REPORTAJ „Ţara Minunilor” ascunsă la Ţăndărică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alice, Pasărea Dodo, Domnul Omidă, Iepurele de Martie şi Regina de Cupă iau naştere în atelierele de creaţie ale teatrului din strada Eremia Grigorescu. Scenograful Sandu Marian a venit de la Cluj, special, pentru a crea personajele celebrei poveşti „Alice în ţara minunilor”. În cele trei „laboratoare” ale teatrului, maeştrii şi artiştii sunt transpuşi în tărâmul viselor lui Lewis Carroll.

La etajul trei al instituţiei din Piaţa Lahovari e forfotă mare, pe holuri, în ateliere, şi chiar în spatele scenei. Nu se joacă niciun spectacol. Actorii sunt acasă, dar se aud zgomote de polizor, maşini de cusut, compresor şi fâsâit de spray-uri.



Şoriceii lui Alice sunt la tăiat. Praful de burete zboară din picioare când intri în atelierul de sculptură. Dinu Carcaleţeanu a tăiat la fir cald şi a cizelat cu polizorul un iepure ce va fi agăţat de tije. „O zi a durat lucurul la iepure. Este mult mai puţin decât dacă aş fi tăiat o păpuşă din lemn”, spune Carcaleţeanu, printre puţini sculptori de păpuşi din România, care lucrează în Teatrul Ţăndărică din 1968.

image



Într-o altă cămăruţă, pe o masă încărcată cu desene şi cu bucăţi rupte de material, un cap mic, din burete, zâmbeşte mândru că are o pălărie uriaşă. Este Pălărierul Roşu care tocmai a fost vopsit. În contast, la geam, „toarce” o pisică mare, albastră. I se vede capul şi o coadă lungă.

image



La masa de lucru, scenograful Sandu Marian face ultimul retuş la Ceainicul din poveste. Are capac şi e uşor. „Are rol de scaun al Iepurelui de Martie şi am zis să-l însufleţim. I-am ataşat căluţi de mare, şerpi şi capete de lebede”, explică artistul, aruncând cu vopsea pe obiectul rotund.

Înţeleptul Domn Omidă şi pipa lui

Spectacolul, în regia Alicei Barb, va avea premiera la toamnă, dar toată munca de creaţie, decoruri şi păpuşi, se face cu multe luni înainte. Pentru că textul va fi însoţit de muzica lui Nicu Alifantis, păpuşile vor fi mânuite pe tije sau din mână, în mişcări de dans, aşa că trebuie să fie uşor de cărat. Cel mai celebru dans va fi al Falsei Broaşte Ţestoase. „Am desenat o broască de baltă ce va fi o păpuşă tip Mapeţ. Ea va apărea într-o miniscenă cu peşti şi scoici”, descrie una dintre scene Sandu Marian.

image
image

Într-un colţ, zăreşti chipul unui înţelept, arogant, cu pipă. E Domnul Omidă. A fost machiat cu acuarelă după ce a fost sculptat înainte de tânărul Petre Alexandru Mihai. „Nu are încă corp, dar accesoriul lui Omidă va fi o pipă funcţională”, râde Marian care nu a dormit prea mult în ultima săptămână.  „Locuiesc aici şi pictez toată noaptea”, spune plin de entuziasm.

image

Păpuşile vor avea sfori şi clenci, altele vor fi îmbrăcate de actori. „În spectacol vor fi trei Alice: o marionetă, o actriţă care devine povestitorul şi un detaliu de Alice, adică vor apărea doar pantofii”, povesteşte scenograful. Regele din lemn e scund şi s-a născut între ora 1.00 la 6.00 dimineaţa. „Ducele trebuie să fie ca un toreador, de-asta are atitudinea aceasta, impunătoare”, ne arată Sandu cum a creionat personajul trufaş.

30 de păpuşi din burete şi lemn

Întreg spectacolul este conturat în jurul a 30 de păpuşi uriaşe. Toată lumea de vis  este construită în mătase albă, organza, dantele, tafta şi stofă de mobilă.



După ce au fost tăiate şi vopsite, bucăţile de burete ajung la croitorie. Din a doua uşă, pe stânga, se aude ţăcănitul sacadat al unei maşini de cusut. Rodica Plopeanu aranjează gulerul alb al Iepurelui de Martie, iar doamna Zamfira înfige acul în corpul unei păsări Flamingo. „Toate materialele se calcă înainte de a fi cusute pentru că altfel nu aş putea să le îmbrac”, mărturiseşte designerul. În spatele uşii, atârnat într-un cui, stă bosumflat Timpul. E un englez grăsun, cu pălărie de poliţist.

Departe de agitaţia din atelierele de creaţie, în spatele cortinei, în întuneric, aşteaptă cuminţi un cub, un scaun de regină, o carte de joc-paravan şi un sfert de copac. „Vasile, eşti aici?”, strigă cineva după tâmplar. E linişte, şi din culise apare Cătălina, fetiţa tâmplarului, care-şi petrece vacanţa la teatru. Are vârsta Alicei şi se joacă printre decorurile spectacolului, ciuperci şi cărţi de joc cât ea de mari.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite