S-a decis soarta celor 12 hectare de parc retrocedat în 2005 de Videanu. Prietenii parcului IOR îi cer explicaţii primarului Oprescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Sectorului 3 susţine că a reuşit să găsească o soluţie în ceea priveşte cele 12 hectare din parcul IOR retrocedate de fostul primar Adriean Videanu
Primăria Sectorului 3 susţine că a reuşit să găsească o soluţie în ceea priveşte cele 12 hectare din parcul IOR retrocedate de fostul primar Adriean Videanu

Cele 12 hectare de teren din cadrul Parcului Alexandru Ioan Cuza, fostul IOR din Capitală, nu vor fi smulse din actualul parc, chiar dacă fostul primar general, Adriean Videanu, a semnat retrocedarea terenului în 2005. În timp ce reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 poartă negocieri cu proprietarii, locuitorii din sector cer lămuriri actualului edil şef, Sorin Oprescu.

Scandalul pe spaţiu verde la nivelul întregului oraş se poartă, în prezent, tot mai mult pe stradă. Reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştenii Noi“ au organizat de la începutul săptămânii trei mitinguri prin care au încercat să atragă atenţia autorităţilor cu privire la problemele care macină cele două zone ale Capitalei. 

În acelaşi timp, tot mai multe comunităţi locale se organizează în grupuri de iniţiativă care se luptă pentru diverse probleme locale. Este şi cazul grupului „Prietenii Parcului IOR”, o comunitate a bucureştenilor care locuiesc în apropiere de parcul Alexandru Ioan Cuza, fostul IOR. Reprezentanţii comunităţii nu sunt de acord cu retrocedarea celor 12 hectare date de Primăria Generală a Capitalei în 2005 moştenitorilor.

Aceştia vor să obţină anularea retrocedării întrucât susţin că parcul este „o oază de verdeaţă” şi că acţiunea autorităţilor nu este una în interesul cetăţenilor din zona parcului. Mai mult, de când a fost retrocedată, zona ar fi fost ignorată de autorităţi motiv pentru care a ajuns un adevărat focar de infecţie.

Pe lângă prezenţa în şedinţele de Consiliu Local al Sectorului 3 în care reprezentanţii comunităţii au luat cuvântul şi şi-au exprimat nemulţumirea, pe lângă protestele ţinute, ca reacţie la montarea prin parc a plăcuţelor albe care au anunţat retrocedarea din 2005, bucureştenii din sectorul 3 au trimis o scrisoare către Primăria Capitalei în care cer lămuriri legate de retrocedare a 12 hectare de spaţiu verde. În solicitarea oficială, aceştia cer informaţii despre două suprafeţe de spaţiu verde care în acest moment aparţin lui Romalo Eduard Dan Ioan şi Mariei Cocoru.

Primăria Sectorului 3: obţinem o păsuire de şapte ani

Reporterii adevarul.ro au discutat cu Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al Primăriei Sectorului 3, despre situaţia actuală a celor 12 hectare retrocedate de fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, în 2005.

„Primarul Sectorului 3 a iniţiat discuţiile cu proprietarii acestui teren în sensul de a găsi o cale amiabilă de rezolvare a acestui conflict care s-ar concretiza prin semnarea unui contract de comodat prin care proprietarii respectivi să pună la dispoziţie pe o perioadă de şapte ani şi jumătate cu titlu gratuit pentru Primărie“, a declarat Ştefan Dumitraşcu pentru adevarul.ro. 

image

Mai multe plăci au fost montate în IOR pentru a anunţa retrocedarea din 2005, la începutul anului 

Prin această înţelegere, Primăria Sectorului 3 va avea obligaţia de a amenaja terenul ca spaţiu verde, dar nu în regim definitiv pentru a nu aduce sarcini în plus terenului. Contractul de comodat va trebui să fie aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local Sector 3. La momentul respectiv, către consilieri se vor face propunerile de compensarea a acestui comodat pe care ei sunt dispuşi să-l ofere, care vor fi făcute în sensul legii.

„Concret, există mai multe posibilităţi: servicii, amenajări, posibilitatea ca Primăria să desfiinţeze platformele de beton armat care afectează aproximativ 1.2 hectare din teren (fostele organizări de şantier ale metroului pe bulevardul Nicolae Grigorescu - nota red.) o lucrare care înseamnă ceva bani. Totodată, este posibil aprobarea de către Consiliul Local a unor scutiri de taxe şi impozite parţiale sau totale, dar nu mă pot pronunţa“, a mai declarat Dumitraşcu. 

Cele două 12 hectare, redate bucureştenilor din primăvară

Cu toate că spaţiul nu va deveni efectiv parc, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 susţin că există pentru prima dată un dialog cu aceşti proprietari şi că în primăvara anului viitor vor putea da în folosinţă cele 12 hectare în folosinţă cetăţenilor.

„Nu vorbim de un parc amenajat la nivelul în care este Parcul Ioan Cuza, dar vorbim de salubrizare, de securizare, pentru a putea desfiinţa toate acele ruine care au rămas practic de 25 de ani şi de a evacua toţi stâlpii de iluminat care sunt vechi şi în pericol să cadă. De a reface aleile pe amplasamentul lor. Vrem să facem zona respectivă una care să poată fi tranzitată în mod civilizat“, a adăugat Dumitraşcu.

Arhitectul-şef al Sectorului 3 susţine că feedback-ul primit din partea proprietarilor este unul pozitiv, cu atât mai mult cu cât aceştia ar fi înţeles că este complicat ca să se obţină planul urbanistic pentru o construcţie, având în vedere că apare ca spaţiu verde. Cu toate acestea, Ştefan Dumitraşcu a admis că este posibil ca nu tot spaţiul de 12 hectare să fie trecut ca spaţiu verde în noul Plan Urbanistic General al Capitalei, care ar trebui să fie gata în circa doi ani.

„Acest teren va constitui şi el un punct de interes în reglementarea la nivel municipal în aşa fel încât să nu fie dedicat integralmente lucrărilor de construcţii. Vrem să găsim o soluţie amiabilă şi de folos al ambelor părţi“, a conchis arhitectul-şef.

Pe aceeaşi temă:

Trei zile de proteste în Capitală faţă de mafia imobiliară din cartierele istorice Dămăroaia şi Bucureştii Noi

Reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştenii Noi“ au organizat de la început săptămânii trei mitinguri prin care au încercat să atragă atenţia autorităţilor cu privire la problemele care macină cele două zone ale Capitalei.

Un sfert din parcul IOR, retrocedat de Adriean Videanu. Primăria Sectorului 3 dă vina pe Primăria Capitalei pentru o decizie luată în 2005

Primăria Sectorului 3 a instalat mai multe pancarte cu mesajul ”Zonă Retrocedată” pentru a indica faptul că aproximativ un sfert din parcul Alexandru Ioan Cuza, fostul IOR, zonă neamenajată de ani de zile, aparţine unui moştenitor care a revendicat terenul încă din 2005, când a fost retrocedat de Primăria Capitalei.

Un sfert din parcul IOR, retrocedat de Adriean Videanu. Primăria Sectorului 3 dă vina pe Primăria Capitalei pentru o decizie luată în 2005

Primăria Sectorului 3 a instalat mai multe pancarte cu mesajul ”Zonă Retrocedată” pentru a indica faptul că aproximativ un sfert din parcul Alexandru Ioan Cuza, fostul IOR, zonă neamenajată de ani de zile, aparţine unui moştenitor care a revendicat terenul încă din 2005, când a fost retrocedat de Primăria Capitalei.

Societatea civilă contează. Prietenii Parcului IOR au obţinut ajutorul consilierilor locali în salvarea parcului IOR

Cine spune că societatea civilă din România nu există, s-ar putea înşela. ”Prietenii Parcului IOR” este o comunitate modestă, dar în creştere, înfiinţată dintr-un motiv egoist,dar constructiv: păstrarea graniţelor actuale ale parcului Alexandru Ioan Cuza, fostul IOR, asta după ce primarul Adriean Videanu a retrocedat 12 hectare din el. Joi, câţiva din comunitate au obţinut o promisiune din partea consilierilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite