Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Primăria Capitalei vrea să demoleze două clădiri din Centrul Vechi, apoi să le construiască de la zero

4
23 Aug 2019 12:27:12
Autor: Raluca Stepanov

Primăria Capitalei vrea să demoleze două clădiri de pe strada Lipscani, apoi să le construiască de la zero, cu aceeaşi arhitectură, potrivit unor proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General. Lucrările vor costa peste 5,7 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).

Potrivit celor două proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de săptămâna viitoare, este vorba de lucrări de desfiinţare şi reconstituire pe acelaşi amplasament, cu păstrarea arhitecturii originale a imobilelor situate în strada Lipscani 70 şi 75, potrivit Mediafax.

Pentru Lipscani 70, valoarea lucrărilor se ridică la 4,6 milioane de lei, iar durata de execuţie este de 14 luni.

În ceea ce priveşte imobilul de pe Lipsacni 75, reconstrucţia acestuia va costa 1,1 milioane de lei, tot pe o durată de 14 luni.

În total, lucrările la ambele clădiri vor costa, dacă proiectele vor fi aprobate în CGMB, 5,7 milioane de lei, adică peste 1,2 milioane de euro.

Motivul pentru care clădirile nu mai pot fi refăcute, ci reconstruite de la zero, este că sunt într-o stare avansată de degradare şi sunt încadrate în clasa I de risc seismic şi „reprezintă un real pericol, zona fiind intens circulată”.

„În urma analizelor şi în urma expertizei tehnice se propune soluţia maximală de intervenţie, respectiv demolarea în totalitate a clădirilor, inclusiv la nivelul fundaţiilor”, se arată în proiectele de hotărâre.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Un cititor
23.08.2019, 12:46:31

"este vorba de lucrări de desfiinţare şi reconstituire pe acelaşi amplasament, cu păstrarea arhitecturii originale a imobilelor situate în strada Lipscani 70 şi 75, potrivit Mediafax." Nu stiu cine a propus asta. Primaria Capitalei (si nu numai) este legata in primul rand de numele primarului. Este printe putinele situatii cand ii dau plus primarului Firea. Cu toate ca urasc, efectiv ii urasc, mi-e greata de mafiotii din partidul Dumneaei. Sunt niste nemernici, niste mafioti. Au distrus tara, au bagat-o in haos si nesiguranta cetateanului. Dar nu am nicio retinere sa apreciez proiecte bune indiferent de la ce partide ar veni, cu conditia sa fie si executate bine lucrarile sau proiectul sa nu ramana doar cu studii de fezabilitate (platite) cum ne-au obisnuit. PSD-ul nu ne-a dat ocazia. Numai dezastre. Aceste constructii de zeci de ani mai trebuie si demolate. Ar costa, probabil mai mult sa le reabilitezi (si nicci nu ar fi o lucrare durabila) decat sa le demolezi. Un lucru facut temeinic mai tine 100 de ani, cel putin. Apreciez !

Un cititor
23.08.2019, 12:48:12

Acest proiect ar trebui aprobat de Consiliul General.

kalu kalu
23.08.2019, 15:41:43

au uitat sa mentioneze si CAND, in ce secol se va intampla asta.

Sybil
23.08.2019, 15:26:16

realizarea de pastise arhitecturale ar trebui interzisa. Daca nu se mai poate salva constructia existenta, atunci sa faca alta, insa nu o imitatie , fara valoare.