Primăria Capitalei şi Poliţia rutieră încurajează nerespectarea legii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini Google surprinse in fata Primariei Capitalei (2011 si 2014).
Imagini Google surprinse in fata Primariei Capitalei (2011 si 2014).

În faţa Primăriei Municipiului Bucureşti este o parcare care ocupă ilegal trotuarul. De doi ani de zile, Primăria şi Brigada Rutieră Bucureşti au refuzat să respecte legea. Acum, când este pe cale să fie finalizat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti - Ilfov, cele două instituţii vor trebui să-şi ceară scuze pentru ce se întâmplă pe trotuarul de la adresa Splaiul Independenţei nr. 291-293.

Asta doar dacă vor să facă dovada unor instituţii care sunt interesate de problemele cetăţenilor. Pentru că, până acum, cazul parcării ilegale din faţa Primăriei Capitalei ne-a oferit imaginea unor funcţionari indiferenţi faţă de lege. În urmă cu mai bine de un an, prezentam cazul poliţistului care parca (ilegal) maşina unui funcţionar public, în loc să-l amendeze.

Ieri, OPTAR împreună cu partenerii săi au trimis petiţii către trei instituţii pentru a rezolva o problemă: parcarea ilegală de pe trotuarul din faţa Primăriei Municipiului Bucureşti.

Petiţiile au fost depuse la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti şi Brigada Rutiră Bucureşti solicitându-se desfiinţarea parcării ilegale şi mutarea în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti a staţiei RATB numită ”Primăria Municipiului Bucureşti”.

Prin nerespectarea solicitării, cele 3 instituţii ar încălca dispoziţiile Normativului 51-2012 şi a dispoziţiilor Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Normativul privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012, prevede la Capitolul IV, Secţiunea 5 (4) că staţiile trebuie amplasate cât mai aproape de intrările principale în clădiri sau zonele de interes. Distanţa maximă de la staţie la punctele de interes din vecinătatea acesteia nu trebuie să depăşească 50 m.

În urmă cu 2 ani, staţia RATB ”Primăria Municipiului Bucureşti” respecta această condiţie. Însă, staţia a fost mutată pentru a se amenaja o parcare auto prin ocuparea trotuarului. Imaginile de mai jos prezintă situaţia din luna iulie 2011 (stânga) şi din luna iulie 2014 (dreapta), aşa cum au fost surprinse de compania Google

Conform dispoziţiilor din Capitolul IV (IV.2.2.), lăţimea trotuarelor conformate pentru a fi utilizate de către persoane cu handicap va fi de 1,80 m pentru trafic constant în dublu sens.
Trotuarul respectiv deserveşte instituţia reprezentativă a administraţiei Capitalei României şi face legătura dintre staţia de Metrou şi Politehnică, traficul pietonal fiind constant în dublu sens.

Blocarea trotuarului prin amenajarea unei parcări pe trotuar şi mutarea staţiei RATB ”Primăria Municipiului Bucureşti” încalcă, astfel, dispoziţiile Normativului 51-2012 din Capitolul IV, Secţiunea 5 (4) cât şi pe cele din Capitolul IV (IV.2.2.).

De asemenea, Brigada Poliţiei Rutiere, prin avizarea parcării de pe trotuarul Primăriei Municipiului Bucureşti, a încălcat prevederile art. 144 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care precizează că administratorul drumului public poate permite oprirea sau staţionarea, parţial ori total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai dacă rămâne liber cel puţin un culoar de minimum 1 m lăţime înspre marginea opusă părţii carosabile, destinat circulaţiei pietonilor.

Brigada Rutieră Bucureşti a avizat parcarea perpendiculară a maşinilor pe trotuar în condiţiile în care acesta are o lăţime mai mică decât lungimea autoturismelor. Astfel că, pe lângă blocarea trotuarului, în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti este blocată şi prima bandă de circulaţie.

Încălcarea dispoziţiilor legale tocmai de cei care ar trebui să le protejeze şi să fie un exemplu prin aplicarea acestora dă imaginea unor instituţii indiferente la problemele cetăţenilor, cu precădere la cele ale persoanelor cu dizabilităţi.

Asociaţiile OPTAR şi ActiveWatch, cu sprijinul Centrului de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO) prin Reţeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului, vor continua activităţile de identificare a cauzelor pentru care drepturile persoanelor cu dizabilităţi sunt încălcate sistematic.

Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO) este o organizaţie non-guvernamentală, cu sediul în Cluj-Napoca, ce are ca scop promovarea drepturilor fundamentale ale omului şi a egalităţii de gen. 

Reţeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului este un centru de asistenţă juridică pro bono prin care ACTEDO pune în legătură persoanele fizice ale căror drepturi au fost încălcate şi ONG-urile care lucrează cu grupuri vulnerabile cu Avocaţi Pro Bono, care îşi pun la dispoziţie expertiza juridică în mod voluntar. Scopul Reţelei Pro Bono este facilitarea accesului la justiţiei al persoanelor ale căror drepturi fundamentale au fost încălcate sau care au fost discriminate.

OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.

ActiveWatch este o organizaţie de drepturile omului, implicată în campanii de advocacy cu privire la dezvoltarea urbană sustenabilă.

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite