Posibilităţi practice de diminuare a facturii de căldură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există posibilităţi practice de diminuare a facuturii la încălzire FOTO Adevărul
Există posibilităţi practice de diminuare a facuturii la încălzire FOTO Adevărul

O pondere importantă în cuantumul cotei lunare de întreţinere o are contravaloarea costului cu energia termică necesară încălzirii. Pentru lunile de iarnă, proprietarii trebuie să facă faţă unui efort financiar semnificativ, motiv pentru care în acest material voi încerca să prezint câteva modalităţi prin care asociaţia de proprietari, cu concursul locatarilor, poate diminua acest cost .

O primă măsură ar fi aceea că asociaţia de proprietari prin reprezentanţii săi să realizeze o adresă către RADET (pentru Bucureşti) în vederea montării de module electronice pentru distribuirea agentului termic pentru fiecare scară. Astfel, scăderea facturii de energie termică se poate face ţinând cont de temperatura exterioară, modulul având posibilitatea de reglaj, a temperaturii apei, respectiv al gigacaloriei consumată.

O altă măsură poate fi reprezentată de acţiunea asupra vanei de distribuţie a agentului termic pe scară prin administrator sau o altă persoană desemnată pentru întreruperea furnizării de energie termică în perioadele din zi stabilite sau în zilele mai călduroase.

Scăderea facturii la energia termică se poate face de asemenea printr-o atentă izolare a tuturor coloanelor de distribuţie începând cu cele din subsol şi terminând cu cele care traversează sau alimentează părţile comune şi care sunt expuse unor temperaturi scăzute. Această măsură poate fi aplicată şi efectul poate fi resimţit numai în cazul în care în respectivul bloc toate apartamentele sunt contorizate.

În cazul în care izolarea coloanelor existente pe parţile comune nu este executată corespunzător, pe de o parte temperatura agentului termic scade chiar după intrarea în reţeaua comună a imobilului, iar pe de altă parte lipsa repartitoarelor pe radiatoarele aflate pe partea comună, îngreunează modalitatea de repartizare a consumurilor într-un mod obiectiv.

Un neajuns al acestor măsuri este reprezentat de faptul că proprietarii vor trebui să contribuie cu fondurile necesare pentru izolarea coloanelor. Un alt neajuns ar fi acela că în fiecare luna, proprietarii vor trebui să achite contravaloarea costului pentru citirea repartitoarelor care contorizează radiatoarele aflate pe partea comună.

Un aspect deloc de neglijat, poate fi reprezentat de decizia unor asociaţii de proprietari care, pentru eliminarea costurilor cu izolarea şi contorizarea radiatoarelor de pe părţile comune, renunţă în totalitate la cestea, generând, spun eu, inconştient un dezechilibru termic al părţilor comune ale blocului care în timp duce la degradarea construcţiei prin apariţia mucegaiului, desprinderea tencuielii şi apariţia disconfortului termic.

Pentru blocurile necontorizate, o soluţie ar fi reprezentată de montarea de robineţi termostataţi atât pe radiatoarele de pe părţile comune (dacă rezistă şi nu sunt subtilizaţi) cât şi pe cele din proprietăţile individuale. În acest mod, prin reglarea temperaturii din fiecare apartament şi reglarea radiatoarelor de pe părţile comune, în funcţie de temperatura mediului, se poate ajunge la o diminuare a costului pentru încălzire. În opinia mea acestă masură este la îndemana tuturor însă este şi cea mai grea de realizat pentru că, trebuie să conştientizăm că numai aşa şi împreună putem realiza o economie. Dacă în apartamente lăsăm geamurile larg deschise şi radiatoarele “la maximum” iar radiatoarele de pe părţile comune, “ard” dar geamurile nu se închid, sunt sparte sau sunt lăsate deschise larg, nu se întâmplă nimic, ba putem afirma că “aruncăm banii pe fereastră”. 

Ca efect al celor menţionate mai sus, o parte din proprietari şi-au montat centrale de apartament (blocuri întregi şi chiar oraşe), iar cei care nu îşi pot permite un astfel de cost, au recurs la debranşarea totală sau parţială.

PS. Rămâne să vedem ce se întâmplă cu preţul la gigacalorie.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesaţi şi pagina Consultanţă Asociaţii Proprietari . 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite