Pelerinii bişniţari şi călugării-ninja, „oaspeţi de onoare" la Patriarhie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AFACERE Sfântul Andrei şi Sfântul Dumitru s-au dovedit prosperi pentru speculanţii de la poalele Patriarhiei. În timp ce mulţimea evalvioasă care îngroaşă rândurile la moştele Sfântului Andrei şi ale Sfântului Dumitru se calcă în picioare la propriu pentru a ajunge mai repede la relicvele „făcătoare de minuni“, la capătul cozii de circa 50 de metri are loc adevărata competiţie cu miză mare: cine pleacă acasă cu portof

Indiferent dacă mergi să săruţi moaştele sau dacă te nimereşti prin central oraşului, n-ai cum să ieşi neşifonat din mulţimea de speculanţi care a flancat, de două zile, tot scuarul care împrejmuieşte capătul de linie al tramvaiului 32. „Haideţi, doamnă, la mărgele! Brăţărici? Şoseţele? Batistuţe?“, ţipă ca din gură de şarpe o femeie între două vârste, când vede clientul că se îndepărtează fără să-şi scuture portofelul în faţa ei. Au improvizat aici un talcioc pe care n-ai cum să-l ratezi, măcar din curiozitate. De la accesorii din plastic colorate, până la lenjerie intimă, haine de iarnă, plasturi cu rivanol şi tufănele sălbatice, găseşti de toate.

Alungaţi de „sfinţii“ în uniformă
Superstiţioşi sau nu, ieri toţi comercianţii au simţit pe pielea şi pe buzunarul lor că marţea chiar are trei ceasuri rele. Exact în ziua în care a fost aproximat cel mai mare vad, un control făcut de poliţiştii locali le-a stricat planurile tarabagiilor. Au făcut „sindicat“ şi au început să vocifereze drumul lung pe care l-au bătut pentru „un bănişor“. Se întărâtau unii pe alţii în faţa agenţilor în încercarea de a-i sensibiliza, însă degeaba. „Zi-le, Tanţo, că ai venit din Bistriţa, că până la Dumnezeu ne mănâncă sfinţii ăştia în uniform“, comenta una dintre vânzătoarele de cipici în timp ce-şi împacheta, încruntată, marfa.

„E un război al nervilor aici. Vedem care cedează primul: noi sau ei. Să nu creadă că plecăm de-aici până nu evacuează zona. Hai, strânge şi dispari de-aici odată, du-te la gară dacă nu ai unde“, se precipită unul dintre poliişti la un grup de bărbaţi cocoşaţi de paporniţele cu flori.
Speculanţii se simt hăituiţi

Se ascundeau după tufişuri sperând că vor fi trecuţi cu vederea. „La moaştele Sfintei Parascheva a fost Dumnezeu pe pământ. Nu ne-a fugărit nimeni, ba chiar ne-au dat loc special unde să ne vindem marfa. Aici se comportă cu noi de parcă am venit la furat“, comentează unul dintre speculanţii vizaţi.

Chiar şi-aşa, alţii, mai şmecheri, au schimbat strategia de vânzare după evacuarea forţată şi s-au dus cu flori şi kitschuri pe lângă gardurile care stăvileau coada spre moaşte. Cel puţin pentru moment. „A venit garda şi ne-a zis să eliberăm zona pentru 45 de minute, că a venit televiziunea. După aia stai liniştit că intru-n brânză“, explica, prin telefon, o puştoaică, mersul afacerilor de la poalele Patriarhiei.

Călugărul „ninja“, oaspete special la Patriarhie
Un fals călugăr, înarmat cu două pumnale, a fost reţinut luni seară, în prima zi a procesiunii, de o patrulă a Poliţiei Locale, în zona Dealului Patriarhiei. Bărbatul a fost surprins de patrula călare în timp ce-i predica unei femei sfârşitul lumii.

Atunci când i s-au cerut detalii despre activitatea sa, falsul călugăr, costumat în veşminte preoţeşti, a devenit recalcitrant. A spus că este de la o mănăstire din Moldova, însă nu a putut prezenta vreo dovadă că face parte din corpul clerical. Rugat să se legitimeze, bărbatul s-a prefăcut că-şi caută cartea de identitate. În acel moment, agenţii au descoperit că bărbatul avea la şold un adevărat arsenal: o sabie şi două pumnale. Poliţiştii l-au imobilizat pe falsul călugăr şi l-au dus la secţie.

Bărbatul are 54 de ani şi este din judeţul Dolj. A declarat că venise în Bucureşti la manifestările dedicate sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou să se facă cunoscut. Asta, fiindcă „are putere mare, citeşte viitorul şi ghiceşte norocul“.

Hainele din lână de oaie made in Bistriţa „fac toţi banii“
Cele cinci zile de procesiune şi cei 150.000 de pelerini aşteptaţi să vină să se închine la sfintele moaşte depuse în baldachinul de la Patriarhie au fost mană cerească pentru micii comercianţi care au înflorit la propriu tot Centrul cu tufănele colorate şi alte mărunţişuri. Chiar dacă cei mai mulţi bat sute de kilometri la fiecare astfel de sărbătoare, la sfârşit îşi freacă mâinile de bucurie. Georgeta Catană, de exemplu, chiar dacă are 79 de ani şi de-abia se ţine pe picioare, a venit tocmai din Piatra Neamţ cu vestuţe din lână de oaie. A tricotat două zile pentru una singură, însă spune că până acum a vândut circa 40 de bucăţi, apreciind că va vinde cel puţin 70. Asta înseamnă un profit de 2.100 de lei în cinci zile.

O doamnă din Bistriţa vinde cu 35 de lei icoane pictate pe sticlă, însă nu e prea mulţumită de banii încasaţi. Se putea şi mai bine. „Anul trecut a fost altfel. Acum de-abia am făcut 200 de lei. Străinii au fost interesaţi mai mult de produse“, susţine aceasta.

Florăresele au avut ghinion ieri. Multe dintre ele încasaseră doar 80 de lei până le-a încurcat poliţia afacerile. Într-o zi de pelerinaj fără „incidente“ încasează şi 300 de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite