UPDATE Proteste faţă de proiectul Roşia Montană, în Capitală. Manifestanţii: „DNA, DNA, vrem dosarul Roşia!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Frunza umană“, în faţa Guvernului. FOTO Facebook
„Frunza umană“, în faţa Guvernului. FOTO Facebook

Bucureştenii au organizat, duminică, un nou miting în Capitală. În Piaţa Victoriei, în faţa clădirii Guvernului, protestatarii au luat parte la un flashmob şi au format o „frunză umană” uriaşă, pentru ca mai apoi să se îndrepte spre Piaţa Universităţii, unde au ocupat intersecţia , blocând circulaţia auto.

UPDATE ORA 22.20 Protestul s-a încheiat. Circulaţia a fost reluată.

UPDATE ORA 20.50 Protestul este aproape încheiat. Majoritatea participanţilor au plecat, în piaţă rămânând foarte puţini.

UPDATE ORA 20.30 O buna parte dintre protestatarii au plecat spre casă. Cei care au rămas protestează liniştit, şi-au pierdut energia. Circulaţia a fost reluată pe sensul de mers Unirea - Spitalul Colţea. În mijlocul convoiului a venit şi o mireasă.

UPDATE ORA 19.35 Convoiul a ajuns în Piaţa Universităţii. Bulevardul Nicolae Bălcescu este blocat. Au existat mici îmbrânceli în momentul în care jandarmii au vrut să îi convingă pe protestatari să nu blocheze circulaţia auto din Piaţa Universităţii, iar confruntarea dintre manifestanţi şi oamenii legii a durat câteva clipe. Totul a revenit la normal, iar cei iesiţi în stradă au continuat să protesteze liniştit.

UPDATE ORA 19.30 Protestatarii au ajuns pe Calea Victoriei, fluieră şi scandează: „Vrem cultură, nu cianură!“. În câteva minute ajung la Universitate.

UPDATE ORA 19.10 Protestatarii au ajuns în faţa sediului DNA şi scandează „DNA, DNA, vrem dosarul Roşia!“.

UPDATE ORA 19.05 Protestatarii au ajuns pe Strada Gării de Nord, printre blocuri. Oamenii aplaudă de la balcoane.

UPDATE ORA 18.40 Protestatarii împart pliante prin care anunţă un nou protest pe data de 20 octombrie, de la ora 14, în Piaţa Victoriei. Va fi organizat un maş pentru Basarabia.

UPDATE 18.30 Protestatarii s-au aliniat sub formă de frunză şi au strigat „Demisia“. Flashmobul s-a încheiat şi grupul a plecat înspre Universitate, destinaţia finală a marşului.

UPDATE ORA 18.00 În câteva minute urmează să fie făcută frunza. Piaţa Victoriei e blocată. Partea roşie a frunzei va fi orientată spre Guvern şi reprezintă cianura, în timp ce partea verde va fi spre Antipa.

UPDATE ORA 17.50 Reprezentanţii jandarmeriei spun că la protest sunt prezenţi aproximativ 2.500 de oameni.

UPDATE ORA 17.30 Sunt oameni care aşteaptă în faţa cordonului de protestatari, pentru a se alătura manifestanţilor. Protestul ia amploare. În fruntea protestatarilor este un bătrân care flutură steagul României. Deja numărul celor prezenţi a trecut de 3.000. Pe terasa unui bloc sunt oameni cu fumigene roşii, care au un banner cu Roşia Montană. Protestatarii din cordon îi aplaudă. S-a produs un mic incident, câţiva protestatari au încercat să intre în blocul respectiv, dar jandarmii le-au blocat accesul. Protestul continuă.

UPDATE ORA 17.05 Numărul protestatarilor a crescut la aproximativ 1.500 de persoane. Se strigă „Ce vrem noi noi e şi pentru voi“, Oamenii din blocurile prin faţa cărora trec protestatarii îi filmează pe aceştia. Traficul e restricţionat doar pe partea de drum pe care mărşăluiesc protestatarii.

UPDATE ORA 16.50 Aproximativ 500 de oameni au pornit pe jos, de la Staţia de metrou 1 Mai înspre Ion Mihalache. Unii sunt îmbrăcaţi în roşu pentru flashmob. Irina Zamfirescu, reprezentant al bicicliştilor, a spus că bicicliştii vor fi şi în această seară alături de protestatar. Se strigă „Uniţi salvăm Roşia Montană“ şi „Uniţi salvăm specia umană“. Oamenii spun că dacă proiectul Roşia Montană nu va fi respins, va începe anarhia.

Evenimentul va începe la ora 16.00, la staţia de metrou 1 Mai, iar protestatarii vor mărşălui pe următorul traseu: Ion Mihalache- Piaţa Victoriei- Buzeşti- Berzei- Ştirbei Vodă- Calea Victoriei- C.A. Rosetti- Nicolae Bălcescu- Piaţa Universităţii.

Frunză umană în faţa Guvernului

După lanţul uman format în jurul Palatului Parlamenetului, bucureştenii care contestă proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană au anunţat că în timpul protestului de astăzi vor organiza un flashmob inedit.

Cei care vor lua parte la manifestaţie sunt îndemnaţi să vină îmbrăcaţi în roşu sau verde sau cu un carton vopsit în culorile campaniei, ca mai apoi să se unească într-un perimetru delimitat din zona Piaţa Victoriei.

Perimetrul va fi în formă de frunză, simbolul campaniei ce se opune exploatării miniere de aur şi argint cu cianură de la Roşia Montană, iar în timpul acţiunii oamenii vor fi filmaţi şi fotografiaţi pentru a transmite un mesaj tutuoror celor interesaţi de cauza Roşia Montană. Flashmobul va începe la 17.30, oră la care mulţimea care va mărşălui va ajunge în Piaţa Victoriei, chiar în faţa clădirii Guvernului.


SURSĂ facebook.com/unitisalvam

image

Pe aceeaşi temă:

Protest faţă de proiectul Roşia Montană la Iaşi: manifestanţii, „ascunşi” de ochii lui Ponta de un zid de poliţişti în civil. Miting printre pelerini duminică

VIDEO Roşia Montană ajunge la Guvern. Protestatarii vor face un flash mob chiar în Piaţa Victoriei din Capitală

Fostul director al Institutului de Geologie: Am dat corect avizul pozitiv pe proiectul Roşia Montană

„Pentru ca răul să triumfe, e destul ca oamenii buni să nu facă nimic“. Cum a fost la marşul cinci faţă de proiectul Roşia Montană. Tudor Chirilă, prezent

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite