Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Povestea misteriosului castel al lui Vlad Ţepeş din Bucureşti. Cum a ajuns un turn de apă cazarmă pentru garda Mormântului Ostaşului Necunoscut

0
3 Dec 2015 07:11:21
Autor: Cristina Răduţă
Castel Ţepeş FOTO Arhivă Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor
Castel Ţepeş FOTO Arhivă Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor

În Parcul Carol din Capitală există, de mai bine de un secol, o construcţie interesantă care a fost botezată Castelul lui Vlad Ţepeş. „Adevărul“ vă spune astăzi povestea clădirii care a prins viaţă în 1906 şi care s-a transformat în sediul unui instituţii.

Castelul Ţepeş, situat în imediata apropiere a Parcului Carol I, este una dintre cele mai originale clădiri din peisajul arhitectonic bucureştean.

Edificiul a fost ridicat în anul 1906, cu ocazia organizării, pe fosta Câmpie a Libertăţii, a Expoziţiei Generale Române, prilejuită de împlinirea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, după cum au explicat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. 

La început, construcţia juca rolul unui turn de apă, dar pentru a răspunde pretenţiilor de artă şi stil ale organizatorilor, autorul planurilor de construcţie, arhitectul Scarlat Petculescu a propus ridicarea, în jurul turnului de apă, a unei clădiri ce reproduce, în miniatură, Cetatea Poienari, construită de Vlad Ţepeş în locul numit Cheia Argeşului, de pe plaiul Loviştei. 

Castelul Ţepeş din Capitală FOTO Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor

După Primul Război Mondial, castelul a fost transformat în cazarmă destinată corpului de gardă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, aflat în apropiere. După mutarea Ostaşului Necunoscut la Mărăşeşti şi, inaugurarea, la 30 decembrie 1963, a mausoleului din apropiere, clădirea din Parcul Carol I a continuat să fie folosită de militarii destinaţi pazei acestuia.

Castelul Ţepeş din Capitală FOTO Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor

În anii ‘90, clădirea a fost utilizată drept corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, care îndeplinea misiuni de pază la mai multe instituţii bancare din Capitală. Prin Hotărârea de Guvern nr. 1585, Castelul Ţepeş (strada Gl. Candiano Popescu 6, sector 4) a devenit, începând cu 30 septembrie 2004, sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările