Primăria Capitalei anunţă că este executată silit pentru suma de 3,7 milioane de euro şi 500.000 de lei, în baza unei sentinţe din 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

.Primăria Capitalei a anunţat, duminică seară, că este executată silit pentru suma de 3,7 milioane de euro şi 500.000 de lei, în baza unei sentinţe din 2010, care vizează o expropriere. Gabriela Firea cere Guvernului sistarea executărilor silite pe durata stării de urgenţă.

Primăria Capitalei anunţă că a fost înştiinţată vineri, 27 martie, că este executată silit şi are de plătit suma de aprox 3,7 milioane de euro şi 500.000 de lei, sume către trebuie achitate în baza unei hotărâri a instanţei referitoare la o expropriere din anul 2010.

”Solicit Guvernului să emită un act normativ care să prevadă sistarea executărilor silite pe bugetele UAT-urilor, pe perioada stării de urgenţă, având în vedere faptul că toate primăriile din România îşi concentrează resursele pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Mai mult,  în acest moment activităţile generatoare de venituri, atât la nivel naţional cât şi local, sunt reduse, iar resursele bugetare alocate Municipiului Bucureşti de la bugetul de stat sunt insuficiente”, a transmis primarul general, Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, Primăria Capitalei a alocat sume importante pentru aprovizionarea spitalelor şi asigurarea protecţiei personalului medical,
pentru asigurarea unei mese calde pentru persoanele cele mai expuse
riscului de marginalizare socială, precum bătrânii de peste 65 de ani şi
oamenii străzii şi asigurarea serviciilor edilitare (încălzire, transport
public).

”La acestea se adaugă şi plata stimulentelor financiare destinate categoriilor sociale vulnerabile, care, numai pentru luna martie, sunt în valoare de peste 8 milioane de euro!”, a mai declarat Firea.

Aceasta a mai explicat că toate sumele pe care Primăria le datorează în baza unor sentinţe sume vor fi achitate eşalonat, însă sunt sume mari care, în această perioada atât de dificilă, sunt aproape imposibil de achitat.

Primăria Capitalei anunţă că, potrivit deciziilor finale ale instanţelor de judecată, după mai bine de 16 ani de la deschiderea litigiilor, bugetul Primăriei Capitalei e grevat de datorii care trebuie plătite către Costică Constanda şi Creştin Vasile –
Teodor.

Astfel, Primăria Capitalei trebuie să-i plătească omului de afaceri Costică
Constanda suma de peste 115 milioane de euro (pentru titlurile executorii,
în bugetul pe anul 2020, a fost prevăzută suma de 100 de milioane de euro)
iar lui Creştin Vasile – Teodor 22.755.415 euro.

Primăria Capitalei precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare (OG 22/2002),  creanţele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice se achită din sumele aprobate cu această destinaţie prin bugetele acestora. 

”Creanţele NU se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare şi funcţionare, inclusiv a celor de personal, în scopul îndeplinirii atribuţiilor şi obiectivelor legale, pentru care au fost înfiinţate. Mai mult decât atât, având în vedere decretul 195/2020  privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, autorităţile locale trebuie să se implice activ în asigurarea serviciilor medicale, sociale, menţinerea şi asigurarea unor măsuri de ordine şi siguranţă publică etc. Totodată, conform decretului, la art. 6, s-a dispus în sarcina conducătorilor autorităţiilor publice obligaţia de a respectă şi de a aplică toate măsurile stabilite prin prezentul decret şi prin ordonanţele emise de ministrul afacerilor interne. Deci rezultă faptul că în contextul actual bugetul autorităţii publice trebuie să rămână la dispoziţia autorităţilor în aplicarea măsurilor pe care starea de urgenţă o impune”, a mai transmis Primăria Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite