FOTO Mii de biciclişti şi-au dat mâna cu cei care atacă proiectul „Roşia Montană”, în lanţul uman din jurul Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
21 septembrie 2013: Lanţul uman din jurul Palatului Parlamentului. FOTO: Rosia Montana in UNESCO World Heritage, Facebook
21 septembrie 2013: Lanţul uman din jurul Palatului Parlamentului. FOTO: Rosia Montana in UNESCO World Heritage, Facebook

Weekend „fierbinte” în Bucureşti. Mii de biciclişti au protestat, sâmbătă, pe străzile Capitalei, pe un traseu de 18 kilometri, cerând demisia primarului general Sorin Oprescu, care nu a rezolvat problema pistelor de pe carosabil. Bicicliştii s-au alăturat, spre seară, celor care se împotrivesc exploatărilor miniere de la Roşia Montană şi au format un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului.

UPDADE ORA 23.00 Protestele din centrul Capitalei s-au încheiat.

UPDATE ORA 22.00 Protestatarii au început să părăsească Piaţa Universităţii, în zonă mai rămânând doar câteva sute de persoane. Traficul a fost deblocat, după ce mii de oameni au înconjurat Casa Poporului, în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montantă. În timpul manifestărilor, s-a strigat: „Ale, ale, s-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană!”. 

UPDATE ORA 19.30 Protestatarii care atacă proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană şi-au dat mâna cu bicicliştii, care au cerut, sâmbătă după-amiază, pe străzile Capitalei, demisia primarului general Sorin Oprescu.

La mitingul anti-Roşia Montană, organizat sâmbătă seara, în jurul Palatului Parlamentului, s-au dunat oameni de toate vârstele. Protestatarii scandează: „Nu corporaţia face legislaţia!” sau ”Uniţi, salvăm Roşia Montană!”. 

image

Foto

lant uman parlament rosia montana FOTO Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage
image

Foto

bucuresti mars biciclisti FOTO Dorin Constanda

UPDATE ORA 19.10 Circulaţia este blocată de agenţii Poliţiei Rutiere, în zona Casei Poporului, iar mulţi protestatari au venit pe bicilete, role sau skateboard. Oamenii s-au lipit de zidul clădirii Parlamentului, flutură steguleţe şi scandează diverse mesaje împotriva exploatărilor miniere de la Roşia Montană.

Bicicliştii, veniţi de la propriul protest la adresa primarului general Sorin Oprescu, i-au înconjurat pe cei care atacă ”Roşia Montană”, formând împreună lanţul uman din jurul Palatului Parlamentului.

UPDATE ORA 18.50 Bicicliştii susţin că, în timpul protestelor de astăzi, a existat un incident, unii dintre ei având o altercaţie cu un şofer. Conform martorilor, atât bicicliştii, cât şi şoferul implicat în acest incident au fost duşi la Poliţie pentru audieri.

Bucureşteanul Cristian Vasile, care a participat la protestul bicicliştilor, a postat pe pagina personală de Facebook o fotografie, despre care precizează: „Acesta e tipul care a călcat, astăzi, câţiva biciclişti, cu un BMW. În imagine, tipul era înconjurat de biciclişti şi de poliţişti. Revin şi cu alte imagini”.

Zeci de comentarii au fost postate, ulterior, la postarea de pe site-ul de socializare. „Mi se pare mie sau viteazul ăla PLÂNGEA?”, a scris unul dintre cititorii mesajului de pe Facebook, făcând referire la şoferul care şi-a avariat maşina după incidentul cu bicicliştii. 

image
accident biciclisti sofer FOTO Facebook Cristian Vasile

Fotografia bucureşteanului Cristian Vasile, postată pe pagina sa de Facebook, referitoare la incidentul despre care povesteşte că a avut loc între şoferul unui BMW şi bicicliştii protestatari

UPDATE ORA 18.30 Bicicliştii au ajuns în Parcul Izvor din Capitală, unde şi-au dat întâlnire cu cei care protestează faţă de exploatările ministere de la Roşia Montană. Grupurile de protestatari se vor uni şi vor forma un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, la ora 19.00. 

UPDATE ORA 18.15 Bicicliştii protestatari s-au oprit, în mare parte, în Parcul Tineretului, pentru a se relaxa, câteva minute, după cursa făcută prin tot Bucureştiul. Ei se vor alătura celor care protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană, formând împreună un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului. La mitingul bicicliştilor s-a strigat, printre altele: ”Vrem piste pe şosea! Oprescu, demisia!”.

lant uman parlament rosia montana FOTO Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage

O tânără mireasă s-a alăturat lanţului uman format în jurul Palatului Parlamentului. FOTO: Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage 

UPDATE ORA 17.40 Miile de biciclişti care protestează în Capitală împotriva primarului general Sorin Oprescu au blocat circulaţia în Unirii. Poliţiştii le-au interzis să circule pe Calea Victoriei, iar protestatarii se îndreaptă spre Parcul Tineretului. În jurul orei 19.00, bicicliştii şi-au dat întâlnire cu protestatarii proiectului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, urmând a organiza un lanţ uman comun în jurul Casei Poporului. 

rosia montanta

Bicicliştii care au cerut în stradă demisia primarului Sorin Oprescu şi-au dat mîna cu contestatarii proiectului de la Roşia Montană, în jurul Palatului Parlamentului. FOTO: Rosia Montană in UNESCO World Heritage, Facebook  

UPDATE ORA 17.25 Cei aproximativ 6.000 de biciclişti, estimaţi de organizatori că participă la protestul din Capitală, ocolesc, acum, Palatul Parlamentului şi se îndreaptă spre Parcul Tineretului. Oamenii cer demisia primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

image

Miile de Biciclişti, spre Piaţa Revoluţiei. FOTO: Vlad Ursulean, Facebook 

UPDATE ORA 16.50 Miile de biciclişti s-au aşesat pe carosabil, pe Podul Basarab, în semn de protest faţă de cuvintele primarului Oprescu. Acesta din urmă a motivat, zilele tercute, că nu face piste pe carosabil pentru ca nu vrea ”să numere morţii”. 

UPDATE ORA 16.40 Andrei Codau, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Bucureşti, a declarat, pentru ”Adevărul” că circulaţia va fi restricţionată temporar în zonele în prin care trec bicicliştii. Acesta a subliniat, însă, că nu are de la protestatari traseul exact al mitingului. 

image

Protestatarii pe două roţi au venit cu pancarte cu mesaje adresate primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. FOTO: Cristian Neagoe, Facebook

UPDATE ORA 16.20 Miile de bicilişti din Bucureşti care protestează la adresa primarului general Sorin Oprescu au blocat Podul Basarab şi au anunţat că se vor întoarce pe Calea Victoriei, acolo unde vor pregăti ”surpriza”. Protestatarii se vor întinde pe carosabil pentru a-i număra primarul Oprescu, făcând referire la declaraţia acestuia, de zilele trecute: "Nu am curajul să le fac pe carosabil. Nu vreau să stau să număr morţii. Am să repar şi să reconsider, însă pistele de biciclişti care au în mijloc staţii RATB sau copaci. Eu personal nu am curajul să le cobor pe carosabil”.

UPDATE ORA 15.58 Circulaţia este blocată în zona Kiseleff, iar mai multe echipaje ale Poliţiei îi însoţesc pe protestatari pe două roţi.  

protest biciclisti

Protestatarii s-au adunat, la ora 14.30, la Piaţa Charles de Gaulles. FOTO: Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti

UPDATE ORA 15.40 Protestatarii îi cer primarului general Sorin Oprescu să le facă piste pe carosabil. Bicicliştii au ieşit în stradă aducându-şi copiii după ei, cu vârste şi de cinci ani, echipaţi, la rândul lor, cu căşti de protecţie. În acelaşi timp, la protest s-au adunat şi bucureşteni vârstnici, tot pe biciclete, care sunt nemulţumiţi de faptul că primarul Oprescu nu a luat măsuri pentru amenajarea pistelor. 

Bicicliştii spun că, pe traseu, vor pregăti câteva surprize şi, în zona Pieţei Victoria, se vor întinde pe carosabil, în semn de protest faţă de cuvintele primarului Oprescu: ”Nu vreau să număr morţii”.

UPDATE ORA 15.10 Irina Zamfirescu, unul dintre organizatorii mitingului bicicliştilor din Bucureşti, susţine că, la intrarea principală din Parcul Herestrău s-au adunat circa 6.000 de protestatari. ”Cred şi sper că lucrurile se vor schimba, iar pistele pentru biciclişti nu vor rămâne aşa cum sunt acum, adică neutilizabile. E ilegal să circulăm pe trotuare, pentru că trotuarele sunt destinate pietonilor”, a spus Irina Zamfirescu. 

mars biciclisti bucuresti FOTO Facebook Vlad Ursuleanu

Bicicliştii au blocat, câteva minute, Pasajul Basarab, pe ambele sensuri. FOTO: Vlad Ursulean

Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) împreună cu Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ din România (OPTAR) organizează, sâmbătă, un protest de amploare, traversând centrul oraşului pe o distanţă de 18 kilometri. Organizatorii susţin că adunarea se va face de la ora 14.30, în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. Vineri, circa 3.000 de oameni au spus că vor participa la manifestaţie pe pagina evenimentului de pe Facebook. Organizatorii spun însă că numărul de pe reţelele de socializare este, de obicei, dublat de cei care chiar vin la manifestaţii.

Protestatarii, care spun că vor cere demisia primarului general Sorin Oprescu, vor milita pentru marcarea benzilor care semnalează accesul bicicliştilor pe carosabil. Oamenii sunt nemulţumiţi că Oprescu, în cinci ani de mandate, nu şi-a ţinut promisiunea de a rezolva problemele bicicliştilor. „Domnul Oprescu a afirmat că vrea referendum pentru a afla opinia oamenilor. Noi vom ieşi în stradă pentru a spune clar: «Vrem piste pe şosea! Vrem un Bucureşti pentru oameni!» Iar dacă vom fi ignoraţi, vom ieşi din nou în stradă. Mai mulţi şi mai hotărâţi!“, a spus Marius Scarlat, membru fondator OPTAR.

Protestatarii din Piaţa Universităţii se solidarizează cu bicicliştii

Din cele anunţate pe reţelele de socializare, se pare că o parte dintre bucureştenii care manifestează de peste două săptămâni împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană se vor alătura bicicliştilor.La manifestaţie sunt aşteptaţi circa 10.000 de oameni, dar şi o parte dintre cei care protestează încă de pe 1 septembrie la fântâna din Piaţa Universităţii. „Ne vom solidariza cu ei, mai ales că, printre noi, sunt destul de mulţi biciclişti. Încă ne organizăm, sigur le vom promova acţiunea“, a declarat, pentru „Adevărul“, Mihail Bumbeş, unul dintre reprezentanţii protestatarilor din Piaţă.

Începând de vineri, în parcul Izvor, se organizează o tabără de protest a societăţii civile unde toţi cei interesaţi de exploatare minieră de la Roşia Montană sunt invitaţi la workshop-uri ţinute de specialişti.
„Din 20 septembrie 2013, este iminent să ne adunam pentru informare, dezbateri şi decizii în consens privind cerinţele noastre. În parc, lângă Parlamentului României, loc pe care îl ocupăm şi nu-l mai părăsim până când suntem auziţi. Campăm, rămanem, dezbatem democratic şi revendicăm prezentul şi viitorul! Ne strângem laolaltă, oameni inteligenţi, cu expertiză, cu dorinţa sinceră de a reconstrui România şi de a-i da, acum, după aproape 24 de ani de somn, o traiectorie constructivă şi în folosul oamenilor şi necesităţilor lor fireşti“, este prezentată tabăra civică pe pagina evenimentului.  Potrivit sursei citate, tabăra va începe de la ora 18.30.

În paralel, în Piaţa Universităţii, se organizează a treia ediţie a „Atelierului pe problemele patrimoniului de la Roşia Montană“, începând cu ora 20.30. Potrivit paginii evenimentului, atelier va fi moderat de Alexandru Dragoman (arheolog, Institutul de Arheologie al Academiei Române "Vasile Pârvan") şi Claudia Apostol (arhitect, Asociaţia ARA).

Sâmbătă: Lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului

Tot în cadrul acţiunilor de protest faţă de proiectul de exploatare minieră de la aur şi argint de la Roşia Montană, sâmbătă, se organizează un eveniment inedit la care câteva mii de oameni au anunţat deja că vor să participe. Manifestanţii din Parcul Izvor organizează un flashmob prin care vor încerca să construiască un lanţ uman care să înconjuare întregul Palat al Parlamentului. La evenimentul de sâmbătă anunţat pe Facebook sunt aşteptaţi şi bicicliştii care protestează pentru marcarea pistelor pe şosea.

„Într-un exerciţiu de solidaritate, pietonii vor forma un lanţ uman de jur împrejurul gardului Parlamentului, iar miile de biciclişti vor înconjura preţ de 20 de minute întregul perimetru“, se arată în descrierea acţiunii de pe pagina evenimentului.

Pe aceeaşi temă:

Weekend fierbinte în Capitală. Mii de biciclişti, tabără de manifest şi încă un marş de amploare vor da peste cap viaţa oraşului pentru două zile

„Nu putem lăsa câinii să ne omoare copiii“. Părinţii ies din nou în stradă pentru a cere aplicarea legii lui Ionuţ

INFOGRAFIE 10.000 de biciclişti îi cer demisia lui Oprescu: „Vrem un Bucureşti pentru Oameni“. Traseul marşului de sâmbătă

Ziua 17 de proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană: tango flashmob la miez de noapte

FOTO Peste 3.000 de sindicalişti Metrorex şi RATB au mărşăluit din Piaţa Victoriei spre Piaţa Constituţiei

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite