Patru instituţii îşi dau mâna pentru a încălca legea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, primăria a blocat accesul oamenilor pe trotuar.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, primăria a blocat accesul oamenilor pe trotuar.

Multă bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a legii! Asta e concluzia mea, în cazul parcării ilegale din faţa Primăriei Municipiului Bucureşti. Am sesizat ilegalităţile de mai bine de 2 ani. Ultima instituţie care a hotărât să se şteargă la fund cu legea este Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Înaintea lor au fost Primăria Municipiului Bucureşti, Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti.

Ultimul răspuns primit pe tema parcării ilegale a venit din partea ANPIS, agenţia din Bucureşti. Vă las să citiţi răspunsul, iar mai jos compar ce spun ei cu ce spune legea.

 În faţa instituţiei s-au materializat 2 locuri de parcare rezervate pentru persoanele cu handicap (…)

Aşa cum se vede din fotografie, locurile de parcare blochează în integralitate trotuarul. Iar lipite de aceste locuri de parcare, sunt maşinile Primăriei şi Poliţiei locale. Este adevărat, acelea sunt parcate pe spaţiul privat. Însă nu trebuie să fii matematician ca să vezi ca legea a fost încălcată.

Conform dispoziţiilor Normativului privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012, Capitolul IV (IV.2.2.), laţimea trotuarelor conformate pentru a fi utilizate de catre persoane cu handicap va fi de 1,80 m pentru trafic constant in dublu sens.

Ce mai spun cei de la ANPIS:

-          există staţie accesibilă care permite sosirea şi preluarea persoanlor cu handicap de către mijloacele de transport în comun (taxi), la mai puţin de 50 m de instituţie (…) -          staţia de autobuz a fost menţinută pe actualul amplasament, deoarece poziţie acesteia asigură cele mai bune condiţii de siguranţă şi fluenţă, atât pentru circulaţia generală, cât şi pentru persoanele cu handicap  

Acest răspuns demonstrează indiferenţa autorităţilor faţă de problemele cetăţenilor, în general şi, în mod particular, ale persoanelor cu dizabilităţi. Pentru că în Bucureşti nu există nicio maşină taxi accesibilizată! În al doilea rând, la Capitolul IV, Secţiunea 5 (4) se prevede că staţiile trebuie amplasate cât mai aproape de intrările principale în clădiri sau zonele de interes. Distanţa maximă de la staţie la punctele de interes din vecinătatea acesteia nu trebuie să depăşească 50.00 m. Iar la punctul (1), tot secţiune 5, se specifică faptul că ”Spaţiul urban trebuie conformat astfel încât să existe staţii accesibile care să permită sosirea şi preluarea persoanelor cu handicap de către mijloacele de transport precum taxiuri, transport public (autobuze, troleibuze, tramvaie), vehicule mari (microbuze, autocare).

Practic, cele 4 instituţii au ales să nu mute staţia RATB în faţa Primăriei deoarece, conform Codului Rutier, ar fi fost obligaţi să desfiinţeze parcarea care blochează trotuarul şi prima bandă de circulaţie. Aşadar, în opinia funcţionarilor din cele 4 instituţii, siguranţa şi fluenţa sunt asigurate doar dacă trotuarul şi prima bandă de circulaţie (hmmm…) sunt blocate permanent de maşinile funcţionarilor din PMB. Dar dacă ar opri un autobuz în faţa primăriei, condiţiile de siguranţă şi fluenţă ar fi date peste cap.

Astăzi am sesizat Instituţia Avocatului Poporului. Va urma Ministerul Muncii.

 Am mai scris despre acest subiect aici si aici.

Marian Ivan - membru fondator OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite