REPORTAJ Bucharest Christmas Market, iubit de străini, criticat de români FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Bucharest Christmas Market nu pot intra mai mult de 1.000 de persoane simultan, iar programul se încheie la ora 21:00 FOTO Alexandra Cheroiu
La Bucharest Christmas Market nu pot intra mai mult de 1.000 de persoane simultan, iar programul se încheie la ora 21:00 FOTO Alexandra Cheroiu

Anul acesta, Bucharest Christmas Market şi-a deschis porţile în condiţii speciale, cu certificat verde obligatoriu şi bilet de intrare, lucru care i-a nemulţumit pe o parte dintre vizitatori. Însă, cu toate acestea, cozile de la intrare au fost peste aşteptări.

Tradiţionalul târg de Crăciun, organizat de Primăria Capitalei în perioada 26 noiembrie – 26 decembrie, în Piaţa Universităţii, a reuşit să scoată bucureştenii din case pentru a se bucura de atmosfera festivă de sărbători, după ce, iarna trecută, a bătut vântul prin marile pieţe ale oraşului. 

Organizat de obicei în Piaţa Constituţiei, unde spaţiul permite o desfăşurare mai amplă şi un număr mai mare de vizitatori, forţat de pandemie, Bucharest Christmas Market este anul acesta ceva mai modest şi mai puţin primitor cu cei care vor să îi calce pragul. 

Astfel, nu toţi cetăţenii au posibilitatea să facă o vizită căsuţelor amplasate printre statuile de la Universitate, căci dincolo de garduri au acces numai cei vaccinaţi care sunt, totodată, dispuşi să plătească un bilet de 5 lei la achiziţionarea online sau de 7 lei dacă aleg să-l cumpere de la intrare. Controversata taxă de intrare nu i-a împiedicat, însă, să se aşeze în număr mare la coadă pentru a se bucura de vin fiert, preparate tradiţionale şi obişnuitul decor de sărbătoare.

FOTO Alexandra Cheroiu

bucharest christmas market foto alexandra cheroiu

     

În şir indian, la deschidere

Începând cu vinerea trecută, atmosfera din Piaţa Universităţii s-a animat graţie luminiţelor, muzicii şi forfotei de pe trotuarul din faţa Băncii Comerciale Române. Lungile cozi formate în faţa celor două intrări i-au luat puţin prin surprindere pe cei care se aşteptau la un aer ceva mai relaxat, crezând că restricţiile şi taxa de intrare vor descuraja o bună parte din oameni. Cu câteva bolboroseli de dezamăgire, s-au aşezat, totuşi, resemnaţi, la rând. 

Valentin, în vârstă de 35 de ani, a venit cu familia la târg, însă a rămas foarte surprins şi revoltat când a aflat că trebuie să plătească intrarea. „Nu cred aşa ceva! Cer bani să intru la târg ca să cheltui şi aici bani. Poate să fie şi 20 de lei, eu plătesc, nu e vorba de sumă, e vorba de gest. La urma urmei, e spaţiu public... Am venit din cauza soţiei şi pentru ea stau la coadă. E imensă coada!“.

bucharest christmas market foto alexandra cheroiu

De aceeaşi părere este şi un domn de 51 de ani care şi-a adus fetiţa să se bucure de atmosferă. „E singurul târg de genul ăsta în care trebuie să plăteşti. E aberant, aceeaşi jefuială tipic românească. Am venit că am pui mic, pentru el e ceva interesant. Mie nu-mi place de niciun fel înghesuiala de genul ăsta“. „E exagerată coada“, spune şi doamna Victoria, în vârstă de 68 de ani, venită pentru bucuria nepoatei.

Totodată, Simina, în vârstă de 24 de ani, spune că i se pare nedrept că doar persoanele vaccinate au acces la târgul de Crăciun: „Mie, ca persoană vaccinată, nu mi se pare OK. Deşi eu şi cei vaccinaţi avem voie, consider că e discriminare, până la urmă. Şi ceilalţi au aceleaşi drepturi ca noi. Nici biletul de intrare nu mi se pare OK, că e un eveniment făcut spre deliciul publicului şi, până la urmă, ce contează 7 lei de om, cu ce îi ajută?“.

bucharest christmas market foto alexandra cheroiu

Voie bună cu vin fiert, cadouri, delicii şi muzică 

Odată trecuţi de casa de bilete şi de scanarea certificatului verde de la intrare, vizitatorii pătrund în atmosfera ceva mai prietenoasă a Crăciunului, unde se pot delecta cu băuturi calde, cârnaţi, cozonaci, plăcinte, prăjituri, acadele, turtă dulce, ciocolată de casă şi alte produse artizanale. 

Preţurile sunt aceleaşi din fiecare an, astfel că vinul fiert se vinde cu 8 lei, un ceai costă 6 lei, pentru o plăcintă poale-n brâu plătiţi 10 lei, o alivancă moldovenească caldă ajunge la 16 lei, pleşcăviţa sârbească costă 20 de lei, iar un cârnat în baghetă se vinde cu 25 de lei.

Cele 50 de căsuţe oferă şi oportunitatea pregătirilor de sezon, găsind aici o sumedenie de decoraţiuni şi ornamente precum globuri pictate manual, clopoţei, coroniţe, lumânări parfumate şi cadouri tematice.  

Scena Naşterii Domnului este recreată într-o iesle amenajată aproape de bradul altfel, iar spre bucuria celor mici, în centru se găseseşte şi un carusel, iar pentru data de 17 decembrie le este promisă o întâlnire cu Moş Crăciun şi elfii săi. 

bucharest christmas market foto alexandra cheroiu
bucharest christmas market foto alexandra cheroiu

     

Bradul natural, înlocuit cu unul ecologic

Anul acesta, şi bradul de Crăciun arată diferit, tradiţionalul pom împodobit fiind înlocuit cu unul artificial, de 15 metri înălţime, care are un design special. 

Acesta este realizat dintr-o structură metalică, acoperită cu bucăţi de lemn, formată din tronsoane octogonale de diferite dimensiuni, amplasate descrescător de la bază. Vârful Bradului este reprezentat de o stea luminoasă cu 8 colţuri, de 1,75 metri înălţime, iar în ceea ce priveşte decorarea „bradului“, s-au folosit aproximativ 2.000 de elemente inspirate din natură, realizate din lemn, nuiele şi plexiglas, decupate în diverse forme specifice sărbătorilor de iarnă: stea, glob, fulg de nea, om de zăpadă. 

Conceptul scenografic este semnat de către Dragoş Buhagiar şi a fost gândit ca o structură decorativă durabilă, reutilizabilă şi ecologică. Acelaşi brad a mai fost amplasat în Piaţa Universităţii şi în anul 2018, în cadrul evenimentului Piaţa de Crăciun Bucureşti.

bucharest christmas market

Numeroşi străini, plăcut surprinşi de târg

Bucharest Christmas Market s-a bucurat şi de prezenţa unui număr considerabil de străini, simpli turişti sau stabiliţi aici de ceva vreme, curioşi să vadă cum arată târgurile noastre de Crăciun.

„Suntem studenţi. Am venit să vizităm oraşul şi este o ocazie bună să vedem şi târgul de Crăciun“, spune un tânăr francez, însoţit de o domnişoară din Germania. Întrebat cum arată un astfel de târg în Franţa, acesta a spus: „Este foarte faimos în regiunea estică. De exemplu, Christmas Marketul din Strasbourg este faimos, atât în Franţa, cât şi internaţional. Dar celelalte târguri sunt destul de mici şi de comune. Arată la fel ca cel de aici“. Cei doi tineri se arată, însă, surprinşi de faptul că trebuie să plătească bilet, lucru neobişnuit în ţările din care provin.

 „E foarte drăguţ. Nu am fost până acum aici, obişnuiam să merg la cel de la Piaţa Constituţiei“, spune o tânără finlandeză, însoţită de prietenul ei român. „În Finlanda nu este niciun târg mare de Crăciun. Există câteva standuri, dar nu ceva mare, deci e o chestie nouă pentru mine. Îmi place bradul, chiar dacă nu e unul adevărat“, a mai spus aceasta.

„Eu nu am stat în România prea mult, dar celelalte ţări nu au avut piaţa aşa, deci chiar îmi place. Aici se simte foarte homie (n.r. – familial, prietenos), e frumos. Nu e la fel de mare ca cele din alţi ani, dar îmi dau seama de ce. Eu cred că biletul de intrare e ca să nu fie prea multe persoane din cauza Covidului, dar n-a fost scump. Nu e aglomerat în comparaţie cu alte dăţi, cred că de asta au făcut aşa“, spune şi tânărul român.

bucharest christmas market foto alexandra cheroiu

     

Canadianul îndrăgostit de spiritul românesc

În imediata lor apropiere se arată foarte deschis la conversaţie şi un domn canadian. „Am lăsat Canada ca să trăiesc aici. De ce? Pentru că asta e ceea ce îmi place mie, doar când eram copil vedeam lucruri de genul ăsta. Îmi place la nebunie târgul. Doar în filme am mai văzut aşa ceva. Pentru mine e minunat. Ştii ce îmi place cel mai mult? Oamenii ca noi. Iar oamenii aici sunt foarte drăguţi, prietenoşi. Mi-aş dori să vorbească mai mult engleză, în schimb“, spune Giani, care s-a mutat de două luni în România pentru a se bucura de pensie aici, alături de soţia româncă.

„În Canada nu e aşa, e un dezastru. Obişnuia să fie aşa cu 20, 30 de ani în urmă. Apoi, cu toţi străinii pe care i-au adus, e de parcă nu mai avem Crăciun“, a adăugat el. „Nu mai este o ţară creştină“, îl completează soţia. „Majoritatea oamenilor care au venit în ultimii ani sunt sirieni, pakistanezi, indieni, aşa sunt mulţi budişti şi musulmani. Noi suntem creştini, el e italian catolic, eu româncă ortodoxă, noi iubim Crăciunul. Anul trecut am fost în Toronto la târgul de Crăciun, am luat un vin fiert, era 10 dolari, îţi puneau jumătate de pahar şi trebuia să stai într-un colţ micuţ. Erau foarte mulţi agenţi de pază care nu te lăsau să te plimbi. Am fugit de aici din cauza comunismului, acum m-am întors acasă deoarece comunismul e acolo acum“, ne spune Natalia.

bucharest christmas market foto alexandra cheroiu

     

Târguri cu patinoar în Sector 6 şi la Opera Naţională

Simultan cu Bucharest Christmas Market, Primăria Sectorului 6 a organizat în Parcul Drumul Taberei prima ediţie a târgului „West Side Christmas Market“, deschis cu o zi înaintea celui de la Universitate, care se desfăşoară tot până pe 26 decembrie. Aici intrarea este gratuită, dar prezentarea certificatului verde la intrare rămâne obligatorie. Târgul din Drumul Taberei a amenajat pentru prima dată şi un patinoar. Aici găsiţi 30 de căsuţe şi o zonă specială de rulote cu mâncare gătită pe loc.

De asemenea, în perioada 3-31 decembrie, Opera Naţională Bucureşti organizează târgul „Classical Christmas Market“. Amenajat pe esplanada Operei, pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi, şi acest târg pune la dispoziţie un patinoar. Publicul se va putea bucura de scena colindătorilor, pregătită pentru spectacolele şi concertele copiilor din Programul Naţional Cantus Mundi, de Atelierele Spiriduşilor şi workshopuri pentru copii, plimbări cu Expressul OCC – trenuleţul partenerilor de la Opera Comică pentru Copii, dar şi cu trăsura cu cai. De asemenea, vizitatorii vor găsi şi tradiţionalele căsuţe cu produse de sărbători.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite