Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Prima piaţă agroalimentară cu produse exclusiv româneşti certificate s-a deschis în Capitală

7
20 Sep 2020 11:41:27
Autor: Elena Deacu

Bucureştenii pot cumpăra, începând de sâmbătă, alimente bio şi produse tradiţionale din Piaţa Românilor, fosta piaţă Colentina, fiind unicul loc unde se vor putea găsi cele mai multe alimente bio româneşti certificate, alături de produse tradiţionale şi naturale româneşti atestate.

„Suntem bucuroşi că Asociaţia Bio-România şi Federaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale Româneşti sunt invitate în prima piaţă românească, pentru români, cu producători români. Din păcate, în multe pieţe agroalimentare sunt produse nealimentare, iar la produsele alimentare găsim foarte multă marfă din import, marcată sau nemarcată. În această piaţă se vor comercializa exclusiv produse de calitate româneşti, că sunt bio, că sunt tradiţionale, doar produse de calitate, nu de larg consum cu foarte multe E-uri sau chimicale. Produsele tradiţionale sunt atestate de Ministerul Agriculturii, iar cele ecologice sunt certificate de către firme autorizate de Ministerul Agriculturii, deci statul român garantează calitatatea produselor din această piaţă. Este prima iniţiativă pe care o cunosc şi sunt în domeniu de foarte mulţi ani. Felicitări tuturor celor care au gândit şi au realizat acest proiect şi ni-l oferă nouă spre gestionare şi implementare”, a transmis preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio România, Marian Cioceanu, într-un mesaj video, pe Facebook, scrie Agerpres.

România deţine în prezent în jur de 364.000 de hectare în agricultura ecologică şi circa 10.000 de beneficiari înregistraţi în acest sistem. Piaţa bio din România a ajuns la 20 de milioane de euro, în 2018, înregistrând o creştere anuală de circa 30%.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Sorin Constantin
20.09.2020, 12:11:50

Pentru orășenii neștiutori s-a inventat termenul bio... Azi dacă într-o grădina se folosește ca îngrășămînt băligarul de la vaci, cai, vai e cîh.Terenul trebuie îngrășat numai cu resturile vegetale rămase de la cultura anterioară, nu cu băligar de la vite. Într-un filmuleț despre un fermier din Franța, care se plîngea că sînt prea multe lactate pe piață și că au scăzut prețurile, că nu se găsesc cumpărători...Și fermierului i s-a sugerat să treacă pe ,,zootehnia" bio...În ce consta bio acolo ? Vacile erau în continuare legate în staul, non-stop, erau hrănite cu furaje care erau plante de cultură dar pe teren nu erau folosite îngrășăminte chimice...Asta este bio ?! Păi vaca bio, pe vremea cînd mama trăia și stătea la țară, ce i se întîmpla vacii ,,ținută" tradițional ? Dimineața, se curăța în grajd, că cele 2 vaci nu aveau acces la WC, erau legate la iesle, după curățenia în grajd, ugerele vacilor erau spălate cu apă călduță, se vorbea cu ele, se ungeau țîțele vacii cu untură de porc și începea mulgerea, prima era mulsă vaca cea mai blîndă, apoi cealaltă care era neliniștită...Apoi se dădea vacilor să mănînce, funcție de sezon, vara și toamna devreme, iarbă, mohor, coceni de porumb verde, iarna coceni de porumb uscat, lucernă uscată, uruială muiată cu multă apă călduță...Ei și de primăvara tîrziu, pînă toamna vacile erau duse dimineața la văcar, se făcea o turmă de 20-30 de vaci care erau însoțite și păzite de văcar, contra cost, și vacile pășteau pe cîmp ce credeau ele că li se potrivește. Seara văcarul aducea vacile de la păscut, dacă avusese probleme cu vacile spunea stăpînilor vacii nebune, nesupuse, seară vacile erau duse în curte, apoi legate la staul, se vorbea un pic cu ele, să nu uite că sînt acasă, erau spălate ugerele, unse apoi mulse...Și așa se obținea laptele bio, nu stat toată ziua bună ziua legate în staul...De unde să știe orășanul...?

+5 (5 voturi)
c m
20.09.2020, 14:38:00

Ce spune-ti este corect. Dar acum in opinia multor organisme platite de noi si agreate de Ministerul Agriculturii, nu mai este doar asa. Nutretul si alte vegetale aflate in hrana animalelor, trebuiesc cultivate pe terenuri care nu au cunoscut elemente chimice cel putin 3 ani. Se insamanteaza germeni nemodificati genetic, nici macar hibrizi. Nu se stocheaza prin sisteme tehnologice complexe. Toate aceste elemente certificate de catre Ministerul Agriculturii, prin organismele sale de certificare, se fac pe baza tehnologiilor super dezvoltate pe care nu le poseda, dar care sunt suplinite de catre SPAGA !!!

+3 (3 voturi)
Tomescu Tom
20.09.2020, 14:44:04

Sorin Constantin Ce descrii tu ..este zootehnia " eco " .. și care este complet depășită ..Nu mai este în " trend " ..:)) Bălegarul ce era împrăștiat înainte vreme pe câmp și care apoi era amestecat cu pământul și resturile vegetale din tarla la arat .. nu era " bio " ... :))) Nu era bio-omologat ..la institute de cercetare .. Iar resturile vegetale , sunt pur și simplu .... resturi ... Brrrr..... Îngrozitor .. . Sunt mulți consumatori de lapte ...ce nu au văzut în viața lor o vacă, decât în pozele de pe internet ... Oameni ce au impresia că vaca este precum un dozator de cafea .. unde sunt amestecate niște ingrediente .. și .. voila ..etă..laptele bio ..eco ..

+2 (2 voturi)
Tomescu Tom
20.09.2020, 15:03:12

Apropo ...și în piața asta îi vom regăsi pe celebrii " bio-cultivatori " .. prea fericiții posesori de certificate de producător ..și care nu au nici măcar terenul :))) ... și care doar cumpără marfa de prin alte piețe .. ???? ETHREL-ul lor va fi super bio ? . Organele responsabile cu controlul .. în piața asta ..vor fi cu totul altele ? Mai competente , mai responsabile , mai atente ... mai citite, cultivate ? Vor fi niște polițiști mai locali ca alții ... mai implicați ? . Mda .. vindem ..BIO ..vindem mai scump ... nu avem concurență .. Organele ne veghează ... să vindem în siguranță

Tomescu Tom
20.09.2020, 15:12:40

Alimente BIO și produse tradiționale .. Hindu ..sectorul 5

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările