Paul Smărăndescu 75

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elsabeta Rădulescu şi Paul Smărăndescu, foto arhiva arh. Alexander Ghiulamila (Design: Maria Postea)
Elsabeta Rădulescu şi Paul Smărăndescu, foto arhiva arh. Alexander Ghiulamila (Design: Maria Postea)

În data de 12 ianuarie 2020 comemorăm 75 de ani de la trecerea în nefiinţă a arhitectului român Paul Smărăndescu, personalitatea marcantă a primei jumătăţi a secolului al XX-lea.

În data de 12 ianuarie 2020 comemorăm 75 de ani de la trecerea în nefiinţă a arhitectului român Paul Smărăndescu, personalitatea marcantă a primei jumătăţi a secolului al XX-lea. Cu acest prilej, Asociaţia Istoria Artei iniţiază o serie de evenimente publice şi publicaţii, menite a-i cinsti memoria şi a-i readuce activitatea în atenţia publicului. Bazată pe o investigare şi inventariere a arhivelor publice şi private, cercetarea întreprinsă de o echipă multidisciplinară a scos la lumină multe informaţii inedite despre familia extinsă şi activitatea profesională a lui Smărăndescu.

Paul Smărăndescu s-a născut în 26 iunie 1881 în familia lui Anghel şi Agnes, în casa ridicată în 1882 pe fosta stradă Mântuleasa nr. 38, astăzi pictor Ştefan Lucian nr. 15. A urmat cursurile primare la Şcoala Mântuleasa şi a absolvit Liceul "Matei Basarab" în 1899. Intră primul din 13 candidaţi la concursul de admitere de la Şcoala de arhitectură bucureşteană, pe care o abandonează însă în mai 1902 pentru a se înscrie la cea pariziană, pe care o termină în numai trei ani (diplomă 1906). După ce întreprinde călătorii de studii în Italia, revine în ţară şi colaborează cu Dimitrie Maimarolu la Palatul Camerei Deputaţilor. În iunie 1909 este angajat arhitect-şef la Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, pentru ca din 1912 să treacă la Ministerul de Interne (activ până în 1939).

Tânărul a avut şi o pregătire militară (1900-1901), activând în Regimentul 4 Ilfov, după care a participat în campania bulgară (sublocotenent de infanterie în Regimentul 4 Argeş, 1913) şi în Primul Război Mondial (locotenent şi căpitan de geniu, 1916-1918).

Din 1911 a fost căsătorit cu Elisabeta "Lisette" Rădulescu, cu care a avut o fiică, Sanda (căsătorită din 1936 cu arh. Dimitrie Ghiulamila). Familia a avut câteva proprietăţi importante, în str. Luterană, pe Calea Victoriei, pe blvd. Magheru, moşie la Uieşti, case de vacanţă la Sinaia şi Balcic.

Începând cu 1920 Smărăndescu devine profesor la Şcoala de arhitectură din Bucureşti, mai întâi la catedra de istoria arhitecturii, apoi din 1927 ca şef de atelier. În perioada 1938-1940 a fost decanul Facultăţii de arhitectură. A făcut parte din diferite comisii, societăţi şi asociaţii profesionale, o bogată activitate păstrându-se în arhiva sa şi în domeniul expertizei în diferite dosare de la Tribunal dar şi al urbanismului.

Programul de arhitectură rezidenţială este preponderent în cariera sa, realizând sute de case în stilul neoromânesc şi unele imobile de apartamente cu elemente de factură tradiţională. În perioada următoare vom descoperi marea majoritate a construcţiilor din Bucureşti şi Sinaia, prin intermediul conferinţelor, atelierelor de istoria arhitecturii, tururilor ghidate, vizitelor interioare şi a unor publicaţii tipărite sau online.

Surse documentare:

Biblioteca Naţională a României, Colecţii speciale, Arhiva istorică, fond Alexander St. Georges, arhiva arh. Paul Smărăndescu (inventariată de arh. Adrian Florin Bălteanu, istoric de artă dr. Oana Marinache, istoric Alina Havreliuc şi istoric dr. Raluca Tănăsescu)

Arhivele Naţionale ale României

Arhiva Primăriei Municipiului Bucureşti
Arhiva Şcolii de Arte Frumoase Paris

Colecţia fotografică arh. Mădălin Ghigeanu

Colecţia documentară ing. Dorin Mihalache

Colecţia arh. Alexandre Ghiulamila

Bibliografie:

Paul Smărăndescu, Lucrări de arhitectură 1907-1942, Institutul de Arte Grafice Mârvan, Tip. Universul, Bucureşti, 1942

Revista Arhitectura

Ziarul Universul

Proiectul cultural este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale:

Tur ghidat în Sinaia

organizat de istoric dr. Raluca Tănăsescu

Tur ghidat în Bucureşti

organizat de istoric de artă dr. Oana Marinache

Ateliere de istoria arhitecturii în Ploieşti

organizate de istoric Alina Havreliuc

Conferinţa "Arhiva arh. Paul Smărăndescu" în Bucureşti

organizată de istoric de artă dr. Oana Marinache şi istoric genealogist Mihai Alin Pavel

Conferinţa "Paul Smărăndescu şi arhitectura neoromânească în Galaţi"

organizată de istoric de artă dr. Daniela Langusi

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite