Câte blocuri din Capitală sunt anvelopate şi câţi bani au cheltuit primăriile pentru reabilitare termică de la începerea programului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva mii de blocuri din Capitală au fost reabilitaţi termic de la începerea programelor şi până în prezent FOTO Adevărul
Câteva mii de blocuri din Capitală au fost reabilitaţi termic de la începerea programelor şi până în prezent FOTO Adevărul

Moştenirea comunistă materializată în miile de blocuri gri înşirate prin tot oraşul fac ca Bucureştiul să fie schimbat de fiecare dată când un imobil este anvelopate. Eficientizarea energetică este, însă, directivă europeană, iar cele şapte primării din Bucureşti nu au de gând să nu respecte regulile. adevarul.ro vă prezintă o trecere în revistă a stadiului actual al programului de reabilitare sector cu sector.

Nu există lună în care să nu trecem pe lângă un bloc care să intre în reabilitare sau care să fi fost proaspăt terminat. Deşi în anumite părţi din Bucureşti, oamenii spun că situaţia nu anveloparea blocurilor nu este nici de departe terminată, primăriile de sector au reabilitat, până în prezent, mii de blocuri.

adevarul.ro vă propune o trecere în revistă a fiecărui sector, atât în privinţa numărului blocurilor reabilitate, cât şi a preţurilor plătite de autorităţi.

SECTORUL 1

Primăria Sectorului 1 a reabilitat termic în cei cinci ani de la debutul programului “Iarna va fi ca vara” un număr de 628 de blocuri din această zonă administrativă. Până în prezent, au fost anvelopate gratuit 65% dintre blocurile din Sectorul 1 eligibile de a intra în acest program, potrivit unui răspuns dat de administraţia locală către adevarul.ro.

Programul de reabilitare a blocurilor a fost finanţat dintr-un credit contractat de Primăria Sectorului 1 de la Banca Europeană de Investiţii la care s-a adăugat o cofinanţare de la bugetul local, proprietarii acestor apartamente neachitând niciun ban pentru aceste lucrări.

Astfel, în anul 2011, administraţia locală a Sectorului 1 a contractat de la Banca Europeană de Investiţii un credit de 125 milioane de euro pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor din această zonă administrativă. Creditul este rambursabil în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de patru ani, fiind cel mai mare credit acordat de BEI unei autorităţi a administraţiei publice locale din România.  

În ceea ce priveşte continuarea programului, anul acesta reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 spun că şi-au propus reabilitarea termică a 190 de blocuri. La 35 dintre acestea lucrările au demarat încă din ultimul trimestru al anului 2013. Banii pentru aceste blocuri vor veni din bugetul local al Primăriei.

Primăria Sectorului 1 şi-a propus să finalizeze până la sfârşitul anului 2015 reabilitarea termică a tuturor blocurilor eligibile de a intra în acest program.

SECTORUL 2

Primăria Sectorul 2, a reabilitat termic, până în 2014, un număr de 511 de blocuri cu 35.365 de apartamente, potrivit unui răspuns oferit către adevarul.ro. Suma cheltuită pentru aceste lucrări de reabilitare termică este de peste 76.231.304 de euro (350.664.000 de lei) şi provine din bugetul propriu al Primăriei Sectorului 2 şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Anul acesta, 597 de blocuri vor intra în reabilitare termică însumând un număr de 38.893 apartamente, banii pentru aceste investiţii urmând să vină din bugetul propriu al Primăriei Sectorului 2, potrivit unui răspuns dat către adevarul.ro. de administraţia locală.

Potrivit sursei citate, se estimează că până la sfârşitului anului 2016 Primăria Sectorului 2 va încheia lucrările de reabilitare termică a tuturor blocurilor de locuinţe din sectorul 2, imobile înscrise în programul de creştere a performanţei energetice.

SECTORUL 3

Primăria Sectorului 3 a reabilitat termic 309 de blocuri de pe raza sectorului, până în 2014. Fondurile alocate au provenit din bugetul local al Primăriei Sectorului 3, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi din creditul intern contractat. Datele exacte se găsesc pe site-ul instituţiei Primăriei Sectorului 3, la secţiunea buget.

Cu toate că nu există o statistică exactă, până în prezent au fost înscrise 1.425 de Asociaţii de Proprietari pentru intrarea în programul de reabilitare termică. Fondurile necesare desfăşurării Programului local multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe provin din mai multe surse: buget local, credit intern contractat şi, posibil, fonduri europene.

SECTOR 4

Primăria Sectorului 4 a reabilitat termic 117 blocuri de pe raza administrată, până în 2014. Pentru aceste lucrări a fost cheltuiţi peste 34.000.000 de euro (160.000.000 lei). Sumele au provenit de la Bugetul Local, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi de la un credit contractat cu Banca Europeană de Investiţii.

Anul acesta, potrivit unui răspuns dat de Primăria Sectorului 4, vor fi reabilitate termic 12 blocuri. Pentru efectuarea acestor lucrări, în acest an sumele cheltuite provin, deocamdată, din Bugetul Local.

În ceea ce priveşte un termen pentru terminarea anvelopării tuturor blocurilor eligibile de pe raza sectorului, reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 au spus că nu pot preciza nicio dată, acest aspect depinzând de sursele de finanţare.

SECTOR 5

Deşi solicitarea oficială a fost făcută pe 16 ianuarie 2014, Primăria Sectorului 5 în fruntea căreia se află edilul Marian Vanghelie, nu a oferit niciun răspuns către adevarul.ro în ceea ce priveşte stadiul reabilitării termice a blocurilor de pe raza sectorului administrat. Trebuie menţionat că nu este prima situaţie de acest fel.

SECTOR 6 

În ceea ce priveşte situaţia din Sectorul 6, până în prezent, au fost reabilitate termic 244 de imobile. Suma cheltuită este de peste 125.000.000 de euro (578.099.812,50 lei), fiind constituită din bugetul local, Banca Europeană de Investiţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

În anul 2014, Primăria Sectorului 6 are în plan reabilitarea termică a 30 de imobile, prin programul local, şi a încă zece imobile, prin fonduri europene (POR). Resursele necesare pentru lucrările prevăzute în 2014 vor veni de la bugetul local, BEI, MDRAP.

Deşi costul mediu pentru reabilitarea unui bloc de locuinţe este dificil de estimat, fiind variabil în funcţie de complexitatea lucrărilor şi de numărul de apartamente, reabilitarea celor 30 de imobile prevăzute în programul local ar presupune în 2014 o investiţie de peste 70 de milioane de lei, potrivit răspunsului dat de Primăria Sectorului 6 către adevarul.ro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite