Bucureştenii care nu-şi declară la Primărie animalele vor fi amendaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Bucureştenii care deţin animale de companie, vor trebui să le declare autorităţilor, altfel vor fi amendaţi cu 1.000 de lei, se arată într-o hotărâre adoptată, ieri, de Consiliul Local al Municipiului Bucureşti.

Concret, în 30 de zile, se va pune în mişcare un recensământ al animalelor cu stăpân, iar Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) va organiza o bază de date unde se vor regăsi, în permanenţă, informaţii despre animalele deţinute. Stăpânii acestora vor fi obligaţi să informeze autorităţile inclusiv atunci când animalele se înmulţesc.

Organizarea şi efectuarea recensământului va fi realizată de către ASPA, care va încheia acorduri de colaborare cu Direcţia Generală de Poliţie Locală a Municipiului Bucureşti şi cu poliţiile locale ale sectoarelor 1- 6. Acţiunea trebuie finalizată în doi ani. Informaţiile obţinute în urma activităţii de recenzare vor fi înregistrate în Registrul de evidenţă a animalelor cu proprietar/deţinător legal de pe raza municipiului Bucureşti. „Pe perioada desfăşurării recensământului, proprietarii animalelor de pe raza municipiului Bucureşti, persoane fizice sau juridice, au posibilitatea declarării acestora personal sau digital în vederea înregistrării acestora. Veridicitatea informaţiilor va fi verificată de către recenzori”, se arată în document. Proprietarii trebuie să declare toate datele legate de animale: rasă, specie, culoare, talie, sex, vârstă, nume, iar recenzorii vor veni la domiciliile acestora, de luni până vineri, între orele 8-20.

Ce obligaţii au proprietarii şi care sunt sancţiunile

Potrivit proiectului, în cazul decesului sau înstrăinării animalului, proprietarii au obligaţia permanentă de a informa în termen de 15 zile ASPA în vederea operării modificărilor în baza de date. Totodată, proprietarii au obligaţia permanentă de a informa ASPA despre dobândirea unui animal sau fătarea de pui de către cel aflat în proprietate, în termen de 15 zile. Anunţarea se poate realiza personal sau prin transmiterea online a informaţiilor.

Se aproximează în România număr de circa 11 milioane de animale de companie dintre care 4 milioane ar fi câini şi 4,2 milioane ar fi pisici. În Bucureşti se estimează că o familie din trei ar avea un animal de companie   Raportul de specialitate al Primăriei Capitalei

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă refuzul de a da date, furnizarea de date eronate sau incomplete recenzorilor de către proprietarii animalelor deţinute pe spaţiu privat. În acest caz, amenda este cuprinsă între 500 şi 1000 de lei”, se mai arată în document. De asemenea, este contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 400 şi 600 de lei neinformarea ASPA în termen de 15 zile de la data decesului sau înstrăinării animalului. În plus, neinformarea ASPA în termen de 15 zile de la data dobândirii sau fătări unui animal se sancţionează cu amendă de la 400 la 600 de lei.

 Responsabilizarea proprietarilor

Obiectivul principal al acestei reglementări este acela de a controla reproducţa animalelor de rasă comună şi, implicit, împiedicarea abandonului puilor animalelor de rasă comună şi animalelor adulte pe domeniul public al municipiului Bucureşti. În plus, „se doreşte responsabilizarea proprietarilor de animale cu privire la obligaţiile ce le revin referitoare la creşterea şi întreţinerea acestora”, se mai arată în proiect.

Specialiştii Primăriei Capitalei precizează că în România nu s-a efectuat niciodată un recensământ al animalelor de companie, neexistând decât nişte estimări în acest moment.

CITAT

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite