Proiect: Blocuri de zece etaje în ansamblul rezidenţial Greenfield, în apropierea Pădurii Băneasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Ansamblul Rezidenţial Greenfield ar putea fi realizate blocuri de până la zece etaje, conform unui proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal - PUZ - Aleea Teişani - Drumul Pădurea Neagră nr. 56-64, supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei.

Potrivit acestuia, dezvoltatorul vizează realizarea de locuinţe colective şi funcţiuni complementare locuirii, cu regim de înălţime maxim S+P+4E, S+P+9E şi S+P+10E, cu un procent de ocupare a terenului (POT) maxim de 55% şi un coeficient de utilizare a terenului (CUT) maxim de 1,56 mp ADC/mp teren. Mai sunt prevăzute: centru comercial cu înălţime maximă de S+P+3E; clădire pentru servicii mixte de interes public având înălţimea maximă S+P+4E+E5-E6 retras; clădire pentru învăţământ preşcolar, primar, secundar inferior şi superior RHmaxim S+P+4E; zonă culte cu înălţime maximă de 22-27 metri; gospodărie comunală, arată Agerpres.

Se menţionează că înălţimea maximă admisibilă a clădirilor este 35 de metri, în conformitate cu prevederile avizelor emise de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Din proiect mai reiese că pentru toate zonele funcţionale se va asigura un minim de 30% spaţii verzi.

Potrivit prevederilor Planului Urbanistic General, înălţimea maximă admisibilă a clădirilor în zonă este de P+2 (10 metri), cu un POT maxim 45% şi un CUT maxim de 1,3 mp.ADC/mp.teren pentru înălţimi P+2E.

Avizul ar urma să fie emis pentru terenuri în suprafaţă de 281.730 mp, din suprafaţa totală de 406.757 mp, fiind vorba despre o extindere a cartierului Greenfield.

Iniţiatorul proiectului este SC Impact Developer&Contractor SA, proiectant fiind SC Metropolitan International Arhitects SRL.

Mai mulţi bucureşteni au postat pe site-ul PMB reacţii referitoare la proiect, apreciind că este inoportună realizarea unor construcţii cu regim de înălţime P+10 în apropierea Pădurii Băneasa, în condiţiile în care actualii locuitori ai ansamblului Greenfield se confruntă cu dificultăţi din punct de vedere al accesului spre Capitală.

"Acest PUZ este o sfidare la adresa celor peste 5.000 de locuitori ai cartierului care au deja, de ceva timp, probleme majore din cauza infrastructurii deficitare. Nu este fezabil să dezvolţi în continuare un cartier care are probleme majore din cauza posibilităţilor limitate de acces şi, cu atât mai mult, nu este acceptabil să se dubleze regimul de înălţime şi implicit densitatea populaţiei", se arată într-un comentariu.

"Ca rezident în acest cartier consider inacceptabil un astfel de regim de înălţime. P+5 ar trebui să fie maximul acceptat. Acest PUZ presupune desfiinţarea unui loc de joacă pe care proprietarii, la cumpărare, au ştiut că îl vor putea folosi pentru a-şi duce copiii - singurul loc de joacă din zonă", a scris altcineva.

Pe 19 decembrie 2017, Primăria Capitalei a delegat Primăriei Sector 1 să facă demersurile pentru trecerea din domeniul public al statului şi administrarea Romsilva în domeniul public al municipiului a unei suprafeţe de teren având destinaţia de drum forestier pentru realizarea unui drum de acces prin Pădurea Băneasa.

În mai 2018, USR Bucureşti a iniţiat petiţia "Salvaţi Pădurea Băneasa!", prin care cerea autorităţilor să renunţe la planul de a construi un drum public prin mijlocul pădurii. USR menţiona la momentul respectiv că până în 2017 accesul în cartierul Greenfield s-a făcut atât pe Aleea Teişani (o stradă cu o bandă pe sens), cât şi pe drumul forestier din Pădurea Băneasa. La începutul lui 2017 însă, drumul forestier a fost închis în urma unei decizii definitive a instanţei. Situaţia a dus la blocaje pentru locuitorii din Greenfield. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite