Profesorul „Obama“ îi învaţă pe elevi cum să se apere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălul de origine kongoleză Constantin Trandafir alias „Obama“ este celebru printre elevii şi profesorii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Capitală, pe care i-a învăţat tehnici de autoapărare.

I se spune „Obama“ datorită asemănării cu preşedintele Statelor Unite ale Americii. Profesorul Constantin Trandafir de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Bucureşti a făcut din ora de educaţie fizică, atracţia elevilor.

Orele sale de sport se remarcă prin originalitate, spun liceenii care îl au profesor pe Constantin Trandafir. Dascălul în vârstă de 28 de ani, dar cu o experienţă de aproape şase ani la catedră, îi învaţă pe elevi pe lângă exerciţiile clasice de sport, tehnici de autoapărare.

Educaţie cu vals şi fitness

„Am încercat întotdeauna să fac din orele mele ceva util pentru elevi. Îmi place când elevii mei conştientizează cât de importantă este mişcarea pentru sănătate. După pregătirea organismului pentru efort, facem vals lent, vals vienez, fitness sau exerciţii  de autoapărare. De autoapărare sunt atraşi în special băieţii, iar de fitness fetele“, a spus Constantin Trandafir.

Cele mai aşteptate de liceeni sunt exerciţiile de autoapărare, de tipul eliberării braţului când eşti prins pe la spate sau de gât. „Sunt procedee de bază, foarte importante pentru toţi cei care se pot afla într-o situaţie de pericol la un moment dat“, a mai spus Constantin Trandafir.

„Prea puţine ore de educaţie fizică“

Deşi pasionat de profesia pe care o are, dascălul are şi nemulţumiri. „Sunt nemulţumit că sunt prea puţine ore de educaţie fizică în programa şcolară, deşi este o materie foarte importantă pentru sănătate şi pentru frumuseţe. De asemenea, în România se alocă prea puţini bani pentru echipamentele sportive, iar profesorii sunt prea puţin valorizaţi“, a mai spus el.

Dascălul Constantin Trandafir este pe placul elevilor nu doar la orele de educaţie fizică, ci şi în timpul liber. „Deşi nu sunt diriginte, am fost rugat să merg în câteva excursii. Acestea au fost o oportunitate de a-mi îmbunătăţi comunicarea cu ei, jucând fotbal şi volei pe nisip“, a spus dascălul. Deşi este exigent şi vrea ca exerciţiile să fie făcute ca la carte, profesorul le dă copiilor în general note mari, iar ei vin cu plăcere la orele sale.

„Elevii care au primit note mai mici de la mine sunt nemulţumiţi pe moment, dar mai târziu vor şti să aprecieze“, a mai spus profesorul.

Întrebări şi răspunsuri:

-Ce planuri aveţi în carieră?
-Vreau să-mi dau gradul al II-lea în învăţământ. La „Gheorghe Lazăr“ sunt de un an şi jumătate. Înainte am predat educaţia fizică la „Mihail Sadoveanu“.
-Dacă vi s-ar propune să profesaţi în străinătate aţi accepta?
-Sunt deschis către orice oportunităţi. Eu am mai lucrat în afară, în vacanţele de vară, ca salvamar în Spania.

Ce-i place:
„Îmi place să călătoresc. Am fost în Belgia, Franţa, Olanda, Anglia, Siria, Muntegru şi Spania. În Kongo, ţara natală a tatălui meu nu am fost niciodată. De asemenea, sunt pasionat de cărţile psihologice. Îmi plac Camil Petrescu, Rebreanu şi Clinescu“, a spus Obama.
Ce nu-i place:
„Nu-mi place când oamenii nu-şi îndeplinesc rolul. Şi cu mine sunt foarte critic când mi se pare că nu-mi îndeplinesc cum ar trebui obligaţiile. Cred că seriozitatea şi munca sunt foarte importante“, a mai spus profesorul.

Profil
Născut. 20 iunie 1982, Bucureşti
Studii. Facultatea de Educaţie fizică şi Sport, Masterat în Kinetologie şi Biomecanică
Familie. Mama sa este psihoterapeut, iar tatăl - inginer în Kongo

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite