Premieră mondială: Alpinistul Ticu Lăcătuşu a pornit spre cucerirea unui primejdios vârf din Himalaya, unde nimeni nu a mai putut ajunge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin (Ticu) Lăcătuşu, primul alpinist român cuceritor al Everestului, a pornit în această dimineaţă către Himalaya, cu un vis ambiţios: să cucerească vârful Tsartse Peak, de peste 6.300 de metri, unul dintre cele mai periculoase piscuri, pe care nimeni nu a reuşit să-l escaladeze până în prezent.

Ticu Lăcătuşu este primul român care a ajuns pe Everest, dar şi singurul alpinist care a cucerit cele mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente. Ticu şi-a propus să arboreze tricolorul pe piscul himalayan Tsartse Peak, care are o înălţime de 6.346 de metri, iar traseul este atât de  dificil, încât nimeni nu l-a putut escalada vreodată. Chiar Lăcătuşu, alături de alţi expediţionişti germani, a încercat, în 2006, să înfrunte primiejdiile masivilor în drumul spre Tsartse, însă vremea vitregă l-a întors din drum.

Alături de alţi trei alpinişti germani, românul va încerca să atingă piscul în aproximativ o lună. Acest proiect celebrează  20 de ani de când alpinistul a semnat prima performanţă românesca în Himalaya. Pe 2 august 1992 a fost primul român care a urcat pe vârful Broad Peak, de peste 8.000 de metri.

Vârful virgin Tsartse face parte din masivul Mukut Himal din grupul himalayan Dhaulagiri şi este situat în nordul Nepalului, în apropierea graniţei cu Tibetul. Unul dintre cele mai primejdioase piscuri, Tsartse a fost, până în prezent, încercat, fără succes, de expediţionişti din Franţa, Germania, Japonia şi SUA.

În cursul tentativei gemano-române din 2006, Ticu Lăcătuşu, alături de Frank Muetzner şi Goetz Wiegand, au renunţat la ascensiunea pe Tsartse din cauza condiţiilor locale riscante (zăpada abundentă şi instabilă), dar au reuşit să descifreze un traseu de atac original, care va fi utilizat în această nouă tentativă.

Expediţia este susţinută de Consiliul Local Piatra Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ, RIFIL, VAUDE Sport Germania şi lse va desfăşura în perioada 13 aprilie-18 mai 2012.
   

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite