ţine de treabă pentru că îi place“, povesteşte mama băiatului. În lipsa unui patinoar performant, copilul se antrenează pe gheaţa din mall şi încearcă să demonstreze tuturor că este unul dintre cei mai buni.

În 2013, Anelin i-a adus României locul III la Categoria Chicks, într-un concurs desfăşurat în Bulgaria: Cupa Internaţională de patinaj artistic Denkova – Staviski. Şi nu e singurul loc cu care se mândreşte. Tot anul trecut a mai câştigat trei medalii la patinajul artistic pe role şi alte trei medalii la competiţii naţionale organizate pe gheaţă.

Temperatura ridicată, un dezavantaj

Antrenoarea Cristina Ionescu spune că reprezentanţii mallul-ui fac mari eforturi pentru a-i încuraja pe micuţii patinatori care se antrenează aici. „Lipsa unui patinoar olimpic rămâne în continuare principalul obstacol în calea succeselor pe care le-ar putea obţine sportivii din România”, oftează antrenoarea. Cristina Ionescu menţionează că temperatura ridicată de la antrenamente poate fi considerată un obstacol greu de depăşit la concursurile la care participă juniorii, pentru că patinoarele profesioniste au temperaturi mult mai scăzute, astfel că „muşchii micuţilor îngheaţă“, copiii nefiind obişnuiţi cu multe grade în minus.

image

Cristina este antrenoare la Clubul EduSport FOTO David Muntean

Alte dezavantaje ale patinoarelor amenajate în centrele comerciale ţin de calitatea gheţii, de elasticitatea acesteia, după cum povesteşte Cristina Ionescu. Mai mult, „gheaţa se aglomerează uneori, iar noi ne antrenăm cu dificultate printre toţi oamenii de pe patinoar“, povesteşte antrenoarea.
Pentru o oră şi jumătate de antrenament pe lame  în mall-ul bucureştean, patinatorii trebuie să achite câte 17 lei, dar antrenorii spun că au nevoie de cel puţin trei ore zilnic.

Hocheiştii se antrenează la sala de forţă

Florian Gheorghe, preşedintele Federaţiei Române de Hochei, spune că situaţia din acest moment este cât se poate de dramatică, iar cele două echipe din Capitală - Steaua şi Sportul Studenţesc - au probleme din cauza închiderii Patinoarului Flamaropol. În timp ce jucătorii Stelei se antrenează pe patinoarul modern din comuna Cârţa (judeţul Harghita), hocheiştii de la Sportul Studenţesc fac doar pregătire fizică în sala de forţă, ceea ce reprezintă un antrenament insuficient.

„Nu putem avea rezultate în asemenea condiţii“, spune Florian Gheorghe. Preşedintele federaţiei precizează că, spre deosebire de patinatori, lucrurile se complică în cazul hocheiştilor, care nu pot face antrenamentele doar patinând în mall-uri. „Nu e suficient să dai din mâini dacă n-ai apă în bazin să înoţi“, încheie Gheorghe.

Noul patinoar va costa 24 de milioane de euro

Patinoarul Mihai Flamaropol, situat pe bulevardul Basarabiei din Capitală, a fost închis în urmă cu mai bine de un an din cauza datoriilor la utilităţi. Astăzi, când hocheiştii şi patinatorii nu mai au unde să se antreneze, reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că au în plan construirea unui nou patinoar. În bugetul din acest an, municipalitatea a alocat suma de 6.000.000 lei pentru o nouă arenă destinată sportului pe gheaţă.

image

„Suma alocată anul acesta este acoperitoare, ţinând cont de faptul că în cursul acestei luni vor fi demarate procedurile de achiziţie publică în vederea atribuirii contractelor de proiectare şi execuţie, precum şi consultanţă. De asemenea, proiectul este depus şi pentru obţinerea de finanţare din fonduri europene în noul programul aferent perioadei 2014-2020“, susţin reprezentanţii municipalităţii.

Acoperiş verde şi 3.100 de locuri

Acoperişul noului patinoar (care urmează să fie construit pe locul vechiului complex), va fi unul verde, iar bucureştenii se vor putea relaxa în parcul de pe patinoar. Acoperişul viitorului patinoar va fi pietonal, sub formă de relief artificial orientat spre lacul din imediata vecinătate, aflat în Parcul Naţional. Construcţia va avea o suprafaţă de aproximativ 9.500 de metri pătraţi şi o capacitate de 3.100 de locuri.

Din proiect face parte şi amenajarea unei parcări în aer liber pentru aproximativ 82 de autoturisme. Valoarea estimată a investiţiei este de 108.574.000 de lei (aproximativ 24.000.000 de euro) fără TVA, iar durata de execuţie de 24 de luni.
 

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Final de drum pentru „Ţarul” patinajului. Evgeni Pluşenko se retrage: „Dumnezeu mi-a spus: «Gata! Ajunge»“

VIDEO Evgeni Pluşenko: „Jocurile Olimpice din 2014 vor fi ultimele la care voi participa”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite