Primăria Capitalei, pe minus cu 180 de milioane de lei. Joi se rectifică bugetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali ai Capitalei se vor întruni joi, 29 noiembrie, la şedinţa lunară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Principalul punct pe ordinea de zi este propunerea de rectificare negativă de buget, municipalitatea fiind pe minus cu aproape 180 de milioane de lei. Deficitul s-a înregistrat din cauză că Guvernul nu a livrat banii pentru Arena Naţională şi din cauza întârzierilor la plata impozitelor.

Municipalitatea bucureşteană a încasat cu aproximativ 180 de milioane de lei (40 de milioane de euro) mai puţin decât a prevăzut la întocmirea bugetului, estimat la 4,5 miliarde de lei. Astfel, Sorin Oprescu a pus pe masa consilierilor o propunere de rectificare în minus, pe baza raportului comisiei de specialitate. Totodată, aceeaşi propunere suplimentează plafonul pentru cheltuieli de personal repartizat municipiului Bucureşti cu 14,5 milioane de lei. Suplimentarea va asigura plata cheltuielilor de personal până la sfârşitul anului pentru toate instituţiile de interes local. „Prezenta rectificare împărtăşeşte caracterul de buget de criză semnalat pentru anul 2012. Ea reuşeşte susţinerea funcţionării oraşului în interesul soluţionării problemelor curente şi urgente ale comunităţii până la sfârşitul anului în curs“, se arată în raportul întocmit pentru rectificarea bugetară.

Motive oficiale pentru care socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la piaţă

De asemenea, în acelaşi raport sunt semnalate cauzele pentru care s-a ajuns în această situaţie: „Neîncasarea semnificativă a veniturilor de la bugetul de stat în anul 2012, în primul rând neachitarea semnificativă a obligaţiuilor acestuia privind participarea la finanţarea Stadionului Naţional «Lia Manoliu» - obiectiv de importanţă naţională, transferat în sarcina municipiului Bucureşti fără a se asigura şi totalitatea surselor finanţrii acestuia, aşa cum prevede Legea finanţelor publice (...) O altă caracteristică inedită a anului bugetar 2012 afirmată în execuţia primelor 10 luni este neîncasarea semnificativă a cotelor din impozitul pe venit. (...) Pe de altă patre, din motive economice obiective, nu s-au putut valorifica unele active financiare şi nefinanciare la nivelul planificat iniţial, în primul rând cabinetele medicale şi amenzile de la Poliţia Locală şi veniturile ce urmează a se recupera conform legii de la persoanele care au beneficiat de consolidarea locuinţelor din fonduri de la bugetul de stat şi bugetul local“.

Pe de altă parte, în luna octombrie, într-o şedinţă de consiliu s-a aprobat o propunere a primarului general de sponsoriza echipa de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea cu un milion de euro.

Se taie de la investiţii

Propunerea de rectificare negativă nu afectează nivelul aprobat iniţial al subvenţiilor pentru RADET şi RATB, însă în cazul regiilor va fi afectată ajustarea decontării cheltuielilor de investiţii ale acestora. Astfel de la RADET se vor tăia 20 de milioane de lei, iar de la RATB, 43 de milioane de lei.

Cu toate acestea, nici viitorul nu se arată prea roz. „Cu toată preocuparea de a exploata sursele de venituri aprobate pentru municipiu este necesară schimbarea drastică a politicii de venituri proprii începând cu 2013, în paralel cu restituirea unităţii financiare şi patrimoniale a aBucureştiului prin înlăturarea neajunsurilor de fond ale bazei legale de venituri acordată în prezent de lege municipiului în raport cu sectoarele Capitalei“, se menţionează în raport.

Sediul din Spaliul Independenţei, din nou în discuţie, cu amendamente

Tot la şedinţa de joi se va discuta şi proiectul de hotărâre privind prelungirea cu trei ani a contractului de închiriere a imobilului de pe Splaiul Independenţei, unde se află acum sediul Primăriei Generale. Acest proiect s-a discutat şi în şedinţa de pe 30 octombrie, însă consilierii i-au adus un amendament: să se negocieze preţul chiriei ce nu poate fi mai mare decât cel de până acum. Municipalitatea plăteşte aproximativ 2,7 milioane de euro pe an pentru sediul din Spaliul Indenedenţei.

De asemenea, un alt punct pe ordinea de zi este aderarea municipiului Bucureşti la Organizaţia mondială a oraşelor şi administraţiilor locale în domeniul guvernării electronice (We Go), pentru îmbunătăţirea serviciilor online, pe baza schimburilor de experienţă. Pentru aceasta, municipalitatea bucureşteană trebuie să plătească o cotizaţie anuală de 6.000 de dolari, plata acesteia începând din 2012.

„Chuck Norris, unde eşti, pe Oprescu să-l opreşti?“

Totodată, şedinţa de joi va fi cea de-a patra la care accesul publicului nu este permis în sală. Organizaţiilor nonguvernamentale au pregătit un protest intitulat „Chuck Norris, unde eşti, pe Oprescu să-l opreşti?“  Protest impotriva deciziei CGMB de a nu lasa cetatenii in sala de consiliu. „Cât ei fac şedinţă departe de ochii şi urechile noastre, noi suntem în stradă în faţa PMB si îi anunţăm că «nu plecăm, nu plecăm acasă până nu vom participa la şedinta noastr㻓, susţin reprezentanţii Centrului de Resurse pentru participare publică.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite