Război pe averea unui academician

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drepturile de autor şi pensia de urmaş sunt câteva dintre motivele pentru care fiica celebrului economist Nicolae N. Constantinescu se luptă de 10 ani în instanţă cu menajera tatălui ei.Femeia de serviciu, care, cu cinci luni înainte de moartea academicianului, a devenit soţia lui N.N. Constantinescu, beneficiază acum de roadele muncii „noul fondator al Academiei Române moderne“.

Nicolae N. Constantinescu, sau N. N., cum îl ştiau oamenii de cultură ai vremii, a fost unul dintre cei mai importanţi economişti români ai tuturor timpurilor.

Academicianul a murit în decembrie 2000, la vârsta de 80 de ani, după patru accidente cerebrale vasculare. Cu câteva luni înainte de deces, mai exact la 13 iulie, el s-a căsătorit cu menajera sa, Stana Brânzei.

image

Evenimentul a avut loc în mare taină, fără să fie anunţată familia lui N.N., chiar la Secţia de Neurologie de la Spitalul Elias, unde era internat de câteva luni.

Fiica legitimă a acestuia, Ileana Constantinescu, care provine dintr-o căsătorie anterioară, duce de atunci o luptă continuă pentru a demonstra nulitatea actului.

Patru procese între menajeră şi fiică

Fiica lui Constantinescu are patru procese pe rol cu Stana Brânzei, pentru a dovedi că aceasta din urmă s-a căsătorit cu academicianul doar pentru averea tatălui ei.

„Femeia aceasta primeşte acum o pensie de 3.000 de lei pe lună de pe urma tatălui mei şi bani din drepturile de autor. Ar vrea să ia şi apartamentul pe care tata îl avea pe strada Pitar Moşi, unde locuiesc eu acum“, a subliniat Ileana Constantinescu, pentru „Adevărul de Seară“.

Ea a adăugat că au fost mai multe avize de specialitate ale unui criminalist care au dovedit că semnătura academicianului de pe actul de căsătorie nu corespundea cu cea din tinereţe.

Ileana Constantinescu, în prezent profesoară la ASE, a subliniat că Stana Brânzei a reuşit să facă această căsătorie cu ajutorul unui doctor care a susţinut că N.N. este sănătos clinic, în ciuda certificatelor eliberate de medicul curant care dovedeau contrariul. Stana Brânzei nu a putut fi contactată de redactorii „Adevărul de Seară“.

Membru al Academiei Regale Spaniole


N. N. Constantinescu, care a condus Catedra de Economie Politică la ASE în anii ‘90, a fost membru al Academiei Române şi al Academiei Regale Spaniole, din 1993.

A avut peste 600 de lucrări publicate atât în ţară cât şi străinătate, fostul minsitru Răzvan Theodorescu numindu-l noul fondator al Academiei Române moderne. O sculptură care îl reprezintă a fost pusă la intrarea în Biblioteca Academiei Române, iar o stradă din zona Dorobanţi îi poartă acum numele.

 



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite