RADET şi ELCEN, istoria unei iubiri cu năbădăi şi o miză de 1.048.197.877,78 lei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Din păcate, escaladarea diferendului între RADET şi ELCEN are repercusiuni în rândul populaţiei, aceasta fiind cea care resimte şi este afectată în mod direct de disputa celor doi.

Lipsa reacţiei autorităţilor şi managementul defectuos au dus către lansarea unor acuzaţii reciproce între cei doi actori, populaţia fiind elementul de şantaj în toată această ecuaţie plină de interes, politic şi incompetenţă.

RADET Bucureşti a fost înfiinţată în baza Deciziei nr. 1200 din 10.12.1990 a Primăriei Municipiului Bucureşti, prin reorganizarea Grupului Întreprinderilor de Gospodărire Comunală în conformitate cu Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome si societăţi comerciale.

Începând din anul 2003, este supusă reglementărilor Agentiei Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (A.N.R.S.C.).

Trist, dar adevărat:

  • circa 85% din reţeaua de distribuţie şi transport nu este modernizată;
  • anual s-au produs peste 4.000 de avarii;
  • lungimea totală a reţelei de distribuţie aferentă centralelor de cvartal este de 193 km, din care 50 km depăşesc 25 ani, 45 km au vârsta între 10 si 20 ani, iar restul au fost puşi în funcţiune în ultimii 10 ani;
  • reţeaua de transport a fost realizată între 1960 şi 1985 având o lungime de 935 km (aproximativ 16 % din această reţea a fost reabilitată);
  • reţeaua de distribuţie este de 2972 km (376 km au fost reabilitaţi);
  • în sistemul de transport şi distribuţie pierderile se situează între 22-23%.
  • anual, primeşte de la Primăria Capitalei circa 600 milioane lei pentru subvenţionarea diferenţei de tarif între preţul real al gigacaloriei şi preţul plătit de populaţie;
  • are 46 de centrale termice de cvartal care folosesc gazul natural pe post de combustibil;
  • cele 46 de centrale de cvartal au fost puse în funcţiune între 1955-1982;
  • sunt racordate 8.600 de condominii, 566.000 apartamente şi 1.230.000 persoane;
  • numărul personalului existent în cadrul RADET era de 3632 salariaţi.

Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) este persoană juridică română, societate pe acţiuni. ELCEN a fost înfiinţată în decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale.

În prezent, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri este principalul acţionar al companiei, deţinând 97,51% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de SNGZ Romgaz (2,49%).

Date despre ELCEN:

  • obiectul de activitate al companiei îl reprezintă producţia, transportul, distribuţia, dispecerizarea şi vânzarea energiei termice, dar şi producţia şi vânzarea energiei electrice;
  • este cel mai mare producător de energie termică din România (40%);
  • este cel mai mare producător de energie termica din Bucureşti (90%);
  • din punct de vedere al producţiei de energie electrică, ELCEN asigură 4,8% din cota de piaţă la nivel naţional;
  • are în componenţă 4 termocentrale şi o uzină de reparaţii în Bucureşti;
  • puterea electrică instalată în centrale este de 1.286 MW;
  • puterea termică de 5.634 MWt;
  • centralele au în componenţă grupuri energetice în cogenerare şi agregate energetice de vârf (CAF-uri, cazane cu apă fierbinte).
  • în 2014, cantitatea de energie electrică totală produsă a fost de 2,261 TWh, în timp ce cantitatea de energie termică livrată a fost de 4.612,163 Tcal.

Iubirea dintre cele două entităţi a durat până în anul 2013 când s-a încercat oficializarea relaţiei, când pe masa CGMB şi a Guvernului a fost pus proiectul de fuziune şi transformarea RADET în societate pe acţiuni. Culmea, memorandumul a fost adoptat de către Guvern.  

Din 2014 şi până în 2016 nu s-a reuşit concretizarea proiectului de fuziune, iar la începutul acestui an, RADET a făcut o mişcare prin care s-a despărţit de fosta sa mare iubire. Interesul nu mai era unul demn de o astfel de relaţie.

Astfel, RADET a prezentat strategia de eficientizare a regiei şi reformare a sistemului centralizat de încălzire. RADET vrea împărţirea Bucureştiului în 21 de zone delimitate tehnic şi introducerea în sistem a cinci CET-uri (centrale electrice de termoficare) noi în cartierele Băneasa, Colentina, Titan, Ştefan cel Mare şi Rahova. RADET mai cere şi contorizare individuală la fiecare apartament. Totodată, strategia propunea renunţarea la memorandumul de fuziune RADET - ELCEN deoarece municipalitatea nu poate susţine ELCEN şi nu este fezabil din punct de vedere economic.

În mod evident ELCEN nu a putut accepta o astfel de despărţire şi a dat o lecţie infidelului RADET, poprindu-i conturile până la concurenţa sumei de 1.048.197.877,78 lei şi emiţând prin executorul judecătoresc adrese de înfiinţare a popririi către terţe instituţii publice, agenţi economici şi asociaţii de proprietari.

Cu sau fără voie, în cearta celor doi foşti iubiţi au intrat şi PMB şi Guvernul, care trebuie să ia o măsură pentru ieşirea din criza conjugală. Astfel, noul Primar General al Capitalei a realizat ceva demersuri pentru detensionarea situaţiei, arătând că a semnat toate documentele necesare astfel încât cele 10 milioane de Euro să ajungă în conturile ELCEN şi de acolo 3.5 milioane de Euro să meargă la RADET pentru reparaţiile necesare pregătirii anotimpului rece şi 6.5 mil Euro să rămână la ELCEN, în contul datoriei RADET.

Două întrebări

1. Când încetează bătaia de joc, incompetenţa autorităţilor şi a managementului pe spinarea şi pe buzunarul populaţiei?

2. Când intră autorităţile statului în acţiune pentru verificarea zecilor de milioane de euro dispăruţi în investiţii care nu se văd?  

PS. Gura păcătosului adevăr grăieşte

Populaţia Bucureştiului era captivă unui sistem păgubos cu o gestionare defectuoasă. Astăzi s-a făcut în sfârşit dreptate pentru populaţia Bucureştiului. Poate reîncepe procesul de reorganizare în sistem integrat a celor două entităţi”, a declarat fostul Primar al Capitalei, Sorin Oprescu, în martie 2013.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite