FOTOGALERIE Obiectele familiei Ceauşescu au ajuns în colecţii private. Cele mai licitate: un afiş CiCo şi sabia de protocol a dictatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 100 de piese de colecţie din „Epoca de Aur“, ce au aparţinut soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, au fost scoase la licitaţie, joia trecută, la Hotelul Marriott din Capitală. Printre cele mai atractive piese ale colecţiei s-au numărat sabia aurită de protocol a „tovarăşului“ şi un afiş CiCo din anii '70.

În urmă cu câteva zile, în jur de 100 de piese de colecţie din Epoca de Aur au fost scoase la licitaţie de Artmark. Zeci de colecţionari „s-au bătut“ în oferte pentru a pleca acasă cu unul dintre obiectele ce au aparţinut soţilor Ceauşescu.

Sabia de protocol a lui Nicolae Ceauşescu şi afişul CiCo, vedetele licitaţiei

În urma licitaţiei, pentru obiectele din colecţia „Epoca de Aur“ s-au strâns 57.605 euro, licitaţia fiind considerată un succes, după cum susţin reprezentanţii Artmark. Atracţia serii a fost lupta pentru obţinerea sabiei aurite de protocol care a aparţinut dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Sabia scoasă la licitaţie i-a fost dăruită lui Nicolae Ceauşescu în anul 1971 din partea Armatei Române, cu dedicaţia generalului de armată Ion Ioniţă. Acesta a fost ministru al Forţelor Armate între anii 1966-1976, iar în 1971 a fost ridicat la rangul de general de armată de către fostul dictator.

image

Sabia are lamă din oţel aurit şi este decorată cu un element vegetal stilizat pe ambele feţe. „Garda din bronz aurit şi mânerul din bachelită neagră sugerează două piese asemănătoare din perioada regalistă, cărora le-au fost îndepărtate simbolurile acelei perioade pentru a fi reîntrebuinţate“, au explicat reprezentanţii Artmark. La baza lamei, pe fiecare parte, este imprimat numele celui care făcea darul, numele celui care primea cadoul, dar şi data. Preţul de pornire pentru sabie a fost de 1.000 de euro, ajungând să fie cumpărată cu 7.000 de euro.

Un alt exponat vedetă al expoziţiei a fost un afiş CiCo din anii '70 al cărui preţ de pronire a fost 20 de euro. Acesta a fost vândut la un preţ de 20 de ori mai mare. De asemenea, la mare căutare au fost şi trofeele diplomatice, printre care un pumnal ce a aparţinut lui Macovescu şi care a fost achiziţionat cu 1.400 de euro de euro, la un preţ de şapte ori mai mare decât cel de pornire.

image

Reprezentanţii Artmark spun că obiectele scoase la licitaţie au ajuns în colecţii private, iar „statul“ nu s-a arătat interesat de achiziţionarea pieselor.

Un Luchian, peste 70.000 de euro

Mai multe tablouri şi sculputuri din colecţia „Doncea“ au fost scoase la licitaţie tot joi seară. Colecţia a cuprins 18 tablouri realizate de marii pictori ai ţării, dar şi mai multe statui ce au aparţinut Generalului Constantin Doncea, fost viceprimar al Bucureştiului între anii 1947-1948. Vedeta licitaţiei a fost un tablou semnat de Ştefan Luchian, al cărui preţ de pornire a fost de 35.000 de euro, urmând ca în cele din urmă să fie achiziţionat cu peste 70.000 de euro.

Pe aceeaşi temă:

Cum arată lucrurile soţilor Ceauşescu, scoase la licitaţie: sabia dictatorului şi haina de blană a tovarăşei

FOTOGALERIE din perioada comunistă. „Povestea unui Bucureşti pierdut“, imagini din oraşul lui Ceauşescu

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite