Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Primarul Capitalei şi preşedintele CJ Ilfov participă la prezentarea viitoarei reţele de tren metropolitan Bucureşti-Ilfov

3
22 Sep 2021 07:24:27
Autor: Maria Ţaga, News.ro

Primarul general al Capitalei, NIcuşor Dan, şi preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, participă, miercuri, la prezentarea viitoarei reţele de tren metropolitan Bucureşti – Ilfov, proiect iniţiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov. Sunt propuse 18 linii care vor putea fi folosite din 2024.

”Trenul metropolitan Bucureşti – Ilfov va putea fi folosit începând cu anul 2024 de locuitorii din regiune, alături de autobuze, troleibuze, tramvaie şi metrou. Astfel, în viitor, distanţa de la Snagov la Gara de Nord ar putea fi parcursă în circa 30 de minute, faţă de un interval de timp aproape dublu necesar unui autoturism în condiţiile actuale de trafic. Trenul metropolitan este un proiect iniţiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI), care urmăreşte integrarea acestui mod de transport cu cel de suprafaţă şi cel subteran”, a transmis Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI), într-un comunicat de presă. 

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, şi preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, vor fi prezenţi la dezbaterea organizată în cadrul "Săptămânii europene a mobilităţii".

Proiectul de tren metropolitan va fi prezentat public chiar de către coordonatorul proiectului, Ştefan Roşeanu care va explica ce anume presupune demararea unui astfel de proiect, care sunt investiţiile necesare, ce s-a realizat până acum şi care sunt paşii următori.  

”Pentru introducerea serviciilor de tren urban şi metropolitan, TPBI a ţinut cont de reţeaua feroviară istorică din zonă. Astfel, au fost propuse să funcţioneze 16 servicii (linii). Într-o primă fază, prin utilizarea infrastructurii feroviare existente, va putea fi asigurată o viteză comercială ridicată (peste 40 km/h). Prin realizarea investiţiilor necesare pentru introducerea şi, ulterior, dezvoltarea serviciilor de tren urban şi metropolitan Bucureşti - Ilfov se urmăreşte crearea unei noi alternative la transportul cu maşina personală în Regiunea Bucureşti – Ilfov”, mai arată Asociaţia.  

Sursa citată precizează că, totodată, vor fi reduşi timpii de călătorie necesari navetei, asigurându-se o legătură de transport între localităţi, în interiorul Capitalei, precum şi între Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă" şi celelalte localităţi din Regiune, inclusiv către polul de cercetare de la Măgurele şi zonele turistice Snagov şi Cernica.  

Un alt efect ar fi implementarea unor proiecte de regenerare urbană în zona de cale ferată, precum şi crearea de noi oportunităţi pe piaţa forţei de muncă.  

Sunt propuse 16 servicii (18 linii): (1) Gara de Vest - Răzoare - Progresu - Jilava – Vidra; (2) Gara de Nord - Gara de Vest – Progresul - Veseliei; (3) Gara de Nord - Pantelimon – Progresul – Veseliei; (4) Gara Obor - Chiajna - Gara de Vest – Cotroceni; (5) Gara Obor - Jilava - Gara de Vest - Cotroceni; (6) Orbital Bucureşti; (7) Gara de Nord - Aeroport T1; (8) Gara Obor – Aeroport T1; (9) Gara Obor – Gara Băneasa - Aeroport T1; (10) Gara Obor – Tunari - Aeroport T1; (11) Gara de Nord - Aeroport T2; (12) Gara de Nord - Chitila – Scroviştea; (13) Gara Obor - Brăneşti – Islaz; (14) Gara de Nord - Chiajna – Domneşti; (15) Gara de Nord - Chitila – Săbăreni; (16) Gara de Nord - Mogoşoaia – Grădiştea; (17) Gara de Nord - Căciulaţi – Snagov; (18) Titan Sud – Tânganu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Adrian Foangǎ
22.09.2021, 08:18:17

Nicusor a prins gustul "maretelor impliniri" infaptuite doar pe hartie. Se aduna ca sa anunte planuri.

-12 (12 voturi)
Zev Zevescu
22.09.2021, 11:15:49

Adrian, nu stiu prea multe despre Nicusor Dan, sunt neutru fata de el, dar stiu ca incurajarea dezvoltarii urbane periferice prin transport in comun eficient are efect direct asupra volumului de circulatie in oras. Si se practica intens in alte parti, inclusiv la mine in catun. Iar traficul urban bucalez este deja, din cate citesc, prea mare pentru capacitatea strazilor bucurestene, fara sa mai vorbim de parcari etc. Primarii oraselor mai maricele incearca sa limiteze non-violent traficul in special in centrele oraselor (desi nu numai), si cea mai buna metoda e sa tentezi oamenii cu transportul in comun. Eu am de ales intre a petrece 35-40 min in trafic dimineata si tot asa seara, sau a lua buzul si trenuletul cu care ajung tot acolo in 25 de minute, si bonus pe parcurs mai platesc o factura, mai citesc vreo chestie pe adevarul, mai trimit un mail sau dau un telefon unui prieten cu care n-am mai vorbit demult ...

+10 (10 voturi)
mafia mafia
22.09.2021, 11:11:28

deci Nicusor asta nu stiu cum a ajuns primar cu freza aia si cu numele ala. pur si simplu ma apuca rasul. nu are stofa de primar :)))))) cand vad scris nicusor am impresia ca lumea face misto de el

Modifică Setările