Românii se pot trata de cancer, în ţară, la preţuri de patru ori mai mici decât în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu două săptămâni s-a înfiinţat în Capitală Primul Centru de Excelenţă în Tratarea Cancerului, OncoFort. Nucleul centrului îl reprezintă departamentul de radioterapie dotat cu un accelerator de particule de ultimă generaţie.

Centrul oferă o alternativă pacienţilor români chiar la ei acasă, scutind pacientul de cheltuieli suplimentare cu transportul şi cazarea. Un astfel de tratament costă în jur de 20.000 de euro la clinicile din străinătate în timp ce la centrul din Bucureşti costurile nu se ridică la mai mult de 5.000 de euro.


Statistici

Conform Centrului de Statistică al Ministerului Sănătăţii, în fiecare an, peste 60.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer iar 46.000 de persoane îşi pierd viaţa. Valorile sunt în creştere de la an la an.

Aparatele performante de ultima tehnologie au reuşit, pe plan mondial, să ofere tratament 100% pentru cancerele în faze de evoluţie a bolii, la care speranţa de viaţă era minimă.


Avantajele folosirii unui aparat de radioterapie de ultimă generaţie:


1. Precizie şi acurateţe net superioară tehnologiei anterioare

Radioterapia convenţională oferă doze mari de radiaţie locaţiilor cu tumori, dar în acelaşi timp poate sa dăuneze ţesutului sănătos din jur. Scopul radioterapiei este ca tumora sa fie distrusă cu ajutorul energiei emise de aparat, însă de multe ori sunt afectate şi celulele sănătoase din jurul acesteia. Un accelerator de particule de ultima tehnologie, prin acurateţea sa, limitează afectarea organelor vitale din jurul tumorii. Aparatul este dotat cu lamele autoajustabile care iau forma tumorii astfel încât radiaţia să fie focusată numai către ea. Acceleratorul modern înlocuieşte metoda veche folosită (cobaltoterapia) tratând orice formă de cancer, cu o precizie mai mare şi într-o perioadă mai mică de timp. Terapiile cu ultrasunete, pe lângă faptul că nu sunt autorizate mondial, limitează tratamentul pentru diferite categorii de cancer, sunt dependente de dimensiunea tumorii şi durează ore întregi, pe cand radioterapia de ultima oră se aplică pentru orice tip de cancer, iar şedinta durează doar cateva minute.

2. Tehnica de conturare a tumorii este unică în România

Pentru a oferi pacientului cea mai bună rată de succes a tratamentului de radioterapie, fizicienii medicali analizează împreună cu doctorul radioterapeut dosarul medical al pacientului, efectuând o simulare a planului de tratament. Cu ajutorul unui soft specific medicul radioterapeut conturează volumul ţintă de iradiere şi organele de risc (conformaţionalul). La OncoFort tehnica de conturare este unică în România şi urmează modelul austriac. Combinaţia optimă de energii asigură eficienţa tratamentului, de aceea planificarea tratamentului este considerată una din cele mai importante etape. Când dosarul medical este complet şi planul de tratament este validat de către fizicenii medicali şi doctorul radioterapeut, pacientul se poate programa pentru sedinţele de radioterapie.

3. O şedinţă de radioterapie durează doar câteva minute

O şedinţă de radioterapie durează cateva minute, în funcţie de particularităţile fiecărui caz, şi este monitorizată complet de către echipa medicală OncoFort. Camerele video şi interfonul asigură accesul vizual şi auditiv din camera de comandă, de unde se iniţiază şi se urmăreşte şedinţa de tratament. Astfel, pacientul poate să îşi reia activitatea de zi cu zi fără probleme.

4. Tratamentul se poate aplica pe toate tipurile de cancer

Aparatul oferă tratament pentru o gamă variată de tipuri de cancer situat la nivelul întregului organism (plămâni, ficat, prostată, gât, metastaze osoase, colon, sân, coloană, cap...etc).

“In România decesele cauzate de cancer sunt superioare celor mondiale cu peste 20% (conform OMS), unul dintre motivele principale identificate fiind lipsa tratamentelor moderne de radioterapie. Din ultimele statistici oferite de Ministerul Sănătăţii, din cei  385.000 pacienţi români luati în evidenţă, o mare parte din cazuri pot urma un plan complet de radioterapie modernă” afirmă Mircea Gongu, medic specialist oncolog Gral Medical.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite