Primul circuit turistic dedicat bicicliştilor va fi disponibil la numai o jumătate de oră de Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bicicelte

La numai 32 de kilometri de Capitală, mai exact în comuna Ciocăneşti, Dâmboviţa, va începe un proiect denumit „Centura Cicloturistică Bucureşti” şi care îşi propune înfiinţarea primului circuit turistic dedicat biciclistilor. Pentru moment, asociaţiile şi ONG-urile împreună cu Primăria Ciocăneşti încearcă să creeze o reţea de comunităţi rurale pentru dezvoltare unui mediu propice cicloturismului.

Prima etapă a proiectului va face o demonstaţie de cum trebuie să arate o comunitate rurală pentru genul de turism pentru biciclisti, cu trasee marcate şi facilităţile minime necesare pentru cicloturism precum şi stabilirea unei platforme informative. Comunitatea Ciocănesti, Dâmboviţa, este comunitatea-pilot a proiectului, finanţat prin programul „PACT pentru Comunitate”. Această etapă va crea şi o comunitate de oameni-organizaţii-instituţii în jurul proiectului.

A doua etapă a acestui proiect este de a implementa ideea în cât mai multe comunităţi rurale şi de a agrega cât mai multe astfel de comunităţi să formeze o reţea în jurul Bucureştiului. Această reţea urmează să faciliteze atât colaborarea pe tema cicloturismului între aceste comunităţi, dar şi pe alte teme de dezvoltare comunitară. Colaborarea ar urma să aibă impact atât la nivelul comunitaţilor rurale cât şi asupra populaţiei urbane din Bucuresti şi împrejurimi.

Scopul proiectului

Asociaţiile îşi doresc să implice mai mulţi tineri tineri din comunităţile rurale respective într-un proiect de dezvoltare comunitară. Cu ocazia acestui proiect, ei doresc formarea de cluburi ale tinerilor doritori să se implice în problemele comunităţilor lor, nu numai pe tema cicloturismului.

cb

Totodată, ei urmăresc să conecteze lumea urbană cu cea rurală prin interacţiunea directă, nemijlocita, pe care mersul pe bicicletă o permite. Prin cunoaşterea mai bună a potenţialului dar şi a problemelor lumii rurale de către orăşeni, se pot naşte colaborări punctuale dar şi parteneriate de lungă durată urban-rural. La început, se vor organiza împreună cu tinerii din mediul rural, activităţi specifice cicloturismului, dar apoi gama se doreşte a fi extinsă.

Bicicliştii din Bucureşti şi chiar străinii atraşi vor aduce cu ei expresia unei altfel de culturi care va îmbogăţi experienţa culturală a locuitorilor din mediul rural.

De asemenea, se urmăreşte stimularea economiei locale atât prin achiziţii de produse de la magazinele rurale, dar mai ales a unor produse specifice lumii rurale: alimente, produse meşteşugăreşti care pot contribui şi la menţinerea, salvarea unor îndeletniciri specifice.

Prezenţa orăşenilor în mediul rural creează premisa dezvoltării în acele comunităţi şi a altor servicii de agrement, alimentaţie publică. Asta ar putea să însemne de la plimbări cu sania iarna până la organizarea de ateliere de meşteşuguri, interactive, la care bicicliştii ar putea participa în cadrul unor ture de o zi în zonele respective.

Prin acest proiect, coordonatorii săi doresc conştientizarea în comunităţile rurale a importanţei de a avea un mediu natural curat, deschis şi pregătit pentru activităţi neinvazive şi care respectă natura, cum este cicloturismul, dar nu numai.

Proiectul este realizat de Asociaţia pentru Educaţie, Antreprenoriat şi Leadership, Asociaţia Adamos,Cycling Romania, Fundaţia Aldea Tudorache în parteneriat cu Primăria Ciocăneşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite