Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

UPDATE FOTO În jur de 15.000 de oameni au mărşăluit în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, blocând circulaţia în centrul Capitalei

38
22 Sep 2013 10:40:07
Autor: Cristina Răduţă, Mihai Voinea
Protestatarii au anunţat că vor mărşălui împotriva proiectului Roşia Montană FOTO Marian Iliescu / Adevărul
Protestatarii au anunţat că vor mărşălui împotriva proiectului Roşia Montană FOTO Marian Iliescu / Adevărul

Mii de protestatari au pornit într-un marş de amploare şi în această duminică, strigându-şi nemulţumirile faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, dar şi faţă de problema câinilor comunitari. Manifestanţii spun că vor protesta până când autorităţile vor lua măsuri. Atât Capitala, cât şi alte oraşe din ţară au fost blocate de manifestanţi.

UPDATE 23.47 Protestatarii au început să plece din Piaţa Universităţii, în acest moment doar 2.000- 3.000 de oameni mai sunt în centrul oraşului. În Capitală plouă mărunt, dar o parte dintre manifestanţi au decis să ignore obstacolele puse de vreme şi să continue să scandeze împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană.

UPDATE 23.24 Circulaţia este blocată pe bulevardul Magheru şi pe bulevardul Regina Elisabeta. Reprezentanţii Jandarmeriei au declarat că nu au existat incidente în timpul marşului, protestul fiind unul liniştit. De asemenea, autorităţile estimează că în aproximativ două ore, protestul se va încheia. 

La manifestare publică participă oameni din mai multe oraşe ale ţării, care spun că nu se vor opri până când autorităţile nu vor lua măsuri pentru rezolvarea nemulţumilor pe care le au. În Piaţa Universităţii se aude în continuare: "Uniţi, salvăm Roşia Montană".

UPDATE 23.11 În jur de 15.000 de manifestanţi au participat la marşul organizat în semn de protest faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. În acest moment, traficul este blocat în centrul Capitalei, iar manifestanţii ajunşi în Piaţa Universităţii îşi strigă în continuare nemulţumirile. 

UPDATE 21.45 Protestatarii au trecut pe la Piaţa Delfinului, iar în acest moment se întorc în Piaţa Universităţii, locul în care se întâlnesc de trei săptămâni. 

UPDATE 21.30 Aproximativ 10.000 de protestatari faţă de exploatarea de la Roşia Montană se deplasează în marş pe Şoseaua Pantelimon, în cea de-a 22-a zi de proteste faţă de proiectul minier. Protestatarii au ajuns la Piaţa Delfinului şi se întorc acum spre Universitate. 

În timp ce în ţară, mii de oameni se opun proiectului, la Roşia Montană, 33 de mineri care au stat blocaţi subteran au reluat duminică, protestul, pentru două ore în mina Cătălina Monuleşti. Sindicatul Viitorul Mineritului din cadrul RMGC a organizat această acţiune pentru a transmite de la faţa locului condiţiile în care au stat protestatarii la câteva sute de metri de suprafaţa pământului.

Dintr-un bloc din zona Iancului s-a proiectat logolul campaniei „Uniţi Salvăm Roşia Montană” pe clădirea de vizavi, scrie în live text-ul celor de la VICE România

UPDATE 20.30 Peste 7.000 de protestatari continuă marşul în Bucureşti. Manifestanţii au ajuns în faţa sediului PRO TV, de pe Bulevardul Pache Protopopescu. în momentul în care au trecut pe lângă clădirea televiziunii, manifestanţii au huiduit.

Protestatarii, strânşi la Universitate, au pornit în marş pe Bulevardul Carol, după ora 19.00. Potrivit traseului anunţat, după Piaţa Iancului, ei vor merge pe Şoseaua Iancului şi Şoseaua Pantelimon şi se vor întoarce pe Bulevardul Ferdinand la Universitate.

FOTO Vlad Ursulean / Facebook

UPDATE 19.36 Manifestanţii au ajuns pe Pache Protopopescu, iar coloana de oameni se întinde pe aproximativ un kilometru. Ambele sensuri de şosea au fost blocate în marşul spre Foişor. 

UPDATE 19.00 În acest moment, manifestanţii au pornit în marşul de amploare pe care l-au anunţat. Aceştia poartă cu ei manechinul cu chipul Dacianei Sârbu. În jur de 6.000 de persoane sunt în acest moment la protest, iar şirul uman, care se întinde pe câteva sute de metri, se măreşte continuu.

UPDATE 18.58 Doi bărbaţi cu măşti au adus la protest un manechin cu chipul Dacianei Sârbu, pe care l-au legat cu lanţuri de un stâlp. Manechinul are în mână un afiş pe care stă scris: „Salvaţi Roşia Montană!“.

 

Manechinul a fost adus de un grup de manifestanţi FOTO Mihai Voinea

UPDATE 18.36 Peste o mie de oameni sunt în acest moment în centrul Capitalei, iar numărul protestatarilor continuă să crească. „Roşia Montană, Fukushima României“, „Roşia Montană nu e de vânzare“, „Aţi vândut tot. A mai rămas aurul şi aerul“, aşa sună o parte dintre mesajele afişate pe bannerele protestatarilor.

UPDATE 18.16 Sute de oameni scandează: „Uniţi, salvăm Roşia Montană“. Printre aceştia şi un preot. La câţiva paşi mai departe, un banner pe care scrie „Tecuciul spune nu exploatării gazelor de şist“ a fost afişat de mai mulţi tineri care susţin că au venit în Capitală din Bârlad şi Tecuci.

Fanfara Bersaglieri „C. Valotti” di Orzinuovi din Brescia a cântat pentru protestatarii care au pornit în cel de-al patrulea marş FOTO Vlad Ursulean / Facebook

UPDATE 17.54 În Piaţa Universităţii s-au adunat câteva sute de oameni, care deocamdată discută despre cum urmează să protesteze. Câţiva tineri autointitulaţi „Asociaţia viitorilor deţinuţi politici“ afişează un banner uriaş pe care scrie: „Salvăm Roşia Montană? Nu, ea ne salvează pe noi“.

UPDATE 17.26 Deşi protestatarii au anunţat că vor începe manifestaţia la ora 17.00, în Piaţa Universităţii sunt în acest moment câteva zeci de persoane, care aşteaptă să se adune cât mai mulţi bucureşteni.


Traseul protestului de duminică 

UPDATE ORA 11.30 Zeci de oameni s-au strâns în Parcul Unirii din Bucureşti, la mitingul anti-maidanezi, supăraţi că, deşi există legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân, aceasta încă nu se aplică. Oamenii scandează: ”Nu vrem câini pe străzi!”.

Astăzi se organizează cel de-al patrulea marş de amploare al protestatarilor din Piaţa Universităţii, manifestaţie care va fi, potrivit organizatorilor, cel mai de amploare de până acum. Trebuie spus că numărul celor prezenţi la marşurile anterioare a crescut de fiecare dată, peste 15.000 de oameni fiind prezenţi la cel de duminica trecută, 15 septembrie, din Bucureşti. Vineri, pe pagina marşului, 8.600 de oameni au spus că vor veni şi alţi 1.500 că poate vor veni la acţiune de astăzi.

Protestatarii care se opun proiectului minier de la Roşia Montană cer: respingerea proiectului de lege de către Parlament, respingerea în procedură de urgenţă prin Hotărâre de Guvern a avizului de mediu, includerea Roşiei Montane pe lista de tentativă de intrare în patrimoniul UNESCO, interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activităţile miniere din România. De asemenea, oamenii cer atât demiterea celor patru iniţiatiori ai acestui proiect de lege, ministrul Marilor Proiecte- Dan Şova, cel al Mediului- Rovana Plumb, cel al Culturii- Daniel Barbu şi directorul ANRM- Gheoghe Duţu, cât şi demisia primului ministru Victor Ponta care, potrivit acestora, încearcă să amâne o decizie fermă.

“Mişcarea nu are lideri, are doar conştiinţă. Este imposibil pentru Victor Ponta să stea de vorbă cu 25.000 (numărul estimat de reprezentanţii protestatarilor că ar fi fost prezenţi la marşul de duminică-nota red.) de oameni la Bucureşti plus alte mii în ţară şi în străinătate. Revendicările noastre nu se discută şi nu se negociază, vom fi în stradă până la soluţionarea fiecărui punct”, a declarat Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, principalul opozant al proiectului din Roşia Montană.

„Nu putem lăsa câinii să ne omoare copiii“

Tot astăzi va avea loc un nou protest al părinţilor faţă de indolenţa autorităţilor în a rezolva problema maidanezilor din Bucureşti. Reprezentanţii celei mai mari comunităţi online de părinţi din România, desprecopii.com, împreună cu Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copii (FONPC), anunţă continuarea protestelor faţă de indolenţa autorităţilor. Oamenii vor manifesta duminică, 22 septembrie, în Parcul Unirii, de la ora 11.00.


Protestele faţă de proiectul minier „Roşia Montană” au continuat în mai multe oraşe din ţară

Alba-Iulia UPDATE Zgonea, în vizită la minerii de la Roşia Montană: "Crin Antonescu ar trebui să-şi facă timp să vină aici"
 
Asociaţia Alburnus Maior refuză comisia parlamentară privind proiectul Roşia Montană
 
CONSTANŢA Protest triplu la Constanţa. Localnicii au ieşit în stradă împotriva proiectului Roşia Montană, a navei Flaminia şi a exploatării gazelor de şist
 
TULCEA Din nou: tulceni în stradă pentru Roşia Montana
 
CLUJ Bisericile istorice maghiare din Transilvania: „Cerem Guvernului să retragă proiectul de la Roşia Montană”
 
Participanţii la protestul de la Cluj-Napoca faţă de proiectul Roşia Montană, al căror număr a depăşit 2.000 de persoane, au pornit, duminică seară, în marş spre cartierul Mănăşur, blocând traficul rutier. 
 
IAŞI Protest şi marş la Iaşi, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană
 
Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, participanţii pornind apoi într-un marş pe străzile oraşului, numărul acestora ajungând la 600, transmite Mediafax. 
 
TIMIŞOARA  Flashmob cu "Oda bucuriei" şi protest faţă de proiectul de la Roşia Montană, la Timişoara
 
Aproximativ 30 de muzicieni au cântat "Oda bucuriei", duminică după-amiază, în centrul Timişoarei, în cadrul unui flashmob care a precedat protestul faţă de proiectul de la Roşia Montană, la care participă circa o sută de persoane, transmite corespondentul Mediafax.
 

Citeşte şi:

Protest de solidaritate în Irlanda pentru Roşia Montană

FOTO VIDEO Cine este minerul care i-a scris jurnalistului Moise Guran. Mii de protestatari anti–Roşia Montană în ţară, foamete la mina Cătălina

VIDEO Şoferul care a intrat cu bolidul în protestatari, la marşul bicicliştilor, a depus plângere pentru distrugere. Doi manifestanţi au ajuns la spital

FOTO Mii de biciclişti şi-au dat mâna cu cei care atacă proiectul „Roşia Montană”, în lanţul uman din jurul Parlamentului

EDITORIAL Mircea Goia, fost electrician în mină: minerii disponibilizaţi din Valea Jiului şi-au luat soarta în propriile mâini. Minerii de la Roşia Montană de ce nu ar face-o?

Peste 5.000 de clujeni au manifestat împotriva proiectului de la Roşia Montană

Ce vrea să facă Guvernul cu banii de la Roşia Montană: 165 de kilometri din Autostrada Transilvania şi modernizarea a 300 de şcoli şi 40 de spitale

 
Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Utilizator Adevărul
22.09.2013, 12:31:37

Comentariu considerat abuziv.

Georgevici Mihail
22.09.2013, 12:36:52

ALO se aude tot mai tare! E ultima speranţa pentru romanii liberi, independenti politic! http://www.youtube.com/watch?v=7hXeObKeFaI

+9 (11 voturi)
Emil Nicolae
22.09.2013, 13:21:35

Sper sa reuseasca sa se miste ceva. Sa se termine cu otravirea mediului cu cianuri si darea cu spaga a resurselor tarii Sa se rezolve odata si problema maidanezilor. In oameni nu avem bani sa investim, dar in cresterea cainilor avem. Hal de tata si de guvernanti.

+13 (13 voturi)
Darius
22.09.2013, 14:01:51

Iarasi caratorul de tucal pe numele de sluga Badea Mircea o sa incece sa-si verse laturile pe protestatari. Care imi puteti da o adresa a avortonului asta de Badea sa-i pot transmite citeva "felicitari"?

+5 (9 voturi)
Cristina Cristea
22.09.2013, 16:05:51

Oricum ar fi ce mai conteaza..? Romanistanul e deja o colonie a perciunatilor si licuricilor,o colonie vanduta pe 2 lei de toti politicienii romani fara exceptie ..Dar din pacate Romanistanul o colonie tip batustana africana ,fara drepturi ,fara legi respectate si nu o colonie a unui imperiu civilizat ..Cui ii mai pasa de '' ceteteanul'' romanfara spitale, scoli, medicamente si chiar alimente cand el e deja exploatat ca un sclav pe plantatie [fostul sau pamant sfant], fara macar sa intaleaga de ce a ajuns aici..Raspunsul il gaseste singur in oglinda daca se uita atent in constiinta sa[daca are] si in eul sau interior .Lasitatea si parsivenia romanului cu suflet de sluga care nu se revolta niciodata [ cel mult se uita pe fereastra admirativ la cei care au curajul sa o faca] .Asta a ajuns romanul..Iar cateva exceptii [cei care prostesteaza in strada] confirma regula lasitatiii neconditionate Romanul are suflet de sluga lasa din pacate si nu merita nici un fel de respect .Are exact ce merita.Cetatenie de sluga a unei colonii corupte si sclav al hotilor politici.

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările