Preşedintele tomberonist

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În materialul precedent exprimam speranţa că în cadrul asociaţiilor de proprietari mai există persoane care vor să se implice şi că „specimenele“ nu pot să domine, să-şi impună punctul de vedere, să conducă o comunitate, comunitate care nu mai vrea să se implice, nu îşi mai exprimă un punct de vedere.

De ce spun comunitate? Dacă avem în vedere un bloc cu 9 scări, 10 nivele, adică 450 de apartamente, reprezintă o comună din oricare parte a ţării cu 450 de case şi familii. Ei bine, această comună trebuie să fie condusă de un primar, respectiv de un preţedinte în cazul asociaţiilor.

Nu cred că în România a fost ales un primar care să fi fost văzut de comunitate căutând prin tomberoanele din sate, în schimb, speranţa mi-a fost spulberată în momentul în care la una din asociaţiile de proprietari, de care am cunoştinţă, preşedinte a ajuns un astfel de personaj.

Şi ca şi orice om „propulsat” într-o astfel de funcţie, a uitat repede de ocupaţia  sa principală şi şi-a luat în primire mandatul de preşedinte. A mers frumos la bancă şi a anulat specimenele de semnatură, el având acum singurul specimen în bancă, a reziliat contractele de mentenanţă din asociaţie (interfon, camere de supraveghere etc, adică siguranţa proprietarilor şi a bunurilor acestora nu are niciun fel de valoare).   

Care credeţi că a fost reacţia proprietarilor? Zero. Aproape toţi sunt într-o nepăsare totală, pentru că nimeni nu doreşte să se implice. Sper să nu se întâmple aşa, însă în momentul în care “specimenul” îşi dă seama că “în pixul său” stau reparaţiile, investiţiile, achiziţiile etc să bage mai mult de un deget în borcanul cu miere şi toţi cei care acum sunt indiferenţi să se trezească brusc la o crudă realitate: lipsa disponibilului pentru plata utilităţilor. Va fi mult prea târziu.

Să nu credeţi că blocul de care vorbesc este într-o zonă rău famată, din contră este poziţionat într-o zonă în care mulţi nu îşi permit nici să viseze la un apartament.

 Acest preşedinte, se plimbă cu sacoşe uriaşe prin oraş, pline cu pet-uri, se spală prin clădiri de birouri de unde îşi umple şi câteva bidoane de apă pentru acasă. Aceasta este cruda realitate, mare parte din noi, prin indiferenţa de care dăm dovadă nu facem altceva decât să încurajăm astfel de personaje.

Problema este că aşa cum un primar ar trebui să fie un bun gospodar, aşa şi un preşedinte de bloc ar trebui să fie puntea dintre furnizori şi asociaţie, dintre administrator şi proprietari, dintre proprietari şi asociaţie. Două linii paralele se întâlnesc la infinit, aspect care la personajul în cauză nu se aplică în relatia lui cu actele si situaţiile financiar contabile şi juridice ale asociaţiei.

Evident că acest personaj este străin de bun simţ, respect iar de diplomaţie nici nu se pune problema.

Paralela dintre primari şi preşedinţii de bloc, păstrând proporţiile, nu ne arată şi nu ne relevă decât crunta realitate: primarii daţi pe la televizor că sunt arestaţi şi că implicarea lor pentru comunitate se rezumă la contracte, achiziţii, fonduri europene etc iar preşedinţii din asociaţii care nu visează decât lucrări în bloc, achiziţii de materiale, reparaţii şi ciubucăreli şi binenţeles o leafă lunară ca doar “nimeni nu mai face nimic pe degeaba în ţara asta”. Aşa, pentru simpla dumneavoastră informare, vă precizez că există preşedinţi de blocuri care au şi 1000 lei net pe lună, în baza contractului de mandat încheiat cu asociaţia.

Având în vedere că în momentul în care astfel de personaje ajung la conducerea asociaţiei apar inevitabil două aspecte: pe de o parte dispare tranparenţa iar pe de altă parte imediat apar lângă acesta alte 2, 3 personaje care, ori se “bucură” de indiferenţa proprietarilor ori îi vor pune în cârca acestuia “tunurile” pe care le vor da.

Expresia “semnează ca primarul” este mai actuală şi folosită ca niciodată, din moment ce gradul de educaţie al preşedintelui tomberonist lasă de dorit şi interesul propriu sau al altora interesaţi de fondurile asociaţiei, face ca acest amărât să semneze fără să ştie ce semnează iar în caz de “alertă” el va fi singurul vinovat. Să vedeţi atunci, câţi viteji sunt în bloc şi care arată că dacă ar fi ştiut ce ar fi făcut ei pentru bloc etc etc şi nu ar fi permis să se ajungă la o astfel de situaţie.

Dacă alegem preşedinte tomberonist să ne aşteptăm ca blocul să devină un ghetou.

Nu mă voi plictisi să repet: NU RĂMÂNEŢI INDIFERENŢI !  

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite