Patriarhia Română precizează cum se va desfăşura slujba de Florii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, în condiţiile stării de alertă, Floriile Foto: Arhivă
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, în condiţiile stării de alertă, Floriile Foto: Arhivă

Evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile) din acest an de la Catedrala Patriarhală se vor desfăşura cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, au precizat miercuri reprezentanţii Patriarhiei Române.

Astfel că duminică de la ora 8,30, la Catedrala Patriarhală, se va oficia slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic, potrivit unui comunicat al Patriarhiei citat de Agerpres

Ulterior, aceste ramuri, împreună cu iconiţe şi pacheţele cu anafură, vor fi împărţite credincioşilor prezenţi la "Baldachinul Sfinţilor.

Iar de la ora 9,30, Sfânta Liturghie arhierească va fi săvârşită la Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale, dar dacă vremea va fi nefavorabilă, slujba se va ţine în interior, cu participarea a maxim 70 de persoane.

"Dacă vremea fi nefavorabilă, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale, cu participarea unui număr de maximum 70 de credincioşi, respectându-se toate regulile sanitare în vigoare", precizează Patriarhia. 

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, în condiţiile stării de alertă, Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.

De altfel Patriarhia Română, recomanda ca întrucât „organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară respectiva activitate” (art. 1 pct. 10-11 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), acolo unde există această tradiţie, procesiunile de Florii să fie organizate în ajunul sărbătorii de către fiecare unitate de cult, cu proprii credincioşi, prin înconjurarea lăcaşului de cult.

„Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în Sâmbăta lui Lazăr, 24 aprilie 2021, după Vecernie, dacă se organizează procesiune în jurul lăcaşului de cult, sau în Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021. Ramurile binecuvântate vor fi distribuite de către preoţi şi voluntari în exteriorul lăcaşului de cult, iar credincioşii vor fi îndemnaţi să aştepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile. Pe tot parcursul slujbei şi al procesiunii se va respecta distanţa fizică prevăzută de reglementările legale”, potrivit sursei citate.

Reamintim de altfel că în Capitală Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis în şedinţa de sâmbătă prelungirea restricţiilor de circulaţie, iar potrivit prefectului Alin Stoica „în vinerea de Florii  programul la magazine va fi până la ora 20.00, nu până la ora 18.00. Lucru care e deja în hotărârea de Guvern”. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite