Primul român care a ajuns la Polul Nord a murit cu o mare dezamăgire în suflet. Vezi ce a spus pentru „Adevărul de Seară“ la ultimul său interviu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exploratorul care a murit la vârsta de 64 de ani își exprima în luna ianuarie, dezamăgirea față de lipsa de susţinere din ţară pentru cercetare.

CITEȘTE AICI INTERVIUL INTEGRAL ACORDAT DE CERCETĂTORUL TEODOR NEGOIȚĂ

Teodor Negoiță care era directorul Institutului Român de Cercetări Polare a decedat, miercuri, însă anunțul a fost făcut, ieri, de preşedintele Academiei Române, Ion Haiduc.

Haiduc a mai spus că Academia l-a sprijinit pe Teodor Negoiţă în activitatea lui şi l-a propus pentru o decoraţie naţională Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor, pe care a şi obţinut-o din partea Administraţiei Prezidenţiale în 2008, potrivit Mediafax.

Teodor Negoiţă a fondat prima staţie românească permanentă de cercetare şi explorare din Antarctica (Staţia Law-Racoviţă), pe care a inaugurat-o în 2006 şi a condus-o. Baza Română de Cercetări Antarctice Law-Racoviţă a fost oferită României de către Divizia Antarctică Australiană.

La începutul anului 2011, la împlinirea a cinci ani de când tricolorul românesc a fost arborat pe tărâmul îngheţat, Antarctica, aici fiind înfiinţată singura staţie românească de cercetare, Teodor Negoiță declara:

„Momentul aniversar îl trăiesc cu succese înregistrate afară şi tăcerea de acasă. La ultima şedinţă a Tratatului Antarctic, organizată de Guvernul Republicii Uruguay, cu staţie şi spărgător în Antarctica, au participat peste 400 de diplomaţi, cercetători, experţi. Eu am reprezentat România şi pot spune că a fost singura întâlnire politică, diplomatică sau ştiinţifică a anului 2010, în care România a înregistrat un asemenea succes, complet necunoscut acasă. Intrarea României în Antarctica, în anul 2006, printr-o staţie reprezintă fără îndoială un pas important în afirmarea României pe plan internaţional, numărul ţărilor care se bucură de acest privilegiu nefiind prea mare“.

Teodor Negoiţă, născut la 27 septembrie 1946, în Sascut, judeţul Bacău, a fost cercetător, explorator polar şi speolog, potrivit site-ului Institutului Român de Cercetări Polare.

Absolvent al Facultăţii de Chimie Industrială din Iaşi (1973), doctor în ştiinţe chimice, iniţiatorul Programului Român de Cercetări Polare (1987) a participat la 14 expediţii în Arctica şi Antarctica şi este singurul român care a atins Polul Nord, în anul 1995.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite