Povestea femeii care s-a îndrăgostit de autobuze: „Am făcut macheta unui troleibuz din resturile pe care le-am găsit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Marin spune că este îndrăgostită de troleibuze FOTO Marian Iliescu
Mihaela Marin spune că este îndrăgostită de troleibuze FOTO Marian Iliescu

Îşi câştigă existenţa muncind pe unde apucă, taie lemne, iar în timpul liber se plimbă cu autobuzele din Capitală. Le pozează, le admiră şi visează să fie cea care se ocupă de îngrijirea lor. „Adevărul“ vă prezintă povestea Mihaelei, o bucureşteancă talentată care trăieşte modest şi care a realizat din resturile găsite pe stradă macheta unui troleibuz.

Îmbrăcată într-o salopetă portocalie cumpărată cu 20 de lei  dintr-un magazin în care se vând haine la mâna a doua, Mihaela aşteaptă entuziasmată şi bătând uşor din picior pe o bancă dintr-o staţie RATB. A început să plouă, dar stă nemişcată admirându-şi opera de artă realizată în vreo şapte luni de trudă: un troleibuz meşterit cu două mâini muncite, care au strâns zile întregi materialele care să imite perfect componentele unui autobuz real.

Părţi de veioză, bucăţi din dulapuri vechi, ceasuri stricate şi multă pasiune combinate toate cu o dragoste incredibilă pentru troleibuze. Mihaela, o bucureşteancă care are o meserie pe care nu multe femei o practică, spune că este îndrăgostită iremediabil de RATB şi de maşinile regiei, motiv pentru care a realizat singură un troleibuz în miniatură pe care scrie că se opreşte la Ştrandul Străuleşti.

De la lemne la machete

Banii sunt puţini, existenţa dură, dar Mihaela povesteşte cu un zâmbet larg că niciodată nu s-a dat bătută. Munceşte cât poate de mult şi nu sunt multe femei care îşi câştigă pâinea aşa cum face ea.

„Plec în Chitila, acolo muncesc. Tai lemne, aşa fac bani. Iar acum locuiesc la cineva acasă“, spune cu ochii senini şi plini de speranţă tânăra.

Îşi ţine picioarele încrucişate, are o şapcă portocalie pe cap şi spune că în urmă cu ani buni locuia în Constanţa, acolo unde a văzut pentru prima dată un autobuz exact ca cel cu care se mândreşte astăzi. Şi aşa a început povestea.

troleibuz foto eduard enea

Macheta este realizată din materialele pe care Mihaela le-a găsit FOTO Marian Iliescu

Mihaela a ajuns în Capitală, a început în timpul liber să facă parte din viaţa celor care lucrează pentru RATB şi s-a înarmat cu un aparat de fotografiat cu ajutorul căruia a încercat să surprindă fiecare părticică din troleibuz. „Pozam orice. Mă ducem pe la depouri, mă urcam în maşini, mă uitam la el, doar ca să fac un troleibuz la fel“, explică talentata bucureşteancă. Imediat după ce a pus cap la cap imaginile, a început să strângă materiale şi să lucreze luni în şir pentru a realiza un troleibuz în miniatură.

Bordul, cea mai complicată parte

Timp de şapte luni, zi de zi, şi uneori până spre dimineaţă, Mihaela îşi lua patentul, desena cu o cariocă pe tabla subţire şi începea să contureze povestea micuţului troleibuz 97. „Întâi desenam ce voiam să modelez şi după mă apucam de făcut. Am muncit mult la el, dar cel mai greu a fost să fac bordul“, îşi aminteşte Mihaela. Uşile troleibuzului se deschid, opera de artă este dotată cu ştergătoare, dar şi cu fire care le imită pe care care ,în mod normal, alimentează un autobuz adevărat cu energie electrică.

bordul foto marian iliescu

Micuţa operă de artă seamănă perfect cu un troleibuz FOTO Marian Iliescu

„Am imitat firele alea cu nişte sârme pe care le-am luat de la o veioză din cameră şi în bord am montat două ceasuri de mână vechi. Mi-a luat cam două luni să fac tot bordul“, spune Mihaela. A avut mai multe oferte pentru a vinde troleibuzul, însă spune că nu se poate despărţi de el pentru că ar crede că vinde o parte din sufletul ei.

De asemenea, spune că cea mai tentantă ofertă a venit la pachet cu 2.000 de euro într-o zi în care nu avea bani nici pentru a-şi cumpără o pâine, însă tot nu a renunţat la macheta ei. „Am pus tricolorul pe troleibuz. Pentru tricolor toată ziua-i sărbătoare. Am mai avut un tractor, tot aşa machetă, dar l-am dat pentru o drujbă de tăiat lemne“, spune încântată artista de ocazie.

Lipsesc şuruburile

Banii pe care îi câştigă din tăiatul lemnelor nu sunt suficienţi pentru a-şi retuşa interiorul troleibuzului pe care l-a meşterit cu atâta drag.

„Am făcut câteva scaune şi unele validatoare pentru abonamente, dar nu am bani să cumpăr şuruburi să le prind. Astea (n.r. validatoarele) sunt făcute din lemn de mobilă, l-am finisat eu şi apoi l-am vopsit. Vopselurile sunt luat de la un laborator“, spune femeia.
scaune foto eduard enea

Scaunele sunt deja făcute, dar are nevoie de bani pentru a le prinde pe machetă FOTO Marian Iliescu

Aceasta povesteşte că are planuri de viitor şi că vrea să construiască o machetă a celebrului vapor Titanic, dar pentru asta are nevoie de materiale multe. În ceea ce priveşte acest proiect, Mihaela povesteşte că are de gând să-l vândă şi să obţină „nişte bani“ cu ajutorul vasului.

Vrea să cureţe autobuzele

Spune de câte ori are ocazia că tot ce iubeşte pe lumea asta sunt troleibuzele şi că ar da orice ca într-o bună zi să fie angajata RATB. Mai exact, nu ar vrea să conducă maşinile, ci să fie cea care se ocupă de curăţenia şi întreţinerea maşinilor.

troleibuz foto eduard enea

Uneori, femeia iese să se plimbe cu macheta pe care o are FOTO Marian Iliescu

Tot din dragoste pentru RATB, Mihaela şi-a cumpărat o salopetă portocalie cu 20 de lei dintr-un magazin în care se vând haine la mâna a doua, la care a asortat o şapcă şi un tricou de aceeaşi culoare pe care şi-a desenat cu o cariocă neagră sigla regiei de transport în comun. Şi pentru ca uniforma să fie completă, Mihaela şi-a decorat legitimaţia de transport şi a decis să şi-o atârne de un lanţ la gât pentru a le arăta tuturor oamenilor ce înseamnă să îţi placă atât de mult ceva.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite