Romii au aruncat şampania şi parfumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de o sută de romi, îmbrăcaţi în tricouri albe pe care era scris „rom pakivalo“ – „rom respectabil“ -  au protestat azi-dimineaţă în faţa ambasadei Franţei, ca reacţie la decizia guvernului francez de a repartria romii şi de a le distruge taberele ilegale

La 19 şi 20 august, mai multe sute de romi au fost trimişi acasă cu avionul. Doar câţiva dintre cei repatriaţi au fost astăzi prezenţi în faţa ambasadei Franţei, cei care au protestat fiind în mare parte lideri ai diferitelor asociaţii.

„Nu există aparat care să măsoare etnia“

„Cerem guvernului francez să oprească expulzările colective, să trateze cazurile individual. De unde ştiu francezii că noi suntem romi? În paşaport scrie că suntem cetăţeni români. Nu există un aparat care să măsoare etnia“, declara în faţa mai multor camere de filmat Florin Manole, „simplu cetăţean“, aşa cum singur se numeşte, care însă nu s-a numărat printre expulzaţi. Protestatarii au strigat „Libertate. Egalitate!“, „Stop expulzărilor“, iar pe pancarte au scris „Stop amprentărilor“ şi „Stop Sarkozy“. Totodată, au purtat foi A4 cu amprente şi au aruncat în mod simbolic la coş o şampanie franţuzească, un parfum şi mai multe produse de patiserie franţuzeşti.

Cel care protesta mai vehement, şi pe bună dreptate, spune el, a fost un tânăr rom expulzat. „Lucram la un restaurant şi într-o zi când m-am întâlnit la caravana cu alţi romi au venit poliţiştii şi ne-au expulzat. Eu muncesc acolo, vorbesc trei limbi străine, ştiu şi franceză şi italiană“, se lăuda romul, făcând şi o mică demonstraţie „parlind“ în franceză.   

Luna trecută, Parisul a expulzat a 979 de români şi bulgari şi a desfiinţat apoximativ 100 de tabere ilegale. De la începutul anului, au fost expulzaţi în total peste 8.000 de români şi bulgari de etnie romă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite