Picturi româneşti de sute de mii de euro la expoziţia ,,100 de capodopere’’

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitaţia de iarnă 2011 şi expoziţia ,,100 de capodopere’’, organizate de casa de licitaţii de artă Artmark în luna decembrie, în Bucureşti, vor reuni sub acelaşi acoperiş opere de excepţie semnate de cei mai renumiţi pictori autohtoni, precum Andreescu, Grigorescu, Ressu, Tonitza, Pallady, Băncilă, Dărăscu, Steriadi şi Petraşcu.

Seria de licitaţii se află la a treia aniversare şi va aduna o sută de capodopere autohtone, rareori expuse împreună în cadrul aceluiaşi eveniment.

Cel mai scump tablou poate ajunge la 250.000 de euro

Capodopera surpriză, piesă centrală a licitaţiei, este tabloul ,,În iatac’’, semnat de Nicolae Tonitza. Opera este cel mai valoros nud realizat de autorul român şi este, pentru prima dată, scos la vânzare, fiind cel mai scump tablou din cadrul expoziţiei.

Preţioasa lucrare poate fi cumpărată de iubitorii de artă în schimbul unei sume estimate la 150.000 – 250.000 de euro. Capodopera este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil și provine din renumita colecţie a doctorului Iosif Dona.

,,În iatac’’, semnat de Nicolae Tonitza

CLICK pe fotogalerie pentru a vedea mai multe picturi autohtone celebre!

,,Ţărăncuţă’’ de 100.000 de euro

În oferta licitaţiei mai sunt incluse şi alte două opere esenţiale pentru colecţiile româneşti de artă, semnate de Nicolae Grigorescu, autorul celor mai importante opt tablouri vândute vreodată în România. Capodopera ,,Ţărăncuţă cu turmă de oi, pe Valea Muscelului’’ are un preţ estimaiv situat între 50.000 şi 100.000 de euro şi prezintă un motiv reprezentativ pentru opera lui Grigorescu: ţăranca tânără torcând apare într-o ipostază plină de graţie, privind către un relief domol, specific muntenesc.

A doua operă valoroasă a licitaţiei, semnată de Grigorescu, este ,,Care cu boi la Orăţii’’, iar pasionaţii de picturi celebre o pot achiziţiona contra unei sume care variază de la 120.000 la 220.000 de euro. Pictura se numără printre cele mai de seamă lucrări ale autorului şi se află încă în proprietate privată.  Datând din  1895, tabloul ilustrează o scenă specifică pentru lumea rurală românească a sfârşitului de secol al XIX-lea, fiind o variantă a operei „Întoarcerea de la târg”.

Licitaţia de Iarnă 2011 va avea loc la Ateneul Român, pe 14 decembrie, începând cu ora 19.30, însă toate tablourile pot fi vizionate în cadrul expoziţiei, de pe 10 până pe 14 decembrie, între orele 11.00 şi 21.00. Evenimentul este organizat de Artmark în parteneriat cu Forbes.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite