Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Răzbunare la Terasa Fericirii

21
26 Apr 2018 08:31:35
Lavinia Bălulescu
FOTO Lavinia Bălulescu
FOTO Lavinia Bălulescu

Intră doi bărbaţi la vreo 60 de ani. Amândoi au pantaloni cu dungă. Unul poartă cămaşă în carouri şi un flanel, celălalt – o cămaşă albă, excesiv de largă, scoasă din pantaloni, şi o şapcă (tot albă, să-l protejeze de soare). Tocmai s-au întors de la tribunal, iar domnul cu şapcă este avocatul.

Cei doi iau loc la o masă la umbră, deşi la orice masă ai sta pe Terasa Fericii nu poţi fi decât fericit. Asta e marea şmecherie. Şi totuşi cei doi sunt supăraţi, ceva le umbreşte privirile, aşa că încep discuţia prin a comanda ceva. Clientul are dreptul la o bere rece la doză, în timp ce avocatul primeşte o cafea la pahar de carton. E cald, se necesită scoaterea flanelului (în cazul primului bărbat) şi descheierea cămăşii (în cazul celui de-al doilea), operaţiune care dezvăluie un piept păros, expus printr-un maieu alb, cu găurele, model 1976. Este foarte cald.

De ce e atât de cald în luna aprilie? Clientul pune această întrebare, iar avocatul trebuie să răspundă. Îşi face vânt cu o parte a cămăşii, mai bea o gură de cafea şi explică: încălzirea mondială este de vină. Au crescut oceanele şi mările, urşii polari se târăsc pe ţărmuri trişti, deşertul înfloreşte chiar şi în sudul României, ce să ne mai plângem noi, mici mărgele în lanţul lung al existenţei umane. Dar ce zic eu mărgele?, adaugă avocatul. Mărgeluţe. Puncte. Nici atât. De asta nici măcar n-ar trebui să ne plângem de căldură. Azi suntem, mâine, nu, nu-i aşa, dragă Vasilică?

Vasilică, pentru că acum am aflat cum îl cheamă pe client, îşi priveşte avocatul cu amărăciune. Bea o gură de bere şi împinge cutia, ca şi cum pune pune punct unei relaţii. ‘Tu-le mama lor de bandiţi, şopteşte Vasilică. Da, răspunde avocatul. Sunt complet de acord cu tine. Pentru Vasilică însă nu este de ajuns. Mai bea o gură de bere şi îşi priveşte avocatul în ochi. Mă, spune drept, ţi-au dat ăştia bani să pierzi procesul? M-ai vândut? Avocatul cască gura, ochii, până şi părul de pe piept i se revoltă. Vasilică! Nu am făcut aşa ceva cu duşmanii mei, darămite cu prietenii. Îmi pun inima în faţa ta pe tavă aici şi acum. Vasilică. Dumnezeu e sus! Mă crezi, Vasilică?

Oamenii sunt paşnici pe Terasa Fericirii, doar nu întâmplător are acest nume. Energiile pozitive plutesc în aer, împreună cu un miros ciudat de pişat, şi cine vine aici trist pleacă vesel, cine vine indecis pleacă hotărât, cine vine treaz pleacă altfel şi aşa mai departe. O singură dată am văzut aici o bătaie, dar nu chiar o bătaie în toată regula. Un golan dintr-un alt cartier, un băiat de vreo 40 de ani, cum povestesc mesenii şi în zilele noastre, a venit pe terasă cu chef de harţă şi a încasat-o de la un pensionar de la etajul nouă. Nu se ştie de la ce s-au luat, cert e că victima a plecat acasă cu ochelarii în două bucăţi distincte. Se spune că prin zonă a apărut şi un poliţist local, dar era în timpul liber şi se oprise doar ca să bea o bere.

Oamenii sunt atât de paşnici aici încât Vasilică, deşi ştie că avocatul cu maieu cu găurele, prietenul lui, i-a vândut procesul, nu-l va lovi, nu-l va înjura, nu-l va rupe în bătaie, nu-i va turti în freză cutia de bere şi nici nu-i va înoda scaunul de plastic în jurul capului, nu-i va da şuturi în posterior, aşa cum se face în cele mai elementare conflicte, nu-i va sparge nasul cu un pumn scurt şi bine ţintit, nu-i va înfige degetele în nări şi nici nu-i va da un cap în figură. Aşa ceva nu se face pe Terasa Fericirii. Aşa că Vasilică va da din cap, va cere încă o bere, de data asta şi pentru amicul lui. Vor ciocni şi vor merge mai departe, pentru că nu un proces a făcut prietenia dintre ei şi nu un proces o va rupe. Iar când avocatul va pleca la WC, Vasilică va face singurul lucru omenesc care l-ar putea ajuta să meargă mai departe. Îşi va aduna toate forţele şi îi va scuipa amicului său în bere. De trei ori.

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

pathfinder
26.04.2018, 10:32:58

S-a intors Terasa Fericirii! Eu tot intreb: pe cand cartea?

+4 (4 voturi)
SpAwN 《♤♡♢♧》
26.04.2018, 11:07:17

Vasilică e atât de supărat că a pierdut procesul încât nici măcar nu își dă seama că scuipă în propria-i bere....😂 Asta pentru că avocatul bea cafea.. Din pahar de carton..

+2 (8 voturi)
pathfinder
26.04.2018, 11:30:24

"Aşa că Vasilică va da din cap, va cere încă o bere, de data asta şi pentru amicul lui." ;)

+4 (4 voturi)
Tagetes
26.04.2018, 10:36:48

Pur si simplu nu va puteti abtine...un scuipat , o flegama, un puroi , un buboi, chiar era necesar asa ceva ?. Sa fi scris despre flori , primavara , lumina , soare , fluturi... Doamne fereste ! De multe ori frumusetea unui text se manifesta in felul cum trateaza subiecta mici , pana aici sa zicem ca v-ati incadrat, si impresia cu care ramai ...trei flegme intr-un pahar ?... brrr ! in minutul urmator imi doresc sa uit. Viata nu este chiar atat de scurta incat sa nu mai avem timp sa scriem si sa gandim frumos.

-1 (13 voturi)
Fahrenheit 451
26.04.2018, 11:25:50

,,Corciogarii, porecliți și apărători, nemaiavând chip de traiu numai din minciuni, sau s-ar apuca de muncă, sau ar trebui, în toată viața lor, să tragă pe dracul de coadă... Iar societatea bună ar rămâne nebântuită.” (I.Creangă – Cinci pâini) Să nu ne arătăm oripilați de cele trei scuipaturi, care ar putea fi și cinci dacă necazul celui care a pierdut procesul e mai mare! Asta e lumea în care trăim, e și scârnă și stele! Oho, câte beri servite de avocați ar trebui diluate cu scuipat, de am rămâne fără salivă și ne-am pune și cățelul sau calul să mai completeze halba! Hoțul neprins e considerat cinstit? Nu! Mi-aș dori ca fiecare avocat, procuror sau judecător să-și justifice cu acte averile, să zicem, mai mari de 100.000 de euro. Am întâlnit cazul unui avocat înscris în PNL, care este acum în pușcărie pentru mită. L-au prins cu o singură mită, dar individul a rămas, bine mersi, cu cele trei apartamente situate în zona centrală a orașului. Culmea e că după ce s-a judecat timp de doi ani și a primit în primă Instanță trei ani de închisoare, judecătorii de la ÎCCJ i-au înjumătățit la final pedeapsa! Sunt greu de prins asupra faptului, deoarece cunosc legea și știu cum să o eludeze. Cunosc cazuri în care avocații apărării și cei ai acuzării au dat-o la pace și judecătorul i-a obstrucționat pe reclamanți, favorizându-i pe pârâți. Nu poți dovedi aranjamentul făcut, așa că mai bine te faci că plouă, pentru a nu-ți atrage cine știe ce sancțiuni, pe motiv că ataci Justiția și alte vrăjeli juridice. Astfel se justifică vilele personale ale ăstora de la mare și de la munte, mașinile scumpe, traiul pe vătrai și nimeni nu îi întreabă de sănătate. În urmă cu mai mult timp am asistat, fără voia mea, la o discuție în care clientul îi reproșa avocatului de ce a pierdut procesul. Cu nonșalanță avocatul i-a răspuns, ,,Păi, dacă ești prost, de ce ai furat puțin și nu ai furat mai mult, ca, să ai ce să-mi dai și mie și la judecător? Așa era mulțumită toată lumea și nu mai pierdeai procesul!”

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările