Patriarhia Română, centru de profit în numele Domnului. Ce averi are Biserica Ortodoxă Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Patriarhiei este o proprietate a Patriarhiei Române FOTO Adevărul
Palatul Patriarhiei este o proprietate a Patriarhiei Române FOTO Adevărul

Patriarhia Română se află în topul celor mai profitabile instituţii din România, iar veniturile continuă să crească datorită statului şi credincioşilor. În ultima perioadă, mai multe organizaţii nonguvernamentale au atras atenţia asupra bogăţiilor Bisericii, stârnind un val de dispute publice.

Ţara noastră are cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, pe întreg teritoriul României există 18.000 de biserici şi doar 400 de spitale. Lăcaşe noi de cult se construiesc la tot pasul, ceea ce aduce prosperitate financiară continuă Bisericii Ortodoxe. Veniturile vor fi întotdeauna mai mari decât cheltuielile pentru că există fonduri nejustificate care nu trec prin măsurile de fiscalitate.

Cultul ortodox deţine la nivel naţional 35.000 de hectare de pădure şi 40.000 de hectare de teren arabil. Valoarea terenului arabil şi a pădurilor aflate în proprietatea Bisercii Ortodoxe este estimată la 420 milioane euro, potrivit unei investigaţii realizate în 2011 de Televiziunea Naţională.

Guvernul subvenţioneaza cultele religioase din ţară, deşi acestea au surse proprii de profit foarte consistente. Contribuţii, produse sub însemnul bisericii, sponsorizări, taxe din evenimente sunt doar câteva din sursele de profit ale Bisericii Ortodoxe.

Fabricarea şi comercializarea de lumânări, obiecte de cult, cărţi religioase, calendare şi icoane, este doar unul dintre obiectele de activitate în care Biserica Ortodoxă deţine monopolul pieţei.

Agenţia de turism ecumenic

Turismul ecumenic este, de asemenea, foarte profitabil, la fel şi exploatarea terenurilor agricole şi forestiere. Fabrici de cherestea, patiserii, brutării, depozite de vin, de legume sau fructe, tot ce vrei şi ce nu vrei se regăseşte în curtea Bisericii Ortodoxe.

Chiriile pentru imobile aduc şi ele bani frumoşi, dar cea mai consistentă sursă de venit este cea a donaţiilor credincioşilor, sub formă de bani, produse sau imobile.

Mânăstirile importante au devenit adevărate centre economice unde se adună mulţi bani, care sunt nefiscalizaţi. În jurul unor mânăstiri precum Voroneţ, Neamţ sau Tismana s-au format adevărate industrii. La hramul acestora, credincioşii lasă sute de milioane de lei, bani ce ajung în bugetul Bisericii Ortodoxe.

Statul, sprijinul “Patriarhiei Române”

Deputatul Remus Cernea a propus renunţarea finanţării de la bugetul de stat a cultelor religioase, motivând că Biserica Ortodoxă se descurcă foarte bine şi fără ajutorul acestuia.

Mai mult decât atât, Constituţia prevede că Biserica Ortodoxă se bucură de autonomie, ceea ce înseamnă că statul nu trebuie să intervină în activitatea acesteia, dar trebuie să beneficieze şi de independenţă financiară în acelaşi timp.

Reacţia Patriarhiei nu a întârziat să apară, iar un astfel de demers din partea Parlamentului ar declanşa un conflict între stat şi cultele religioase.

Potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei Române, statul este nevoit să acorde ajutor financiar, pentru că aceasta a fost înţelegerea dintre cele două părţi în urma confiscării proprietăţilor bisericeşti din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Patriarhia Română, un adevărat centru comercial

Patriarhia Română concurează cu cele mai puternice companii de pe piaţa din România. Aceasta ar putea oferi chiar lecţii de ce înseamnă un marketing ca la carte, pentru că rezultatele la care au ajuns sunt uluitoare pentru toată lumea.

Patriarhia Română a declarat în anul 2009 venituri de 14 milioane de euro la administraţia financiară. Cu fiecare an ce trece, Patriarhia Română se poate lăuda cu profituri din ce în ce mai mari. Astfel, profitul înregistrat în anul 2010 a fost de 1,7 milioane euro, urmând ca în anul 2011să ajungă la 6,6 milioane euro.

În cadrul Patriarhiei Române funcţionează mai multe instituţii, fiecare dintre ele contribuind la profitul uriaş înregistrat de aceasta. Imediat cum intri pe site-ul Patriarhiei, agenţia de pelerinaje Basilica Travel te întâmpină cu oferte care mai de care mai tentante, care te conduc în cele mai sfinte locuri din lume.

Hotel de patru stele

Patriarhia Română pune la dispoziţia enoriaşilor toate detaliile, de la mijlocul de transport, la data şi locul plecării, până la preţ. Conform site-ului oficial al Patriarhiei, veniturile realizate de Basilica Travel se duc către Centrul de Presă Basilica, care cuprinde Televiziune şi Radioul Trinitas şi ziarul Lumina. Potrivit datelor financiare, agenţia de pelerinaje Basilica Travel a înregistrat un profit de peste 37.140 de lei.

Cuvântul criză nu are ce căuta în cazul Patriarhiei Române pentru că multiplele afaceri pe care le întreprinde merg ca pe roate. La o analiză mai atentă, în perimetrul Patriarhiei găsim şi un luxos hotel de patru stele, intitulat „Centrul Cultural Sfântul Apostol Andrei”.

Numele nu este tocmai sugestiv, dat fiind că este un adevărat hotel care îţi oferă toate avantajele. Centrul Cultural „Sfântul Apostol Andrei” beneficiază de 17 apartamente, iar pentru o noapte petrecută în hotelul Patriarhiei Române, un enoriaş trebuie să scoată din buzunar 200 de lei.

Patriarhia Română nu a pierdut nici în lupta cu tehnologia şi s-a adaptat la noile tendinţe moderne. Produsele comercializate de aceştia pot fi achiziţionate de enoriaşi şi prin intermediul mediului virtual. Credincioşii pot cumpăra icoane sau obiecte sfinte cu o simplă accesare pe site-ul dedicat exclusiv acestei afaceri.

“Atelierele Patriarhiei”

„Atelierele Patriarhiei” este instituţia care se ocupă cu fabricarea obiectelor religioase. Pentru realizarea acestor obiecte, se folosesc metale preţioase, precum aurul şi argintul, mobilier bisericesc din lemn. În plus, „Atelierele Patriarhiei” oferă servicii de reparaţii contra-cost pentru produsele de cult cumpărate.

„Palatul Patriarhiei”, prima clădire confecţionată din beton armat din ţară, este o altă proprietate a „Patriarhiei Române” care găzduieşte alte instituţii ale acesteia, precum „Administraţia Patriarhală” şi „Centrul de Presă Basilica” („Radio TRINITAS”, „TRINITAS TV”, „Agenţia de ştiri BASILICA”, „Biroul de Presă”).

Catedrala Neamului, colosul de la Casa Poporului

„Vă rugăm să ajutaţi la construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, pentru a fi înscrişi pe pământ şi în cer”, acesta este mesajul transmis de Administraţia Patriarhală enoriaşilor. Prima pagină a site-ului oficial al Patriarhiei afişează şi modalitatea prin care credincioşii pot contribui la construirea catedralei, 2 euro prin sms.

Necesitatea ridicării unei clădiri de astfel de proporţii a fost explicată de reprezentanţii Patriarhiei prin dificultăţile create de lipsa de spaţiu a actualei catedrale, care nu permite desfăşurarea normală a slujbelor religioase.

Patriarhia Română dispune şi de propria bibliotecă, cunoscută sub numele de „Biblioteca Sfântului Sinod”, a cărei existenţă este susţinută de propria activitate, prin oferirea de servicii de fotografiere, printare, scanare, copiere, dar şi de sponsorizări şi de donaţii din partea credincioşilor.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite