Pictură murală în Sectorul 6 al Capitalei. Lucrarea marchează aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 13 septembrie, o nouă pictură murală va fi dezvelită în Cartierul Drumul Taberei. Lucrarea este semnată de mai mulţi artişti polonzi şi are ca temă aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală.

Pictura murală va fi dezvelită de la ora 11.00 în Cartierul Drumul Taberei din sectorul 6 al Capitalei. Lucrarea, pictată pe peretele blocului de pe strada Valea Ialomiţei nr. 1A, are ca temă aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală. Este deja a doua lucrare de acest gen realizată în cadrul unui proiect comun al Institutului Polonez din Bucureşti cu Primăria Sectorului 6.

Pictura a fost realizată de artişti ai Şcolii de Pictură Murală din Gdańsk: Rafał Roskowiński, prof. Jacek Zdybel,  Magdalena Pela, Katarzyna Marcinkowska şi Wojciech Woźniak. Intitulată „Macarale”, pictura va fi dezvelită în prezenţa Ambasadorului Republicii Polone, Marek Szczygieł, reprezentanţi ai Institutului Polonez, ai Primăriei Sectorului 6 şi ai Centrului Cultural European Sector 6.

Macaralele, elementul cheie din Gdansk

Artiştii şi-au propus să reprezinte siluetele unor macarale pe un fundal în culorile steagurilor naţionale ale Poloniei şi României. Macaralele din şantierul naval sunt un element caracteristic peisajului din Gdańsk, oraşul în care s-a născut mişcarea Solidaritatea, dar, înainte de toate, simbolizează munca şi muncitorii care, chiar acolo, în Şantierul Naval din Gdańsk, s-au opus regimului comunist în anul 1980.

Ei au deschis drumul spre libertate în Polonia, iar protestul şi solidaritatea lor au dus la colapsul sistemului autoritar şi începutul schimbărilor democratice din Polonia, pe care au urmat-o şi celelalte ţări din zonă. Tocmai la aceste evenimente şi la căderea regimului ceauşist din România se referă şi inscripţia „1980 – A ÎNCEPUT LA GDAŃSK, 1989 – S-A ÎNCHEIAT LA BUCUREŞTI”.

„Arta urbană contribuie decisiv la umanizarea spaţiilor gri ale marilor oraşe. Avem nevoie de culoare în vieţile noastre. Încă de anul trecut, de la inaugurarea primei picturi murale, realizată în Cartierul Militari, am afirmat că Sectorul 6 are nevoie de artă şi de culoare. Trebuie să ameliorăm efectele apăsătoare ale arhitecturii comuniste, caracterizată prin uriaşi pereţi gri. Cea de-a doua pictura murală, pe care o realizăm împreună cu partenerii polonezi în Cartierul Drumul Taberei, constituie un manifest împotriva comunismului.

Mai mult decât o contribuţie artistică la viaţa urbană, ea reprezintă o reamintire a istoriei noastre şi a poporului polonez. În luna decembrie se vor împlini 25 de ani de la Revoluţia Română, când sute de mii de bucureşteni au strigat pentru libertate. Sunt convins că această operă de artă urbană ne va da ocazia să privim spre viitor cu mândrie şi speranţă”, a declarat primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite