Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

FOTO În jur de 1.000 de oameni au cerut unirea României cu Basarabia în faţa Parlamentului

100
20 Oct 2013 14:03:39
Autor: Cristina Răduţă, Mihai Voinea
Mii de persoane participă duminică după-amiază, în Bucureşti, la un marş pentru unirea Basarabiei cu România Foto Facebook/Casa Jurnalistului
Mii de persoane participă duminică după-amiază, în Bucureşti, la un marş pentru unirea Basarabiei cu România Foto Facebook/Casa Jurnalistului

Protestele au continuat şi în această duminică în Capitală, când bucureştenii şi-au strigat nemulţumirea faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, alături de un alt grup de manifestanţi care au scandat pentru unirea cu Basarabia.

UPDATE 17.02 Bucureştenii care au mărşălui prin Capitală au anunţat că protestul a luat sfârşit şi că se vor îndreptate spre case.

UPDATE 16.49 Protestatarii sunt în faţa Parlamentului, acolo unde urmează să desfăşoare, din nou, drapelul României lung de 400 de metri. Oamenii spun că în câteva minute întregul protest va lua sfârşit, urmând să se îndrepte spre case.

UPDATE 16.00 Manifestanţii au ajuns în faţa Cercului Militar.

UPDATE 15.38 Protestatarii au ajuns în Piaţa Revoluţiei şi scandează: „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti“, „Basarabia e România“ şi  „Jos hotarul de la Prut“. De asemenea, în timpul marşul s-a fredonat şi imnul României.

UPDATE 15.14 În jur de 3.000 de protestatari înarmaţi cu bannere au pornit în marş spre Palatul Parlamentului, acolo unde, spun oamenii, vor organiza un lanţ uman. Manifestanţii sunt acum pe Calea Victoriei, aici unde au desfăşurat un drapel al României lung de 400 de metri. 

Cristian David, copreşedintele platformei civice Acţiunea 2012, a declarat, pentru adevarul.ro, că unirea României cu Basarabia este o prioritate naţională. „Reprezentîm în stradă marea majoritate a poporului român, care îşi doreşte ca Basarabia să fie prioritate naţională. O demonstrează atât cele 117.000 de semnături colectate din toate judeţele ţării, cât şi cele mai recente rezultate ale cercetări sociologice care plasează unirea printre subiectele de interes ale românilor“.

De asemenea, organizatorii marşului susţin că astfel de manifestaţii au mai fost organizate şi în Barcelona, Paris, Roma şi New York.

--------------------------------------------------------------

Protestul prin care bucureştenii cer unirea cu Basarabia a început la ora 14.00, în Piaţa Victoriei, fiind cea mai amplă manifestaţie stradală care are drept scop transformarea unirii cu Republica Moldova într-o prioritate naţională, după cum se arată într-un comunicat trimis de organizatorii protestului.

Două ore mai târziu, la ora 16.00, cei care contestă proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană se vor strânge în Piaţa Universităţii, urmând să mărşăluiască prin Capitală pe o distanţă de câţiva kilometri.

Ambele grupuri de protestatari vor ajunge în faţa clădirii Parlamentului, acolo unde au anunţat că se vor opri pentru a-şi striga nemulţumirea. „Vom participa şi noi la protestul organizat de cei cu Basarabia, dar trebuie să precizâm că suntem două grupuri diferite“, a spus, pentru adevarul.ro, unul dintre reprezentanţii celor care nu sunt de acrod cu exploatarea de la Roşia Montană.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

nicolae
20.10.2013, 14:25:30

foarte bine zis: "duminica protestelor". Pentru tinerii bucuresteni, a ajuns o moda sa iasa in strada duminica, este noua distractie preferata. ma intreb, insa, oare cati dintre ei s-ar descurca sa traiasca doar cu un venit de 200 de lei pe luna, cel mediu in Rosia Montana

-29 (39 voturi)
Utilizator Adevărul
20.10.2013, 15:32:15

Comentariu considerat abuziv.

Magda Poeana
20.10.2013, 14:59:13

Foarte bine !! Decat sa stea prin baruri si discoteci sa se imbete si sa consume droguri,mai bine participa la actiuni civice :In fond,ce fac rau ??Protesteaza impotriva jefuirii resurselor ,a poluarii si sa vina Basarabia acasa.Bravo lor,cinste lor !

+30 (34 voturi)
Stan Patitu
20.10.2013, 15:29:58

Nu stiu de ce, insa ambele grupuri imi dau impresia de manipulare cu interese politice in spate...timpul ne va arata

-14 (14 voturi)
Vlad
20.10.2013, 15:34:42

Sunt organizații, nu trebuie să aibă legătură cu politica. Probabil și-au băgat politicienii nasul pentru că nah, să mai împartă și ei fluturași cu "votați-l pe Crin" sau din ăstea. Dar, în principiu, organizațiile din spate n-au treabă cu politica. E bine că s-au adunat toți la un loc, să creeze o masă mai mare de oameni.

+9 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările