Petru Cotarcea, micul Paganini din Titan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 14 ani, Petru Cotarcea, elev la Liceul „George Enescu“, a uimit publicul din străinătate cu interpretările sale, reuşind să câştige 30 de premii la vioară.

Petru, micul Paganini din Titan, a început să studieze vioara încă de la vârsta de cinci ani. Micuţul îşi aminteşte cu  nostalgie de prima dată când a cântat în public. „Pe vremea aia aveam doar şase ani. Am realizat ce înseamnă să ai emoţii şi să simţi că toate privirile sunt aţintite asupra ta. Îmi tremurau picioarele. Acum simt că muzica este viaţa mea“, a mărturisit el.

Prin concertele şi concursurile la care a fost invitat, Petru a avut oportunitatea în nenumărate rânduri să viziteze ţări ca Rusia, Italia, Slovacia sau Danemarca.

Vioara străbunicului îi poartă noroc

Prima vioară performantă a primit-o cadou de la o rudă de-a mamei mele, de Anul Nou, în urmă cu patru ani. Instrumentul muzical care a aparţinut străbunicului său, violonist în perioada interbelică, i-a purtat  noroc la toate competiţiile la care a participat. Aşa se face că micuţul a obţinut locul I la concursuri internaţionale precum „GianLuca Campochiaro” sau „George Enescu“.

Influenţă asupra talentului tânărului interpret l-au avut mari violonişti ai lumii. „Am participat în Italia şi în Slovacia la cursurile de măiestrie ale unor profesori ca Marco Terlizzi şi Alexandru Gavrilovici“, a spus elevul.

Una dintre cele mai emoţionante momente din viaţa artistică a tânărului a fost o întâlnire cu briliantul violonist rus, Maxim Vengerov, pe durata desfăşurării Festivalului „George Enescu“ de anul trecut. Cu toate că este mai tot timpul ocupat cu concursuri şi concerte, Petru nu îşi neglijează nici şcoala. El reuşeşte ca la fiecare sfârşit de an şcolar să fie premiant.

Pasiunea pentru muzică este însă mult mai mare ca celelalte materii de la şcoală. „Studiez vioara cel puţin trei ore pe zi, adică atât cât este nevoie pentru menţinerea şi evoluţia tehnicii“, a explicat elevul. 

Vrea să fie bursier în străinătate

„Paganani“ din cartierul bucureştean Titan s-a întors de curând de la un festival internaţional din Moscova. „Am avut un concert la Muzeul Roerich. Au fost în sală sute de oameni care m-au aplaudat frenetic. Urmează să aflu dacă am câştigat sau nu o bursă de studii în străinătate, în domeniul viorii“, a subliniat tânărul. El a adăugat că i-ar plăcea să studieze în Anglia sau în Franţa, la Universităţile de Muzică din Londra sau Paris.

Întrebări şi răspunsuri:

Povesteşte-mi o experienţă emoţionantă pe care ai trăit-o înainte de un concurs?
Cu doar o zi înainte să mearg la Festivalul de la Moscova, mi s-a rupt arcuşul preferat. Am avut altul de rezervă, însă nu la fel de bun. Contează foarte mult ce tip de arcuş foloseşti.

Cine este persoana căreia îi eşti recunoscător pentru performanţele tale?
Profesoara mea de vioară Elena Baltaga de la Liceul George Enescu şi profesorul Italian de vioară Marco Terlizzi. Ei au avut încredere în talentul meu şi în puterea de muncă.

Profil
Născut: 30.04.1996, Bucureşti
Studii: Elev în clasa a VII a la Liceul de Muzică „George Enescu“
Familie: mama-asistent social, tatăl-economist, sre o soră de un an şi două luni

Ce îi place
“Îmi place să fac sport. Fac atletism de la vârsta de şapte ani. Iubesc să merg cu avionul în special în Europa. Îmi place să mănânc pizza şi să ies în oraş cu prietenii”, spune el.

Ce nu îi place
“Nu suport să pierd timpul fără să fac ceva productiv. Nu îmi plac filmele de acţiune, ci comediile şi filmele horror. Nu îmi plac mâncarea chinezească şi traficul din Capitală”, spune tânărul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite